Vysoká hladina tuků v krvi představuje nebezpečí pro vaše srdce a cévy.
Cestu, jak hladinu tuků v krvi snižovat, představuje dieta, která je především racionální zdravou stravou – a tu bychom měli konzumovat všichni.
Přinášíme vám přehled běžných potravin rozdělených na doporučené, na přijatelné v omezeném množství a na nevhodné (upraveno podle Evropské společnosti pro aterosklerózu).
Druh potraviny |
Doporučeno |
Lze v omezeném množství |
Nevhodné |
Ovoce, zelenina, luštěniny |
veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru |
restované brambory nebo hranolky připravované na doporučovaných olejích (viz položka Tuky nebo viz článek Jak je to s tuky aneb co si namazat na chleba?) |
restované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení, solené zeleninové konzervy, kandované ovoce |
Pečivo a obiloviny |
celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné nebo nevaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky (ne obarvené karamelem) |
netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků |
tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy |
Dezerty |
želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty |
|
smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany |
Cukrářské výrobky |
|
|
hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy |
Ořechy |
vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany |
burské oříšky, pistáciové oříšky |
kokosové ořechy, solené oříšky |
Nápoje |
čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje |
alkohol (pivo, víno), nízkotučné čokoládové nápoje |
čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, destiláty |
Dresinky a koření |
koření všeho druhu, jogurtové dresinky |
nízkotučné dresinky |
majonézy |
Tuky |
celkovou spotřebu tuků snížit |
1. nenasycené rostlinné oleje – slunečnicový, kukuřičný, sójový, 2. monosaturované oleje – olivový, řepkový, 3. margaríny odvozené z těchto olejů |
máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky |
Ryby |
všechny ryby – grilované, vařené v páře, uzené: odstranit tučnou kůži; vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh |
ryby smažené v doporučovaném oleji (viz položka Tuky nebo viz článek Jak je to s tuky aneb co si namazat na chleba?) |
jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku |
Maso |
krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí |
zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje (1‑2× týdně), drůbeží uzeniny |
kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže |
Polévky |
netučný vývar, zeleninové polévky |
|
tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou |
Mléčné výrobky |
netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek |
polotučné mléko do 2 % tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině), 2 celá vejce za týden pouze k přípravě pokrmů |
plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině) |
Zdroj: http://www.tlukotsrdce.cz/
Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou…
víceBetakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…
víceJak někoho mohou bolet záda z toho, že si pohodlně sedí celý den v kanceláři, v měkkém křesle? Taková otázka možná napadne ty, kteří se musí během…
vícePodívejme se na alkoholovou závislost z lékařského pohledu – co dlouhodobé pití dělá s tělem i myslí…
víceZdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…
víceBakterii Helikobakter pylori můžeme nalézt v žaludku mnoha lidí, celosvětově asi u jedné třetiny populace. Přestože tento nezvaný host většině lidí v…
víceBolí vás hlava? Dejte si pozor na zářivé světlo a barvy. Trápí vás migréna? Změňte své pracovní a domácí prostředí. Co může za nevolnost, poruchy…
víceV poslední době se stále častěji mluví o kmenových buňkách v souvislosti s léčbou artrózy. Jedná se totiž o oficiální metodu schválenou Státním…
víceStudené ruce nebo nohy nejsou nemoc, ale mohou být projevem nějaké choroby. Problém se studenými končetinami trápí mnoho lidí. Mnozí se s ním naučili…
víceMinerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…
víceMyslíte si, že při dietě se můžete neomezeně cpát ovocem a zeleninou, protože organismu jen prospívají? Omyl. Pravdou je, že při dietním režimu lze…
víceParaziti jsou živé organismy, které se přiživují na tělech živočichů. Nevyhýbají se ani lidskému. Někteří se vyskytují ve střevech, jiní v trávicím…
víceChceme se radovat a zažívat jen samé příjemné věci. Nechceme být smutní. Jenže jsme, alespoň občas. Naštěstí platí, že všechno zlé na světě je k…
víceNaši klienti se často ptají, proč termoregulační diagnostiku (TRD) nevyužívají běžně klasičtí lékaři. Vždy jim odpovídáme, že na to se musí zeptat…
vícePozitivně smýšlející lidé jsou super. Dokáží motivovat nejen sami sebe, ale i své okolí. Dokáží rozveselit a dobře naladit. Snažím se být pozitivně…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz