Vysoká hladina tuků v krvi představuje nebezpečí pro vaše srdce a cévy.
Cestu, jak hladinu tuků v krvi snižovat, představuje dieta, která je především racionální zdravou stravou – a tu bychom měli konzumovat všichni.
Přinášíme vám přehled běžných potravin rozdělených na doporučené, na přijatelné v omezeném množství a na nevhodné (upraveno podle Evropské společnosti pro aterosklerózu).
Druh potraviny |
Doporučeno |
Lze v omezeném množství |
Nevhodné |
Ovoce, zelenina, luštěniny |
veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru |
restované brambory nebo hranolky připravované na doporučovaných olejích (viz položka Tuky nebo viz článek Jak je to s tuky aneb co si namazat na chleba?) |
restované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení, solené zeleninové konzervy, kandované ovoce |
Pečivo a obiloviny |
celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné nebo nevaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky (ne obarvené karamelem) |
netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků |
tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy |
Dezerty |
želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty |
|
smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany |
Cukrářské výrobky |
|
|
hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy |
Ořechy |
vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany |
burské oříšky, pistáciové oříšky |
kokosové ořechy, solené oříšky |
Nápoje |
čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje |
alkohol (pivo, víno), nízkotučné čokoládové nápoje |
čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, destiláty |
Dresinky a koření |
koření všeho druhu, jogurtové dresinky |
nízkotučné dresinky |
majonézy |
Tuky |
celkovou spotřebu tuků snížit |
1. nenasycené rostlinné oleje – slunečnicový, kukuřičný, sójový, 2. monosaturované oleje – olivový, řepkový, 3. margaríny odvozené z těchto olejů |
máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky |
Ryby |
všechny ryby – grilované, vařené v páře, uzené: odstranit tučnou kůži; vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh |
ryby smažené v doporučovaném oleji (viz položka Tuky nebo viz článek Jak je to s tuky aneb co si namazat na chleba?) |
jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku |
Maso |
krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí |
zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje (1‑2× týdně), drůbeží uzeniny |
kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže |
Polévky |
netučný vývar, zeleninové polévky |
|
tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou |
Mléčné výrobky |
netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek |
polotučné mléko do 2 % tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině), 2 celá vejce za týden pouze k přípravě pokrmů |
plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině) |
Zdroj: http://www.tlukotsrdce.cz/
Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz