REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Mýtus o zlém cholesterolu

19/6

Je rok 2017 a v médiích se neustále opakuje jedna velká lež: Cholesterol je hlavní rizikový faktor nemocí srdce a cév, často s přihlouplými billboardy a reklamou o tom, jak potraviny bez cholesterolu jako margaríny jsou zdravé pro srdce.

 

Zlý a hodný cholesterol? Nesmysl!

Jak popisuji ve své knize Tučné superpotraviny a oleje, stále více odborníků, kteří se dívají na problém nezaujatě, považuje zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi spíše za druhotný, doprovodný jev konkrétního onemocnění, nikoli za jeho příčinu. To znamená, že vyšší cholesterol nezvyšuje riziko nemocí srdce a cév, jak se tvrdí. Naopak se objevily informace, že nízký cholesterol je zdrojem zdravotních potíží a rizikem předčasného úmrtí, zejména u starší populace.

Snižování cholesterolu je byznys a statiny jsou dnes nejvýdělečnějším lékem v historii farmaceutického byznysu. Cholesterol je přitom jen jedna z mnoha látek v těle, navíc prospěšná. V těle existuje lipoproteinový systém, na kterém se podílejí kromě bílkovin, přenášejících cholesterol, též estery cholesterolu, triglyceridy a fosfolipidy. Cholesterol je součástí lipoproteinů, dělených na LDL, HDL, VLDL a chylomikrony, přenášejících kromě cholesterolu a tuků také například vitaminy. Většina lékařů stále ještě hodnotí v krevních testech tzv. hodný HDL a zlý LDL cholesterol. Koncept hodného a zlého cholesterolu vznikl tak, že podle zjednodušené představy LDL cholesterol přenáší cholesterol z jater do buněk, zatímco HDL cholesterol odvádí nadbytečný, hromadící se cholesterol z buněk a tkání do jater.

Tento koncept je již překonaný a nezobrazuje vůbec riziko infartu či mrtvice. Nejenže toto rozdělení vědci zpochybnili již před mnoha lety, ale i nové laboratorní analýzy ukazují, že LDL cholesterol má sedm frakcí, nebezpečné malé částice LDL přispívající ke kornatění tepen, ale i větší, neškodlivé částice, stejně jako HDL cholesterol z deseti subpopulacemi není složený jen z tzv. hodného cholesterolu, ale i aterogenního, který se podílí na kornatění tepen.

Obě formy LDL-částic jsou schopné se efektivně vázat na membrány cílových buněk, nicméně čím je částice menší, tím větší částí svého povrchu je schopná se uchytit, a proto se později hůř „pouští". Navíc čím je částice LDL menší, tím více ji mohou poškodit vnější vlivy jako například oxidativní stres.

Malé oxidované částice LDL navíc spouštějí zánět v cévní stěně, tvoří se sraženiny následkem zánětu, nikoli cholesterolu a případně dojde k uzavření cévy či embolii. Cholesterol zde funguje jako sanitka, snažící se léčit poraněnou cévu. Ten, kdo tvrdí, že cholesterol způsobuje kornatění tepen, používá stejnou logiku jako obviňovat sanitku z dopravní nehody jen proto, že se sanitka nachází na místě dopravní nehody.

V jedné studii zahrnující 231 986 pacientů trpících nemocemi srdce jen polovina měla vyšší hladinu tzv. zlého LDL cholesterolu. A jak uvádím v kapitole o cholesterolu, u starších lidí je vyšší cholesterol spojený s nižším rizikem úmrtí. Nízký cholesterol je rizikovým faktorem vzniku infekcí, rakoviny a sebevražd.

Riziko nemocí srdce není o cholesterolu

V praxi to znamená, že ten, kdo má normální hladinu cholesterolu, anebo má cholesterol snížený pomocí léků, stejně může být ohrožen infaktem a mrtvicí, protože má v krvi vyšší hladinu nebezpečných lipoproteinů, které způsobují kornatění, a někdo jiný, kdo má zvýšený cholesterol, může mít převahu neškodlivých lipoproteinů, tedy prospěšného cholesterolu, a tím pádem není ohrožen srdeční příhodou a je nesmyslné mu hladinu cholesterolu snižovat. O riziku infarktu či mrtvice rozhoduje množství nebezpečných a neškodlivých lipoproteinů, nikoli hladina cholesterolu jako taková.

Cholesterol s fosfolipidy potřebujeme pro tvorbu buněk a buněčných struktur, pro tvorbu stresového hormonu kortizolu, bez kterého nepřežijeme jediný den, pro tvorbu pohlavních hormonů a vitaminu D. Diabetici jsou výrazně ohrožení nemocemi srdce, očními či ledvinovými komplikacemi. Mnozí z nich mají vysoký počet aterogenních lipoproteinů, poruchu metababolismu tuků a i při normáním cholesterolu vysoké riziko infakrtu. K hlavním rizikovým faktorům infarktu či mrtvice totiž patří vysoký krevní tlak, kouření, porucha metabolismu tuků a dalších 200 až 300 faktorů, jako jsou sedavý způsob života, stres, výskyt nemocí srdce v rodině, pohlaví (ženy před menopauzou chrání pohlavní hormony, ale po přechodu jsou ohrožené víc než muži) či věk.

Snižovat vyšší hladinu cholesterolu v krvi preventivně není vědecky podložené a může to být i škodlivé.

Nízký cholesterol je spojený s:

- rakovinou

- mozkovou mrtvicí

- vyšší úmrtností

- rizikem infekcí

- Alzheimerovou chorobou

- sebevraždou, agresivitou

Mýtus: Vyšší hladina cholesterolu způsobuje nemoci srdce a cév.

Pravda: Neexistuje zlý cholesterol, cholesterol je zdraví prospěšná látka a doposud ani po desítkách let výzkumu NENÍ a nebude prokázáno, že způsobuje nemoci srdce, cév atd. Zvýšený cholesterol (a nasycené tuky v mase, sádle, másle, kokosovém oleji) není hlavním rizikovým faktorem kornatění tepen (aterosklerózy), a tím ani nemocí srdce, nevypovídá nic o riziku infarktu či mrtvice.

 

Autor: MUDr. David Frej, více v knize Tučné superpotraviny a oleje, Eminent 2017

Zdroj: http://dr.frej.cz/zdravi/mytus-o-zlem-cholesterolu


Další články

Kyselina lipoová-všestranný pomocník pro naše zdraví

18/1

Kyselina lipoová patří mezi málo známé látky. Nicméně má velmi důležitou roli v našem metabolismu. Je to nasycená mastná kyselina obsahující osm…

více

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru