Úskalí léčby, které je spojeno s antikoagulační léčbou, je možné se vyhnout dodržováním těchto doporučení:
Je doporučen příjem stabilního, průměrného množství vitaminu K v potravě. A také:
OBSAH VITAMINU K V POTRAVINÁCH1
Nízký obsah < 10 pg/100 mg - mléčné produkty, cereálie, pečivo, rýže, maso, ryby, vejce, ovoce (koncentrovaným zdrojem vitaminu K je slupka), sladkosti, zmrzlina, nápoje včetně piva a vina (obojí méně než 0,01 pg), zelenina: rajská jablka, ředkvičky, kukuřice, cibule, brambory, tuky - máslo, slunečnicový olej
Střední obsah 10-40 pg/100 g - zeleninová šťáva, fazolky, zelí, mrkev, míchaná zelenina, olivový olej, majonéza Vysoký obsah > 40 pg/100 g - brokolice, kapusta, špenát, salát, sojový olej, zelený čaj, avokádo 1 Lefflerová K. Úskalí antikoagulační léčby warfarinem u nemocných sfibrilací síní, Interv Akut Kardiol 2008; 7(6): 220-224.
Zelenina |
ug/100 g M; |
Tuky a oleje |
ug/100g |
Vařená jídla |
ug/100g |
Kapusta |
440 |
Sojový olej |
193 |
Salátové dresingy |
100 |
Špenát |
380 |
Bavlníkový olej |
60 |
Zelný salát |
80 |
Zelené saláty |
315 |
Olivový olej |
55 |
Majonéza |
41 |
Brokolice |
180 |
Tuňákovy olej |
24 |
Muffins |
25 |
Růžičková kapusta |
177 |
Margarín |
42 |
Koblihy |
10 |
Zelí |
145 |
Slunečnicový olej |
3 |
Jablkový koláč |
11 |
Chřest |
60 |
Máslo |
7 |
Chipsy (bramborové) |
15 |
Ibišek jedlý |
40 |
Zdroje proteinů |
ug/100g |
Hranolky |
5 |
Ledový salát |
35 |
Suché sojové boby |
47 |
Makaróny se sýrem |
5 |
Zelené fazole |
33 |
Suchá čočka |
22 |
Lasagne |
5 |
Zelený hrášek |
24 |
Játra |
5 |
Pizza |
4 |
Okurky |
20 |
Vejce |
2 |
Hamburger v housce |
4 |
Květák |
20 |
Syrová masa |
<1 |
Hot dog v housce |
3 |
Celer - kořen |
12 |
Syrové raba |
<1 |
Chléb |
3 |
Mrkev |
10 |
Mléko |
<1 |
|
|
Cuketa |
3 |
Jogurt - nízkotučný |
0,3 |
|
|
Rajčata |
6 |
Jogurt-10% tuku |
0,8 |
|
|
Cibule bílá syrová |
2 |
Jogurt - ovocný |
2 |
|
|
Brambory |
1 |
|
|
|
|
Legenda k tabulce:
|
PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU S VYVÁŽENÝM OBSAHEM VITAMINU K
Snídaně |
Přesnídávka |
Oběd |
Svačina |
Večeře |
Sýr Eidam 20 % t. v suš., paprika, celozrnný chléb, Flora light, černý čaj s limetkou |
Jablko |
Milánská polévka Treska na kmínu, bramborová kaše, mrkvový salát |
Bílý jogurt, Kornspitz |
Vepřové maso na žampionech, dušená rýže |
Sýr Cottage, salátová okurka, dalamánek, Flora light, černý čaj s limetkou |
Pomeranč |
Krupicová polévka Maďarský guláš, vařené brambory |
Jogurtový zákys, sójový rohlík |
Zapečené těstoviny se sýrem, salát z červené řepy |
Lučina light, rajče, celozrnná houska, Flora light, černý čaj s limetkou |
Hruška |
Zeleninová polévka Sekaná pečené, bramborový selský salát |
Kefírové mléko, křehký žitný chlebíček |
Vaječné bílky plněné sýrem, celozrnná bulka, paprika |
Tvarohová pomazánka s mrkví, žitný chléb, Flora lihgt, černý čaj s limetkou |
Mandarinka |
Polévka s kapáním Pečené hrachové karbanátky, okurkový salát |
Ovocný jogurt, celozrnný muffin |
Krůtí plátek na jablkách, vařené brambory |
Čerstvý sýr 20 % t. v suš., paprika, Knáckebrot, Flora light, černý čaj s limetkou |
Banán |
Kmínová polévka Švábské špecle (cibule, tvrdý sýr), rajčatový salát |
Acidofilni mléko, celozrnný chlebánek |
Znojemská hovězí pečené, dušená rýže |
sýr Boryna 20 %t., salátová okurka, finská kostka, Flora light, černý čaj s limetkou |
Hroznové víno |
Polévka s masovou zavářkou Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta |
Ovocný jogurtový nápoj, celozrnný rohlík |
Pomazánka z tuňáka, celozrnné pečivo |
Mozzarella light, rajče, celozrnná bageta, Flora light, černý čaj s limetkou |
Grapefruit |
Zeleninová polévka s mlhovinou Krůtí stehenní plátek na způsob svíčkové, vařené těstoviny |
Ovocný pohár s tvarohem a vlašskými ořechy |
Šopský salát se sýrem Balkán a tvrdým tvarohem, celozrnné tyčinky |
Legenda k tabulce: čerpáno z USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 17; www.nutritionvista.com |
zdroj Leták PRO.MED.CS Praha a.s. Telčská 1, 140 00 Praha 4 web promed.cz |
Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou…
víceBetakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…
víceJak někoho mohou bolet záda z toho, že si pohodlně sedí celý den v kanceláři, v měkkém křesle? Taková otázka možná napadne ty, kteří se musí během…
vícePodívejme se na alkoholovou závislost z lékařského pohledu – co dlouhodobé pití dělá s tělem i myslí…
víceZdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…
víceBakterii Helikobakter pylori můžeme nalézt v žaludku mnoha lidí, celosvětově asi u jedné třetiny populace. Přestože tento nezvaný host většině lidí v…
víceBolí vás hlava? Dejte si pozor na zářivé světlo a barvy. Trápí vás migréna? Změňte své pracovní a domácí prostředí. Co může za nevolnost, poruchy…
víceV poslední době se stále častěji mluví o kmenových buňkách v souvislosti s léčbou artrózy. Jedná se totiž o oficiální metodu schválenou Státním…
víceStudené ruce nebo nohy nejsou nemoc, ale mohou být projevem nějaké choroby. Problém se studenými končetinami trápí mnoho lidí. Mnozí se s ním naučili…
víceMinerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…
víceMyslíte si, že při dietě se můžete neomezeně cpát ovocem a zeleninou, protože organismu jen prospívají? Omyl. Pravdou je, že při dietním režimu lze…
víceParaziti jsou živé organismy, které se přiživují na tělech živočichů. Nevyhýbají se ani lidskému. Někteří se vyskytují ve střevech, jiní v trávicím…
víceChceme se radovat a zažívat jen samé příjemné věci. Nechceme být smutní. Jenže jsme, alespoň občas. Naštěstí platí, že všechno zlé na světě je k…
víceNaši klienti se často ptají, proč termoregulační diagnostiku (TRD) nevyužívají běžně klasičtí lékaři. Vždy jim odpovídáme, že na to se musí zeptat…
vícePozitivně smýšlející lidé jsou super. Dokáží motivovat nejen sami sebe, ale i své okolí. Dokáží rozveselit a dobře naladit. Snažím se být pozitivně…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz