REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Helikobakter pylori může být nenápadný zabiják

17/7

Bakterii Helikobakter pylori můžeme nalézt v žaludku mnoha lidí, celosvětově asi u jedné třetiny populace. Přestože tento nezvaný host většině lidí v jejich žaludku vůbec nevadí, může se z něj vyklubat i pořádně nepříjemný návštěvník. Lékaři dnes mají za to, že helikobakter může svému hostiteli přivodit celou škálu chorob od žaludečního vředu až po rakovinu žaludku nebo slinivky…

 

Neprávem obviňovaný stres

Až do osmdesátých let se věřilo, že základní příčinou žaludečních vředů je stres, nepravidelná strava a nadměrná konzumace černé kávy. Tomuto názoru udělal čáru přes rozpočet australský vědec Barry Marshall, který se ve výzkumném zanícení neváhal sám schválně nakazit helikobakterem, jen aby dokázal, že právě tato bakterie a nic jiného je hlavním viníkem a příčinou žaludečních vředů.

Marshallovi se jeho pokus vyplatil. V roce 2005 získal spolu se svým kolegou Robinem Warrenem za objev Nobelovu cenu, a celému lidstvu tak vrátil potěšení ze stresu a šálku pořádně černé kávy.

Přestože je toto onemocnění jednoznačně nejčastější, žaludečními vředy působení helikobaktera nekončí. Tato bakterie je v současné době považována také za jeden z hlavních rizikových faktorů pro vznik rakoviny žaludku. Na základě odborných studií byl helikobakter zařazen v roce 1994 do skupiny významných karcinogenů. Podle některých studií se helikobakter podílí také na vzniku rakoviny slinivky, a tato zákeřná bakterie způsobuje i zhoubné onemocnění nazývané žaludeční MALT lymfom.

Vypuďte helikobakter

Přes jeho nespornou karcinogenitu je u nás helikobakterem infikována velká část populace, a samozřejmě ne všichni nakažení jedinci onemocní jednoho dne rakovinou žaludku. Přesto lidé, kteří mají rakovinu žaludku například v rodině, nebo mají jinak zvýšené riziko tohoto typu nádoru, by se měli infekčního karcinogenu v žaludku nekompromisně zbavit.

V současné době se používá osvědčená kombinace antibiotik, která obvykle dokáže helikobakter ze žaludku vypudit, a také zajistí, že se tam velmi pravděpodobně již nevrátí. Testy na přítomnost helikobaktera v žaludku se dají provést z krve, nebo také ze vzorku stolice. Všechny problémy ohledně helikobaktera a všech neplech, které nám působí, spadají do oblasti zájmu odborného lékaře – gastroenterologa.

Helikobakter pylori: strava – jak jíst?

Je třeba jíst pravidelně a v klidu, tedy bez stresů, že v práci něco nestíháme, nebo že máme spoustu jiných restů (na odbourání stresu je vhodná pravidelná fyzická aktivita, nebo různé relaxační metody). Jíst se doporučuje častěji, a menší porce. Pojídání velkých porcí najednou by mohlo náš organismus zbytečně zatížit na dlouhou dobu trávením. Při polykání je třeba dbát na malá a dobře rozkousaná sousta (až kašovité konzistence), která jsou lehce stravitelná. Z našeho jídelníčku bychom měli vyloučit potraviny, které nám obvykle způsobují žaludeční problémy – například pikantní, kořeněná nebo mastná jídla. A samozřejmě musíme omezit alkohol, cigarety a silnou kávu.

Helikobakter pylori: strava – co jíst?

Při výběru potravy, kterou je třeba v našem jídelníčku upřednostnit, je důležité si uvědomit zásadu, že potřebujeme tlumit žaludeční sekreci. Při přípravě jídel bychom měli dát přednost vaření, dušení a pečení na vodě. Vhodnými potravinami k jídlu nebo pro přípravu jídel jsou: bílé maso; ryby; rostlinný olej, ovesné a pšeničné vločky; tmavý chléb; minerálky s vyšším obsahem sodíku; potraviny s vyšším obsahem vlákniny a vitamínu C.

Helikobakter pylori: strava – co nejíst?

Při zásadách zdravého stravování – a při této infekci – je důležité z našeho jídelníčku některé potraviny vyloučit úplně, nebo silně omezit. Jsou to potraviny, které působí na organismus dráždivě a způsobují plynatost, tedy: sladké bublinkové nápoje a obecně nápoje s vysokým obsahem oxidu uhličitého a kofeinu, pikantní kečup, syrová zelenina jako rajčata, cibule, česnek, paprika či okurka, tučné a uzené maso, slané oříšky, bílé pečivo, příliš sladké ovoce, tučné dorty a hodně sladké cukrářské výrobky. Také není vhodné při vaření používat hodně tuků a smažení, a je třeba dát pozor na to, aby se nám jídla při vaření nepřepalovala. Jídla je také potřeba nepřesolovat, a vyhnout bychom se měli konzumaci příliš horkých či studených jídel.

 

Zdroj: National Cancer Institute: Helicobacter Pylori and cancer – fact sheet, http://helikobakterpylori.sk/sk/helikobakter-strava/

 


Další články

Zmrazený citron může být silnější než chemoterapie

18/1

Svitla možná nová naděje pro pacienty s rakovinou. Jde o přírodní formu léčby, které nemá nic společného s chemoterapií a nemá žádné nebezpečné…

více

Zubní protézy - základní rady

15/1

Správnou funkčnost zubní protézy zajišťuje nejen její kvalitní provedení, ale také dobrý stav dásní a patra, které jsou pro přisání zubní protézy…

více

V lednu posilujeme energii ledvin

12/1

V zimních měsících naše tělo přechází podle pravidel čínského pentagramu pod vládu elementu vody a s ním jsou spojené ledviny. V lednu je tedy…

více

Kdo je nejvíce ohrožen psychosomatickými onemocněními

10/1

O psychosomatice se široce dohadují odborníci i laická veřejnost. Část odborníků i laiků ji odmítá vůbec uznat jaké obor lékařství, část je jí naopak…

více

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru