REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké zakomponovat doporučenou denní dávku do své stravy. Potravin obsahujících bílkoviny je ale celá řada: jak živočišných, tak rostlinných. To znamená, že si každý může vybrat přesně to, co mu chutná, bez obav z jednotvárného jídelníčku.

 

Sestavit správný jídelníček s obsahem všeho důležitého se může zdát poněkud složité

Jedno z pravidel zdravého stravování zní jíst pětkrát denně. Další pravidlo nám velí denně do organismu dostat určité množství bílkovin. U dospělého člověka je to 0,8 g proteinů na jeden kilogram tělesné hmotnosti, u seniora 1,2 g, u lidí po prodělané operaci, závažném úrazu nebo dlouhodobě nemocných se denní potřeba bílkovin dostává až na 1,5 g (výjimečně 2 g). V praxi to u člověka vážícího 80 kilogramů znamená zkonzumovat minimálně 64 g bílkovin. 

Bílkoviny „na míru“

U zdravého člověka to nebude nic složitého. Sníst denně balíček sýra, vajíčko, plátek masa a jogurt nebo tvaroh a porci luštěnin může být běžné. U seniora nebo vážně nemocného člověka, který nemůže například polykat, má sníženou chuť k jídlu atp., to může být poměrně obtížný úkol. Je proto třeba dobře rozvážit, jak toto nemalé množství do jídelníčku zakomponovat. Důležitým pravidlem je volit ty potraviny, které nemocnému chutnají, a podávat mu je ve formě, ve které je jídlo momentálně schopen pozřít. Záleží tedy do velké míry na vás, jak zajímavý jídelníček (nejen chuťově, ale také vizuálně) mu nabídnete. Vybírat je určitě z čeho.

Velké množství bílkovin kromě jiného obsahují i tyto potraviny: 

•    Steak – tento šťavnatý kus hovězího je přímo bílkovinovou bombou.

•    Kuřecí maso – ideální zdroj bílkovin. Bílé kuřecí maso (bez kůže) má navíc jen minimální obsah tuku, což přivítají i ti, kdo si musí hlídat cholesterol.

•    Vejce – cenově dostupná a lahodná potravina plná bílkovin.

•    Sója – vegetariáni ji znají v různých podobách a úpravách. Neměl by na ni ale zanevřít ani milovník masa. Sója je vhodná také při nízkocholesterolové dietě.

•    Fazole – najdeme v nich nejhodnotnější rostlinné bílkoviny.

•    Mléko a mléčné výrobky – každý si může vybrat z široké nabídky podle chuti.

•    Cereální a energetické tyčinky – čeká vás náročný den s nejistou možností jít se řádně najíst? Přibalte si do tašky speciální svačinku v podobě proteinové nebo cereální tyčinky. Vybírejte ty, které neobsahují příliš cukru a tuku.

•    Přípravky tekuté výživy se zvýšeným obsahem proteinů – například malá 125 ml lahvička vydá za 3 vajíčka, 90g hovězího masa nebo cca 500 ml mléka.

Ilustrativní tabulku s přehledem obsahu bílkovin v některých potravinách najdete u nás.

 

 Zdroj: http://www.vyzivavnemoci.cz


Další články

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Proč je potřeba nosit sukně a oblékat a svlékat je vždy…

7/1

Sukně vždy bývala nezaměnitelnou součástí oděvu žen. Teprve poslední desetiletí změnily mnoha tisíciletou tradici. Sukně z nás žen dělají ženy.…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru