REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Zdravotní problémy

Antikoagulační léčba a vitamín K

DOPORUČENI PRO PACIENTY NA ANTIKOAGULAČNI LECBE

Úskalí léčby, které je spojeno s antikoagulační léčbou, je možné se vyhnout dodržováním těchto doporučení:

  • Řádně užívat předepsané dávky
  • Dodržovat dietní doporučení

Je doporučen příjem stabilního, průměrného množství vitaminu K v potravě. A také:

  • Vyloučit ze stravy potraviny s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitaminu K.
  • Není vhodná výrazná restrikce přijmu vitaminu K potravou.
  • Vyvarovat se
    • náhlých změn v jídelníčku i jednorázových gastronomických excesů,
    • se excesům v konzumaci alkoholu a kouření,
    • nepravidelnému užívání jiných léků bez povědomí lékaře.
  • Dodržovat termíny kontrol
  • Zajistit tok informací mezi lékaři, které navštěvujete - informovanost

 

OBSAH VITAMINU K V POTRAVINÁCH1

Nízký obsah < 10 pg/100 mg - mléčné produkty, cereálie, pečivo, rýže, maso, ryby, vejce, ovoce (koncentrovaným zdrojem vitaminu K je slupka), sladkosti, zmrzlina, nápoje včetně piva a vina (obojí méně než 0,01 pg), zelenina: rajská jablka, ředkvičky, kukuřice, cibule, brambory, tuky - máslo, slunečnicový olej

Střední obsah 10-40 pg/100 g - zeleninová šťáva, fazolky, zelí, mrkev, míchaná zelenina, olivový olej, majonéza Vysoký obsah > 40 pg/100 g - brokolice, kapusta, špenát, salát, sojový olej, zelený čaj, avokádo 1 Lefflerová K. Úskalí antikoagulační léčby warfarinem u nemocných sfibrilací síní, Interv Akut Kardiol 2008; 7(6): 220-224.

Zelenina

ug/100 g M;

Tuky a oleje

ug/100g

Vařená jídla

ug/100g

Kapusta

440

Sojový olej

193

Salátové dresingy

100

Špenát

380

Bavlníkový olej

60

Zelný salát

80

Zelené saláty

315

Olivový olej

55

Majonéza

41

Brokolice

180

Tuňákovy olej

24

Muffins

25

Růžičková kapusta

177

Margarín

42

Koblihy

10

Zelí

145

Slunečnicový olej

3

Jablkový koláč

11

Chřest

60

Máslo

7

Chipsy (bramborové)

15

Ibišek jedlý

40

Zdroje proteinů

ug/100g

Hranolky

5

Ledový salát

35

Suché sojové boby

47

Makaróny se sýrem

5

Zelené fazole

33

Suchá čočka

22

Lasagne

5

Zelený hrášek

24

Játra

5

Pizza

4

Okurky

20

Vejce

2

Hamburger v housce

4

Květák

20

Syrová masa

<1

Hot dog v housce

3

Celer - kořen

12

Syrové raba

<1

Chléb

3

Mrkev

10

Mléko

<1

 

 

Cuketa

3

Jogurt - nízkotučný

0,3

 

 

Rajčata

6

Jogurt-10% tuku

0,8

 

 

Cibule bílá syrová

2

Jogurt - ovocný

2

 

 

Brambory

1

 

 

 

 

Legenda k tabulce:

  • střední hodnoty byly získané z Booth etal. (1993,1995), Kolwu etal. (1997), Piironen etal. (1997) a Shaereretal. (1996)
  • byly použity hodnoty ve vařených i čerstvých potravinách
  • obsah vitamínu K se může lišit v závislosti na zdroji oleje použitého k přípravě potravy


PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU S VYVÁŽENÝM OBSAHEM VITAMINU K

 

Snídaně

Přesnídávka

Oběd

Svačina

Večeře

Sýr Eidam 20 % t. v suš., paprika, celozrnný chléb, Flora light, černý čaj s limetkou

Jablko

Milánská polévka

Treska na kmínu, bramborová kaše, mrkvový salát

Bílý jogurt, Kornspitz

Vepřové maso na žampionech, dušená rýže

Sýr Cottage, salátová okurka, dalamánek, Flora light, černý čaj s limetkou

Pomeranč

Krupicová polévka

Maďarský guláš, vařené brambory

Jogurtový zákys, sójový rohlík

Zapečené těstoviny se sýrem, salát z červené řepy

Lučina light, rajče, celozrnná houska, Flora light, černý čaj s limetkou

Hruška

Zeleninová polévka

Sekaná pečené, bramborový selský

salát

Kefírové mléko, křehký žitný chlebíček

Vaječné bílky plněné sýrem, celozrnná bulka, paprika

Tvarohová pomazánka s mrkví, žitný chléb, Flora lihgt, černý čaj s limetkou

Mandarinka

Polévka s kapáním Pečené hrachové karbanátky, okurkový salát

Ovocný jogurt, celozrnný muffin

Krůtí plátek na jablkách, vařené brambory

Čerstvý sýr 20 % t. v suš., paprika, Knáckebrot, Flora light, černý čaj s limetkou

Banán

Kmínová polévka

Švábské špecle (cibule, tvrdý sýr), rajčatový salát

Acidofilni mléko, celozrnný chlebánek

Znojemská hovězí pečené, dušená rýže

sýr Boryna 20 %t., salátová okurka, finská kostka, Flora light, černý čaj s limetkou

Hroznové víno

Polévka s masovou zavářkou Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

Ovocný jogurtový nápoj, celozrnný rohlík

Pomazánka z tuňáka, celozrnné pečivo

Mozzarella light, rajče, celozrnná bageta, Flora light, černý čaj s limetkou

Grapefruit

Zeleninová polévka s mlhovinou Krůtí stehenní plátek na způsob svíčkové, vařené těstoviny

Ovocný pohár s tvarohem a vlašskými ořechy

Šopský salát se sýrem Balkán a tvrdým tvarohem, celozrnné tyčinky

 

 

Legenda k tabulce: čerpáno z USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 17; www.nutritionvista.com

 

 

 

zdroj Leták  PRO.MED.CS Praha a.s. Telčská 1, 140 00 Praha 4

web promed.cz

 

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace



REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru