REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Zdravotní problémy

Celiakie

Rozdíl mezi léky, homeopatiky a doplňky stravy

Rozdíl mezi léky, homeopatiky a doplňky stravy

Léky

Léčivý přípravek má prokazatelné a opakovatelné léčivé účinky. Je zákonem definován jako látka či kombinace látek, kterou lze použít u lidí nebo podat lidem za účelem obnovy, úpravy či ovlivnění fyziologických funkcí prostřednictvím farmakologického, imunologického nebo metabolického účinku nebo za účelem stanovení lékařské diagnózy, případně jako látka či kombinace látek prezentovaná s léčebnými nebo preventivními vlastnostmi v případě onemocnění lidí.

Homeopatika

Homeopatika jsou u nás registrována Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) jako volně prodejné léčivé přípravky – léky.

Doplňky stravy

Doplněk stravy je zákonem definován jako potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.

S tím souvisejí i zvláštní pravidla pro označování doplňků stravy – je výslovně zakázáno přisuzovat doplňkům stravy vlastnosti prevence, léčby či vyléčení lidských onemocnění, nebo na tyto vlastnosti odkazovat. Reklama na doplněk stravy pak nesmí uvádět v omyl přisuzováním vlastností prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění, nebo takové vlastnosti třeba jen naznačovat.

Pokud odborník doporučí zákazníkovi doplněk stravy jako léčivo (nebo místo něj), resp. nepřípustně prezentuje jeho léčivý efekt, zakládá to u něj podle okolností vznik řady odpovědností – z těch nejvýznamnějších zmiňme alespoň následující…

V prvé řadě takové jednání může naplnit skutkovou podstatu řady deliktů typu nekalé soutěže, které jsou upraveny v obchodním zákoníku (klamavá reklama, klamavé označování zboží a služeb, ohrožování zdraví spotřebitelů), přičemž zajímavostí je, že zde může žalovat nejen zákazník, ale i konkurenční lékárna, a v některých případech rovněž sdružení na ochranu spotřebitelů či podnikatelů. Pokud by takový delikt nekalé soutěže byl závažný (např. co do způsobené škody), může mít i rozměr trestněprávní (trestný čin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže). Vznikne-li v důsledku takového protiprávního jednání škoda, zakládá to samozřejmě též odpovědnost za škodu. Apod.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny 44, 1. 11. 2010, 29. právní poradna – JUDr. Jan Vondráček, advokát, Praha

 


Doplňky stravy připravujeme

Připravujeme pro Vás seznam doplňků stravy, které by Vám mohli prospět


Celiakie je onemocnění, kdy v důsledku chronické zánětlivé reakci na lepek dochází v tenkém střevě k poškození střevních klků, je narušena schopnost organismu vstřebávat životně důležité živiny. Nevstřebané živiny odcházejí stolicí, tělo začíná strádat a celiakie propuká.

Lepek je souhrnný název pro kratší bílkovinné štěpy obsažené v obilninách: v pšenici, kde je gliadin, i v žitě (secalin), ječmenu (hordein) a ovsu (avenin). U lidí s dědičnou dispozicí vyvolávají onemocnění celiakie neboli celiakální sprue.

K propuknutí celiakie jsou nutné oba faktory– lepek i genetická změna. U dospělých se často na přecitlivělost na lepek nemyslí a všechny potíže se svalují na stres, psychické potíže nebo funkční poruchy zažívacího traktu.

Typický vzhled celiatika

  • světlé jemné vlasy, které po dlouhém skrytém strádání mohou být už i šedivé,
  • bledá kůže,
  • pihy,
  • temné kruhy pod očima,
  • u dětí vyduté bříško,
  • na krku, loktech, kolenou, zádech i jinde výsev svědivých pupínků – tzv. herpetiformní dermatitida,
  • únava,
  • trávicí těžkosti.

Takoví lidé by měli nasměrovat svou pozornost k celiakii a poradit se s lékařem.

Ve střevních klcích přebývá vedle jiných enzymů i enzym laktáza, štěpící mléčný cukr – laktózu. Laktáza je velmi citlivá a v případě zánětu nebo rozmnožení bakterií mizí ze střeva jako první. Proto většina celiatiků nesnáší čerstvé mléko. Kvašené mléčné produkty jako jogurty, zakysaná smetana nebo podmáslí mají mléčný cukr z větší části spotřebovaný bakteriemi v procesu kvašení, a tak jsou snášeny podstatně lépe.

Vážným problémem se stává porucha vstřebávání a ztráta vitamínů, minerálních látek a kalorií, která způsobuje podvýživu i navzdory jejich dostatečnému příjmu v potravě. Narušené trávení může způsobit i potravní alergie. Problémy jsou zhoršovány doprovodnými průjmy.

Mezi další příznaky patří zvracení, otoky v oblasti břišní, chudokrevnost, objemná řídká stolice s nažloutlým zabarvením a nezvyklým zápachem, deprese, únava, bolesti kloubů a kostí.

U dětí se může projevit ztráta chuti k jídlu, plynatost, bolestivé střevní pohyby, zpomalení růstu, zvracení, intenzivní pálivý pocit na kůži a červená, svědivá vyrážka, zvaná herpetiformní dermatitida. V dutině ústní se mohou vyskytovat vředy.

 

Pokračujte čtením článku v sekci příznaky

Více informací

Související zdravotní problémy



REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru