REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Náhlé změny stavu, úrazy

Otrava z jídla první pomoc

Takzvaná otrava z jídla většinou není vážný stav a nejpozději do dvou dnů sama odezní.

Vyhledejte však lékaře, případně přivolejte ZZS (tel. 155), pokud:

  • příznaky přetrvávají déle než dva dny,
  • je postiženým malé dítě, starý člověk nebo člověk s poruchou imunity,
  • postižený je těžce dehydratován, mohou se projevit i známky šoku,
  • ve stolici se objeví krev,
  •  mohlo by se jednat o botulismus (otravu klobásovým jedem).

Jak otrava jídlem vzniká:

  • je způsobena toxiny bakterií, které měly možnost se v potravě dostatečně rozmnožit,
  • často je způsobena nedostatečnou hygienou přípravy jídla, jeho špatným skladováním a ohříváním.

Možná rizika

  • Při průjmu a/nebo zvracení ztrácí organismus mnoho vody, kterou nestačí doplňovat…
  • … hlavním rizikem otravy z jídla je tedy dehydratace,
  • dehydratace může způsobit podstatné snížení krevního tlaku, hlavně u osob s přirozeně nízkým tlakem,
  • to má za následek únavu, točení hlavy až mdloby,
  • vzácná otrava klobásovým jedem (botulismus) může skončit i smrtelně.

Nejčastější projevy otravy jídlem:

  • nevolnost a zvracení,
  • bolest břicha,
  • průjem,
  • bolesti hlavy,
  • horečka a slabost, případně zimnice.

Zásady první pomoci

  • Uložte postiženého, nechte ho odpočívat,
  • dejte postiženému živočišné uhlí, menší množství slabého černého čaje nebo minerálky (pokud možno bez bublinek),
  • dbejte na dostatečný příjem tekutin, podávejte je často po menších dávkách,
  • neužívejte léky proti průjmu (kromě živočišného uhlí), neboť mohou zpomalit vylučování bakterií z těla,
  • pokud příznaky přetrvávají, vyhledejte lékaře.

Potraviny vhodné v případě průjmu:

  • sladký černý čaj,
  • dietní suchary, piškoty, starší pečivo,
  • suchá rýže, brambory,
  • banány.

Otrava klobásovým jedem (botulismus)

Je způsobena nebezpečným botulotoxinem, produktem některých bakterií, a může skončit smrtelně.

  • Může vzniknout po konzumaci konzerv, ve kterých se rozmnožily některé druhy bakterií,
  • kromě masových konzerv se botulotoxin může tvořit např. i v podomácku zavařené zelenině (fazolích),
  • příznaky se většinou objeví 12 až 36 hodin po požití kontaminované stravy,
  • příznaky zahrnují bolesti hlavy, rozostřené vidění, svalovou slabost, případně obrnu,
  • může se připojit nevolnost a zvracení, potíže s močením, obtížné dýchání, sucho v ústech,
  • v případě podezření na botulismus vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc (přivolejte ZZS, tel. 155).

 

Zdroje: MUDr. Tomáš Jelen, První pomoc (Česká obec sokolská, Praha 2009),

weby ulekare.cz,
mayoclinic.com/health/first-aid-food-borne-illness/FA00043,
bbc.co.uk/health/treatments/first_aid/procedures/foodpoisoning.shtml

 

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace


Související zdravotní problémy

Související obecné informace



První pomoc při:

Zdravotní problémy - Náhlé změny stavu, úrazy

REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru