REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Zdraví – základní informace

Vysoká hladina tuků v krvi představuje nebezpečí pro vaše srdce a cévy.

Cestu, jak hladinu tuků v krvi snižovat, představuje dieta, která je především racionální zdravou stravou – a tu bychom měli konzumovat všichni.

Přinášíme vám přehled běžných potravin rozdělených na doporučené, na přijatelné v omezeném množství a na nevhodné (upraveno podle Evropské společnosti pro aterosklerózu).

Druh potraviny

Doporučeno

Lze v omezeném množství

Nevhodné

Ovoce, zelenina, luštěniny

veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru

restované brambory nebo hranolky připravované na doporučovaných olejích (viz položka Tuky nebo viz článek Jak je to s tuky aneb co si namazat na chleba?)

restované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení, solené zeleninové konzervy, kandované ovoce

Pečivo a obiloviny

celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné nebo nevaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky (ne obarvené karamelem)

netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků

tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy

Dezerty

želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty

 

smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany

Cukrářské výrobky

 

 

hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy

Ořechy

vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany

burské oříšky, pistáciové oříšky

kokosové ořechy, solené oříšky

Nápoje

čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje

alkohol (pivo, víno), nízkotučné čokoládové nápoje

čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, destiláty

Dresinky a koření

koření všeho druhu, jogurtové dresinky

nízkotučné dresinky

majonézy

Tuky

celkovou spotřebu tuků snížit

1. nenasycené rostlinné oleje – slunečnicový, kukuřičný, sójový, 2. monosaturované oleje – olivový, řepkový, 3. margaríny odvozené z těchto olejů

máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky

Ryby

všechny ryby – grilované, vařené v páře, uzené: odstranit tučnou kůži; vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh

ryby smažené v doporučovaném oleji (viz položka Tuky nebo viz článek Jak je to s tuky aneb co si namazat na chleba?)

jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku

Maso

krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí

zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje (1‑2× týdně), drůbeží uzeniny

kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže

Polévky

netučný vývar, zeleninové polévky

 

tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou

Mléčné výrobky

netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek

polotučné mléko do 2 % tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině), 2 celá vejce za týden pouze k přípravě pokrmů

plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině)

 

Zdroj: http://www.tlukotsrdce.cz/

 

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace


Související zdravotní problémy

Související obecné informace


Související publicistika

Alkohol a dibetes se nemají rádi. Občas se však snesou

4/4

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou…

více

Beta karoten

20/5

Betakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…

více

Bolest zad: daň za pohodlné posezení a špatnou postel

5/12

Jak někoho mohou bolet záda z toho, že si pohodlně sedí celý den v kanceláři, v měkkém křesle? Taková otázka možná napadne ty, kteří se musí během…

více

Co se děje s tělem alkoholika: zničená játra, vředy, nádory…

2/5

Podívejme se na alkoholovou závislost z lékařského pohledu – co dlouhodobé pití dělá s tělem i myslí…

více

Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

3/10

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…

více

Helikobakter pylori může být nenápadný zabiják

17/7

Bakterii Helikobakter pylori můžeme nalézt v žaludku mnoha lidí, celosvětově asi u jedné třetiny populace. Přestože tento nezvaný host většině lidí v…

více

I tapety mohou vyvolat migrénu

16/10 Moje zdraví

Bolí vás hlava? Dejte si pozor na zářivé světlo a barvy. Trápí vás migréna? Změňte své pracovní a domácí prostředí. Co může za nevolnost, poruchy…

více

Léčba kmenovými buňkami – jak si vybrat odběrové zařízení?

17/10 Moje zdraví

V poslední době se stále častěji mluví o kmenových buňkách v souvislosti s léčbou artrózy. Jedná se totiž o oficiální metodu schválenou Státním…

více

Máte věčně studené ruce nebo nohy?

24/8

Studené ruce nebo nohy nejsou nemoc, ale mohou být projevem nějaké choroby. Problém se studenými končetinami trápí mnoho lidí. Mnozí se s ním naučili…

více

Minerály v lidském těle. Proč jsou tak důležité a kde je…

24/10

Minerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…

více

Ovocem při dietě šetřete

9/1

Myslíte si, že při dietě se můžete neomezeně cpát ovocem a zeleninou, protože organismu jen prospívají? Omyl. Pravdou je, že při dietním režimu lze…

více

Paraziti v nás – téma, o kterém se příliš nemluví

10/7

Paraziti jsou živé organismy, které se přiživují na tělech živočichů. Nevyhýbají se ani lidskému. Někteří se vyskytují ve střevech, jiní v trávicím…

více

Proč je dobré cítit se špatně

4/4

Chceme se radovat a zažívat jen samé příjemné věci. Nechceme být smutní. Jenže jsme, alespoň občas. Naštěstí platí, že všechno zlé na světě je k…

více

Rentgen a CT škodí zdraví, ale TRD nikoliv

18/10

Naši klienti se často ptají, proč termoregulační diagnostiku (TRD) nevyužívají běžně klasičtí lékaři. Vždy jim odpovídáme, že na to se musí zeptat…

více

Síla pozitivního myšlení

4/6

Pozitivně smýšlející lidé jsou super. Dokáží motivovat nejen sami sebe, ale i své okolí. Dokáží rozveselit a dobře naladit. Snažím se být pozitivně…

více



Další články - Zdraví – základní informace


Zdravotní problémy - Zdraví – základní informace


Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru