REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Zdraví – základní informace

Vitamín E a koenzym Q10

jsou nejsilnější antioxidanty rozpustné v tucích, které se v našem těle vyskytují. Díky svému antioxidačnímu působení v těle neutralizují volné radikály, zajišťují správnou funkci buněk a dostatek energie. Tak pomáhají přecházet uspávání cév a tkání a podporují správnou cirkulaci krve v oběhovém systému.

 

Vitamin E

Zdravotní benefity

Hlavní role vitaminu E v těle je, jak již bylo řečeno, antioxidační, čili chrání buňky a tkáně před účinky volných kyslíkatých radikálů, zejména při zánětu nebo poranění tkáně. Kyslíkaté radikály v těle vznikají během nejrůznějších procesů, zároveň je přijímáme ze znečištěného ovzduší, stravou, léky či nevhodnou kosmetikou.

Tím, že vitamin E neutralizuje nebezpečné kyslíkaté radikály ztrácí svoji schopnost dál fungovat jako antioxidant, tuto schopnost mu navrací vitamin C či koenzym Q10, které obnovují jeho funkci. Z toho důvodu  je dobré při užívání doplňků s vitaminem E myslet i na vyšší příjem těchto dvou látek.

 

Většina dalších zdravotních benefitů vychází právě z antioxidační funkce. Vitamin E:

-       pomáhá předcházet vzniku šedého zákalu,

-       stimuluje imunitu především u starších osob,

-       zmírňuje rozvoj Alzheimerovy choroby a pomáhá přecházet vzniku stařecké demence,

-       snižuje riziko vzniku některých typů rakoviny (např. rakovina vaječníku a prsou),

-       poskytuje úlevu při revmatoidní artritidě,

-       podporuje mužskou plodnost,

-       u pacientů s cukrovkou pomáhá omezit výskyt kardiovaskulárních onemocnění,

-       chrání kůži (obnovuje poškozené buňky a chrání přes spálením od sluníčka).

 

Zdaleka nejdůležitější je ale jeho funkce kardioprotektivní, omezuje vznik aterosklerotického plaku a zánětů, což jsou hlavní faktory, které mají na svědomí vznik kardiovaskulárních onemocnění.

Dostatečně vysoký příjem vitaminu E:

-       snižuje riziko vzniku infarktu,

-       zmírňuje koronární ateriosklerózu,

-       snižuje riziko výskytu anginy pectoris u kuřáků,

-       při správném dávkování pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku,

-       obecně snižuje úmrtnost způsobenou kardiovaskulárními onemocněními.

 

Zdroje v potravě

  • Za studena lisované oleje (slunečnicový, světlicový, olivový)
  • Avokádo
  • Lískové ořechy a mandle
  • Špenát, kapusta a sladké brambory

 

 

Koenzym Q 10

Koenzym Q10 patří mezi v tucích rozpustné látky, někdy se také označuje jako ubiquinol. Ačkoli si ho naše tělo umí samo vyrobit, je k tomu potřeba mnoha reakcí a přítomnost dalších vitamínu (například vitamíny skupiny B a vitamín C), proto se doporučuje jeho užívání ve formě doplňku.

 

Zdravotní benefity

Jak už jsme napsaly, působí především jako antioxidant, čímž pomáhá v těle odbourávat volné radikály, které ničí buňky, způsobují stárnutí organismu a mnohé (především civilizační) onemocnění. Jeho další silnou stránkou je obnova antioxidačního působení vitamínu E a to, že zpomaluje příznaky stárnutí.

 

Je kardioprotektivní, pomáhá předcházet mnoha kardiovaskulárním onemocněním tím, že zamezuje vzniku aterosklerózy a snižuje množství špatného cholesterolu v krvi a lehce zvyšuje množství HDL. Používá se i před operacemi kardiovaskulárního systému, kde napomáhá rychlejší regeneraci organismu.

 

Studie, kdy pacientům s vysokým krevním tlakem byl podáván koenzym Q10 ukazují, že po 1 – 3 měsících podávání dochází ke snížení jak systolického, tak diastolického krevního tlaku.

Díky svému antioxidačnímu a protizánětlivému působení Q10 stimuluje imunitu v našem těle.

Jeho neuroprotektivní působení vychází z toho, že řada onemocnění (Alzheimer, Parkinson,…) je způsobena oxidativním stresem, který ničí nervové buňky a pacienti mají obecně nízké hladiny Q10 v organismu.

Jelikož Q10 pomáhá předcházet stárnutí buněk (čím starší buňka, tím méně Q10) a pomáhá produkovat buněčnou energii, má se za to, že používání doplňků s obsahem koenzymu Q10 zpomaluje rozvoj těchto onemocnění.

 

Dále pomáhá například předcházet preeklapsii v těhotenství, používá se jako prevence vznikumigrén, podporuje i mužskou plodnost.

Zdroje v potravě

  • Maso (hlavně hovězí vnitřnosti) a ryby (makrela, pstruh)
  • Vařená brokolice a květák
  • Ořechy, špenát a sója

 

Dna je typem artritidy (zánětem kloubů) a vyznačuje se zvýšenými hodnotami kyseliny močové v krvi. Krystalky kyseliny močové se ukládají v kloubech, šlachách, ledvinách a způsobují zánět a poničení tkání. Dna se pokládá za metabolickou poruchu. Její příčina je často neznámá. Tedy ve většině případů. K ataku dny může dojít dietní chybou a to kvůli nadměrné konzumaci alkoholu a masa (hlavně vnitřností). Muži trpí dnou častěji než ženy.

Dnu dělíme do dvou základních kategorií – primární a sekundární.

Primární dnou trpí cca 90 % postižených. Ve většině případů se jedná genetickou predispozici a idiopatický původ (bez známé příčiny). Vysoké hodnoty kyseliny močové v krvi jsou (logicky) způsobeny zvýšenou syntézou kyseliny močové (většina případů), sníženou schopností kyselinu močovou vyloučit a nebo jejich kombinací. Za tyto problémy může třeba genetický defekt a nebo snížená či zvýšená aktivita určitých enzymů, které jsou v metabolismu kyseliny močové důležité.

Sekundární dna, kterou představuje zbylých 10 %, má druhotně zvýšené hodnoty kyseliny močové z důvodu jiné nemoci (například nadměrného rozkládání buněk, onemocnění ledvin). Používání diuretik nebo aspirinu také snižuje vylučování kyseliny močové a může vést k ataku.

Ať je to tak či tak, následující pravidla Vám pomohou udržet hladiny kyseliny močové v bezpečných mezích.

 

Na co si dávat pozor ve stravě 

  1. Alkohol – alkohol zvyšuje tvorbu urátů a zhoršuje exkreci kyseliny močové ledvinami. U některých osob stačí k zastavení ataků úplná abstinence bez jiné intervence.
  2. Strava s nízkým obsahem purinů – strava s nízkým obsahem purinů snižuje metabolický stres. Potraviny na puriny bohaté jako jsou vnitřnosti, červené maso, mořské plody, kvasnice, sardinky, makrely a ančovičky nahraďte drůbežím masem, luštěninou nebo rybou.
  3. Snížení nadváhy, zvýšení pH – nadváha je spojená s častějšími ataky dny. Snížení nadváhy snižuje kyselinu močovou v séru u osob s nadváhou. Strava by měla být bohatá na vlákninu a alkalické potraviny, hlavně zeleninu.
  4. Sacharidy, tuky, bílkoviny – jednoduché cukry a saturované (živočišné) tuky zvyšují tvorbu kyseliny močové. Vyhněte se také nadměrné konzumaci bílkovin a to nad 0.8g/kg váhy/denně.
  5. Hydratace – dostatečný přísun tekutin udržuje sníženou koncentraci kyseliny močové v moči
  6. Toxicita těžkými kovy – sekundární typ dny může být způsoben mj. toxicitou olova. Oxid olovnatý je nedílnou součástí křišťálového skla. Pokud je portské víno skladováno v křišťálových nádobách, olovo se do vína louhuje. Čím déle je portské víno v křišťálové nádobě, tím vyšší obsah olova.

.

Jaké doplňky jsou vhodné?

  • EPA neboli kyselina eikosapentaenová – součást rybího tuku (omega 3) je silně protizánětlivá
  • vitamin E – potlačuje tvorbu zánětlivých leukotrienů, působí jako antioxidant
  • kyselina listová inhibuje xantin oxidázu, enzym, který syntetizuje kyselinu močovou
  • třešně, borůvky a jiné tmavé bobule jsou skvělou funkční potravinou obsahující anthocyaniny, silné antioxidační flavonoidy
  • 250 gr čerstvých nebo nakládaných třešní (bez cukru!) snižuje tvorbu kyseliny močové a zabraňuje atakům dny
  • Porce ananasu několikrát týdně mezi jídly obsahuje cenný bromelain, protizánětlivý enzym, který pomáhá chránit proti atakům dny
  • Bylina známá jako ďáblův dráp (Harpagophytum procumbens) působí protizánětlivě, snižuje bolestivost kloubů a působí na snižování kyseliny močové v krvi.

 

zdroj:

web healthjam.cz/

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace


Související zdravotní problémy

Související obecné informace


Související publicistika

Alkohol a dibetes se nemají rádi. Občas se však snesou

4/4

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou…

více

Beta karoten

20/5

Betakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…

více

Bolest zad: daň za pohodlné posezení a špatnou postel

5/12

Jak někoho mohou bolet záda z toho, že si pohodlně sedí celý den v kanceláři, v měkkém křesle? Taková otázka možná napadne ty, kteří se musí během…

více

Co se děje s tělem alkoholika: zničená játra, vředy, nádory…

2/5

Podívejme se na alkoholovou závislost z lékařského pohledu – co dlouhodobé pití dělá s tělem i myslí…

více

Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

3/10

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…

více

Helikobakter pylori může být nenápadný zabiják

17/7

Bakterii Helikobakter pylori můžeme nalézt v žaludku mnoha lidí, celosvětově asi u jedné třetiny populace. Přestože tento nezvaný host většině lidí v…

více

I tapety mohou vyvolat migrénu

16/10 Moje zdraví

Bolí vás hlava? Dejte si pozor na zářivé světlo a barvy. Trápí vás migréna? Změňte své pracovní a domácí prostředí. Co může za nevolnost, poruchy…

více

Léčba kmenovými buňkami – jak si vybrat odběrové zařízení?

17/10 Moje zdraví

V poslední době se stále častěji mluví o kmenových buňkách v souvislosti s léčbou artrózy. Jedná se totiž o oficiální metodu schválenou Státním…

více

Máte věčně studené ruce nebo nohy?

24/8

Studené ruce nebo nohy nejsou nemoc, ale mohou být projevem nějaké choroby. Problém se studenými končetinami trápí mnoho lidí. Mnozí se s ním naučili…

více

Minerály v lidském těle. Proč jsou tak důležité a kde je…

24/10

Minerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…

více

Ovocem při dietě šetřete

9/1

Myslíte si, že při dietě se můžete neomezeně cpát ovocem a zeleninou, protože organismu jen prospívají? Omyl. Pravdou je, že při dietním režimu lze…

více

Paraziti v nás – téma, o kterém se příliš nemluví

10/7

Paraziti jsou živé organismy, které se přiživují na tělech živočichů. Nevyhýbají se ani lidskému. Někteří se vyskytují ve střevech, jiní v trávicím…

více

Proč je dobré cítit se špatně

4/4

Chceme se radovat a zažívat jen samé příjemné věci. Nechceme být smutní. Jenže jsme, alespoň občas. Naštěstí platí, že všechno zlé na světě je k…

více

Rentgen a CT škodí zdraví, ale TRD nikoliv

18/10

Naši klienti se často ptají, proč termoregulační diagnostiku (TRD) nevyužívají běžně klasičtí lékaři. Vždy jim odpovídáme, že na to se musí zeptat…

více

Síla pozitivního myšlení

4/6

Pozitivně smýšlející lidé jsou super. Dokáží motivovat nejen sami sebe, ale i své okolí. Dokáží rozveselit a dobře naladit. Snažím se být pozitivně…

více



Další články - Zdraví – základní informace


Zdravotní problémy - Zdraví – základní informace

REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru