Jste jednou z každých tří žen (či jedním z každých pěti mužů), u nichž se po 50. roce věku rozvine osteoporóza. Osteoporóza poškozuje skelet, způsobuje těžkou invaliditu a může ve svých důsledcích vést i k úmrtí.
Lze ji však včas odhalit a léčit.
Na otázky odpovídejte ano – ne.
Pokud jste na nějakou z otázek odpověděl/a „ano“, neznamená to ještě, že máte osteoporózu. Diagnózu této nemoci může stanovit pouze lékař na základě vyšetření včetně denzitometrie skeletu. Doporučujeme Vám, abyste se o výsledku tohoto testu poradili se svým gynekologem nebo praktickým lékařem, který rozhodne, zda je nutné nějaké další vyšetření. Máme pro Vás jednu dobrou zprávu – osteoporózu lze dobře diagnostikovat a je léčitelná. Vhodnou změnou životosprávy můžete také riziko osteoporózy významně snížit.
Pro správnou tvorbu a funkci vaziva, chrupavek a kostí je důležitá výživa – dostatek vitamínů a minerálů, především vápníku. Ideální je získat tyto látky ze stravy, v určitých případech je ale třeba sáhnout i po potravinových doplňcích.
Nejvýznamnějším prvkem pro dobré kosti je bezesporu vápník. Vápník je minerální látka, která je potřebná pro tvorbu kostí, zubů a pro fyziologické procesy, jako je např. srážlivost krve, stahy svalů, práce srdce, přenos nervových impulzů. Kosti obsahují 35 % minerálních látek, nejvíce však právě vápníku a fosforu. Pro jejich správnou výživu je celkem jedno, z jakých zdrojů se vápník do těla dostává.
Nicméně nejlepším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané. Jako zdroj vápníku jsou nenahraditelné!
děti 1–6 let |
400–650 mg |
děti 6–10 let |
600–850 mg |
děti 10–20 let |
750–1300 mg |
dospělí |
700–1000 mg |
ženy po menopauze |
1200–1500 mg |
Naše populace běžně konzumuje pouze 500 mg vápníku denně.
Nedostatkem vápníku jsou ohroženy zejména ženy snižující váhu, ženy po menopauze, vegani a malé děti!
Pro lidi, kteří trpí alergií na mléčnou bílkovinu, jsou vhodné mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy, například jogurty, kysaná mléka. U těchto produktů je laktóza částečně odstraněna při výrobě. Kysané mléčné výrobky (kyselé mléko, jogurty a zakysané mléčné výrobky) mají výhodu v tom, že jejich prostředí způsobuje, že se z nich do těla dostává více vápníku než z mléka. To ovšem neplatí pro tavené sýry, v nichž je obsažen vysoký podíl fosforu, který omezuje využití vápníku.
Bohatými zdroji vápníku jsou také mák, sardinky a ořechy. Tyto potraviny se však běžně nekonzumují ve větším množství. Nicméně v sardinkách je vysoký obsah vápníku dán především tím, že se jedí celé, tedy včetně kostí. Pokud je tedy někdo odstraňuje, připravuje se o jejich důležitou výživovou hodnotu.
Pokud někteří lidé nejsou schopni z nejrůznějších důvodů získat potřebnou dávku vápníku stravou, měli by zvolit vhodný preparát. Optimální jsou takové, které kromě vápníku obsahují například vitamíny potřebné k jeho vstřebávání a ukládání do kostní hmoty – především D, B6, C a K.
Na vstřebávání vápníku má velký vliv zejména obsah tuku. Pokud je vápník konzumován ve stravě s příliš vysokým obsahem tuků, odchází z těla nevstřebán. Nevhodná je proto smetana, ovšem plnotučné mléko či smetanový jogurt lze ještě za dobrý zdroj vápníku považovat. Snížení využití vápníku způsobují také šťavelany obsažené například ve špenátu, rebarboře, rybízu a angreštu, které jsou jinak na vápník bohaté.
Kombinace například špenátu zahuštěného smetanou díky velkému množství šťavelanů a tuků naprosto zbrzdí vstřebání vápníku z jídla.
Obsah vápníku v organismu ovlivňují i sacharidy. Nadměrná konzumace sladkostí a moučných výrobků zvyšuje vylučování vápníku do moče. Podobně negativně působí i větší množství kávy, alkoholu a také kouření. Nápoje typu cola obsahují zase fosforečnany, které vápník přímo z těla vyplavují. Těm je nejlepší se z mnoha důvodů zcela vyhnout.
Vstřebávání vápníku a fosforu naopak podporuje vitamín D. Má vliv také na vytváření kostních krystalů do kostní hmoty, tím zpomaluje její ztrátu a snižuje výskyt zlomenin.
Nedostatek vápníku je hlavním rizikovým faktorem pro vznik osteoporózy, a proto je důležité vápník pravidelně doplňovat. Denní dávka vápníku je obsažena v 50 g 30% eidamu, ve 200 g nízkotučného jogurtu nebo ve 100 g brokolice.
Zdroj: Mgr.Iva Belasová, odborná konzultantka poradny snižování hmotnosti Merrylinka
Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou…
víceBetakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…
víceJak někoho mohou bolet záda z toho, že si pohodlně sedí celý den v kanceláři, v měkkém křesle? Taková otázka možná napadne ty, kteří se musí během…
vícePodívejme se na alkoholovou závislost z lékařského pohledu – co dlouhodobé pití dělá s tělem i myslí…
víceZdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…
víceBakterii Helikobakter pylori můžeme nalézt v žaludku mnoha lidí, celosvětově asi u jedné třetiny populace. Přestože tento nezvaný host většině lidí v…
víceBolí vás hlava? Dejte si pozor na zářivé světlo a barvy. Trápí vás migréna? Změňte své pracovní a domácí prostředí. Co může za nevolnost, poruchy…
víceV poslední době se stále častěji mluví o kmenových buňkách v souvislosti s léčbou artrózy. Jedná se totiž o oficiální metodu schválenou Státním…
víceStudené ruce nebo nohy nejsou nemoc, ale mohou být projevem nějaké choroby. Problém se studenými končetinami trápí mnoho lidí. Mnozí se s ním naučili…
víceMinerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…
víceMyslíte si, že při dietě se můžete neomezeně cpát ovocem a zeleninou, protože organismu jen prospívají? Omyl. Pravdou je, že při dietním režimu lze…
víceParaziti jsou živé organismy, které se přiživují na tělech živočichů. Nevyhýbají se ani lidskému. Někteří se vyskytují ve střevech, jiní v trávicím…
víceChceme se radovat a zažívat jen samé příjemné věci. Nechceme být smutní. Jenže jsme, alespoň občas. Naštěstí platí, že všechno zlé na světě je k…
víceNaši klienti se často ptají, proč termoregulační diagnostiku (TRD) nevyužívají běžně klasičtí lékaři. Vždy jim odpovídáme, že na to se musí zeptat…
vícePozitivně smýšlející lidé jsou super. Dokáží motivovat nejen sami sebe, ale i své okolí. Dokáží rozveselit a dobře naladit. Snažím se být pozitivně…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz