REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Proč je dobré cítit se špatně

4/4

Chceme se radovat a zažívat jen samé příjemné věci. Nechceme být smutní. Jenže jsme, alespoň občas. Naštěstí platí, že všechno zlé na světě je k něčemu dobré, a podle vědců s sebou negativní rozpoložení nese kromě jiného větší pozornost a kritičnost k okolí, bystřejší úsudek a také lepší paměť. Což je dobrá zpráva, ne?

 

Je jedno, jestli nás opustil partner, propadli jsme u důležité zkoušky nebo jsme přišli o celoživotní úspory. Podobné situace určitě nevítáme. Ale ony nám přesto pomáhají – díky nim se učíme nelpět na svých očekáváních a přáních, díky nim se vyvíjíme a rosteme. Ať se nám to líbí nebo ne, změna je jediná jistota, kterou v životě máme, a smutek nám to připomíná, i když někdy dost drsně.

Joe Forgas, sociální psycholog z univerzity v Novém Jižním Walesu, uvedl v časopisu Current Directions in Psychological Science, že společně s kolegy objevili cosi překvapivého, ba skoro radostného – totiž že mít špatnou náladu znamená lépe myslet, mít lepší motivaci i společenský život.

Samozřejmě musíme mít na paměti, že je řeč o míře smutku, která ještě není patologická (diagnostikovatelná), ale jde jen o běžnou špatnou náladu. Nejde o to, abychom v negativních pocitech setrvávali déle, než je nutné. Spíš, když už jsou jednou tady, proč toho nevyužít? (Mimochodem, patologií může být i dlouhodobá euforie.)

„Každá emoce je nesena nějakou energií, a smutek či špatná nálada mají energii, která zaměřuje naši pozornost spíše dovnitř. Nakládání se smutkem a to, jak ho prožíváme, je bezpochyby ovlivněno naší osobností a osobní historií, nicméně lze říci, že když jsme smutní, máme tendence stahovat se do sebe, cítíme se zranitelnější a oslabení. Potřebujeme se chránit a můžeme se k sobě i ke druhým chovat opatrněji, obezřetněji a nedůvěřivěji,“ říká k výsledkům výzkumu psycholožka Dagmar Konečná.

Bylo by nesmyslné vyplýtvat veškerou energii na udržení radostné nálady za každou cenu. Střídáním nálad se zachovává naše přirozená rovnováha.

Joe Forgas každopádně svým bádáním potvrdil, že negativní i pozitivní nálady a emoce jsou nám prospěšné stejnou měrou. I podle psycholožky Konečné v nás ke každé emoci, kterou prožíváme, existuje i její polarita, i když si toho třeba nejsme vědomi. V životě se stejně jako den a noc střídá dobrá a špatná nálada, spokojenost i nespokojenost, radost i smutek, a je to takto v pořádku, zdravé, protože se tím zachovává naše přirozená rovnováha.

Bylo by tedy nesmyslné vyplýtvat veškerou energii na udržení radostné nálady za každou cenu. Je lepší, a hlavně zdravější si připustit, že se někdy necítíme dobře. „Bez zvědomení negativní emoce totiž často nejsme schopni dalších kroků a můžeme si uškodit. Přiznat si smutek, dovolit sám sobě být smutný či mít špatnou náladu a nepovažovat to za selhání je tedy jen v náš prospěch. I proto, že se tak můžeme lépe připravit na to, co potřebujeme zvládnout,“ zdůrazňuje Dagmar Konečná.

Dává nám to totiž možnost volby: I když se necítíme ve své kůži, můžeme se rozhodnout vydržet – i za tu cenu, že nás jednání, rozhodnutí či jakýkoli důležitý krok budou stát víc energie. Nebo můžeme dát otevřeně najevo, že máme špatný den, případně vše odložit na jindy.

Text je výňatkem ze zajímavého článku z časopisu Moje psychologie.

Zdroj (více si přečtěte na …): http://psychologie.cz/proc-je-dobre-citit-se-spatne/

 


Další články

Jak si nesežrat planetu? Musíme jíst méně masa, jinak hrozí…

12/10

Přechod k rostlinné stravě, konec plýtvání potravinami, méně průmyslových hnojiv. To vše je podle dosud nejpodrobnější studie o dopadech produkce…

více

Otoky nohou

10/10

V případě otoků nohou jde o poměrně běžnou civilizační chorobu, při které žíly dolních končetin nedokážou dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět…

více

Barefoot, nebo levné tenisky. Jaký je v tom rozdíl?

8/10

Boty s nízkou podrážkou neboli bosoboty, případně barefoot, si získávají stále větší oblibu. Jak je to možné, cožpak jejich majitele nebolí po delší…

více

Jak se bránit únavě na podzim? Vitamíny a minerály

5/10

Podzimní listí už je dávno na zemi a naše energie je na tom podobně. Stres celou situaci jen zhoršuje.

více

Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

3/10

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru