REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Zdravotní problémy

Onkologie a prevence – přehledně

Onkologie a prevence – obecně

Co je to prevence v onkologii?

Prevence z pohledu jiných medicínských oborů znamená předcházení chorobě – například očkujeme-li proti infekční chorobě, je téměř jisté, že touto chorobou očkovaný jedinec neonemocní.

V onkologii je situace poněkud odlišná. Naše poznání o původu nádorových onemocnění se postupně rozšiřuje, ale ještě zdaleka nevíme o původu nádorů všechno. Postupně však přibývá informací o tom, které vlivy usnadňují vznik nádorového bujení. Odstranění těchto vlivů může u daného jedince snížit pravděpodobnost vzniku nádorového bujení.

Některé vlivy jsou komplexní – působí na celý organismus. Jsou to zejména:

  • dlouhodobé stresové situace,
  • nepravidelná životospráva,
  • nedostatek odpočinku a spánku,
  • nedostatek pohybu.

Další vlivy nepříznivě ovlivňující pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění:

  • rodinná zátěž, tzn. výskyt nádorových onemocnění u pokrevních příbuzných,
  • již prodělané nádorové onemocnění bohužel odstranit nelze, je však třeba věnovat těmto jedincům o to vyšší pozornost.

Jiné vlivy působí specificky na některou orgánovou soustavu a zvyšují pravděpodobnost nádorového onemocnění právě této orgánové soustavy:

  • kouření zvyšuje pravděpodobnost výskytu nádorů dýchací soustavy,
  • kontakt s chemikáliemi poškozuje krvetvorbu, případně způsobuje chronické dráždění kůže.

Zásady zdravého životního stylu

  1. Nekuřte.
  2. Sledujte svoji hmotnost, cvičte, choďte na procházky. Vaše tělesná hmotnost by neměla překročit ideální hmotnost pro váš věk a výšku o více než 5 kg. Spočítejte si svůj BMI (Body Mass Index).
  3. Jezte pestrou stravu.
  4. Každý den si dopřejte dostatek zeleniny a ovoce, nejlépe v syrovém stavu.
  5. Přidávejte do jídla složky s vysokým obsahem vlákniny (snězte denně alespoň 800 gramů různých obilnin, luštěnin nebo brambor).
  6. Odstraňte ze svého jídelníčku tučná jídla.
  7. Omezte spotřebu cukru.
  8. Omezte spotřebu hovězího masa, šunky, slaniny, salámů a dalších uzenin.
  9. Jídlo zbytečně nepřesolujte, chuť upravujte raději kořením a bylinkami.
  10. Nejezte potraviny, které by mohly být dlouhým skladováním při běžné teplotě kontaminovány plísněmi.
  11. Omezte potraviny připravované na dřevěném uhlí nebo na otevřeném ohni. Uzené maso konzumujte jen zřídka, vyhněte se spáleným jídlům.
  12. Omezte alkohol.
  13. Chraňte kůži před přímým slunečním zářením.
  14. Dodržujte předepsanou bezpečnost při práci s chemikáliemi, používejte ochranné prostředky a dodržujte zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

 

Zdroj: web linkos.cz/pro-pacienty/prevence/

Další internetové zdroje k tématu prevence rakoviny:

prevence kouření: http://www.nekurak.cz/,
život bez cigaret: http://www.bezcigaret.cz/,
tabák očima Světové zdravotnické organizace: http://tobacco.who.int/ (anglicky),
fakta o tabáku: http://www.tobaccofacts.org/ (anglicky),
proti kouření mladistvých: http://www.notobacco.org/ (anglicky),
ovoce a zelenina 5x denně: http://www.cachampionsforchange.cdph.ca.gov/en/index.php (anglicky),
prevence obecně: http://www.preventcancer.org/ (anglicky),
otestujte své riziko: http://www.diseaseriskindex.harvard.edu/update/ (anglicky).

 

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace




Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru