REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Oběhové a krevní problémy

Vysoká hladina tuku v krvi

Vysoká hladina tuků v krvi představuje nebezpečí pro vaše srdce a cévy.

Cestu, jak hladinu tuků v krvi snižovat, představuje dieta, která je především racionální zdravou stravou – a tu bychom měli konzumovat všichni.

Přinášíme vám přehled běžných potravin rozdělených na doporučené, na přijatelné v omezeném množství a na nevhodné (upraveno podle Evropské společnosti pro aterosklerózu).

Druh potraviny

Doporučeno

Lze v omezeném množství

Nevhodné

Ovoce, zelenina, luštěniny

veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru

restované brambory nebo hranolky připravované na doporučovaných olejích (viz položka Tuky nebo viz článek Jak je to s tuky aneb co si namazat na chleba?)

restované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení, solené zeleninové konzervy, kandované ovoce

Pečivo a obiloviny

celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné nebo nevaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky (ne obarvené karamelem)

netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků

tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy

Dezerty

želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty

 

smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany

Cukrářské výrobky

 

 

hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy

Ořechy

vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany

burské oříšky, pistáciové oříšky

kokosové ořechy, solené oříšky

Nápoje

čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje

alkohol (pivo, víno), nízkotučné čokoládové nápoje

čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, destiláty

Dresinky a koření

koření všeho druhu, jogurtové dresinky

nízkotučné dresinky

majonézy

Tuky

celkovou spotřebu tuků snížit

1. nenasycené rostlinné oleje – slunečnicový, kukuřičný, sójový, 2. monosaturované oleje – olivový, řepkový, 3. margaríny odvozené z těchto olejů

máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky

Ryby

všechny ryby – grilované, vařené v páře, uzené: odstranit tučnou kůži; vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh

ryby smažené v doporučovaném oleji (viz položka Tuky nebo viz článek Jak je to s tuky aneb co si namazat na chleba?)

jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku

Maso

krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí

zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje (1‑2× týdně), drůbeží uzeniny

kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže

Polévky

netučný vývar, zeleninové polévky

 

tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou

Mléčné výrobky

netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek

polotučné mléko do 2 % tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině), 2 celá vejce za týden pouze k přípravě pokrmů

plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině)

 

Zdroj: http://www.tlukotsrdce.cz/

 

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace


REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru