Otrava z jídla – první pomoc
Takzvaná otrava z jídla většinou není vážný stav a nejpozději do dvou dnů sama odezní.
Vyhledejte však lékaře, případně přivolejte ZZS (tel. 155), pokud:
- příznaky přetrvávají déle než dva dny,
- je postiženým malé dítě, starý člověk nebo člověk s poruchou imunity,
- postižený je těžce dehydratován, mohou se projevit i známky šoku,
- ve stolici se objeví krev,
- mohlo by se jednat o botulismus (otravu klobásovým jedem).
Jak otrava jídlem vzniká:
- je způsobena toxiny bakterií, které měly možnost se v potravě dostatečně rozmnožit,
- často je způsobena nedostatečnou hygienou přípravy jídla, jeho špatným skladováním a ohříváním.
Možná rizika
- Při průjmu a/nebo zvracení ztrácí organismus mnoho vody, kterou nestačí doplňovat…
- … hlavním rizikem otravy z jídla je tedy dehydratace,
- dehydratace může způsobit podstatné snížení krevního tlaku, hlavně u osob s přirozeně nízkým tlakem,
- to má za následek únavu, točení hlavy až mdloby,
- vzácná otrava klobásovým jedem (botulismus) může skončit i smrtelně.
Nejčastější projevy otravy jídlem:
- nevolnost a zvracení,
- bolest břicha,
- průjem,
- bolesti hlavy,
- horečka a slabost, případně zimnice.
Zásady první pomoci
- Uložte postiženého, nechte ho odpočívat,
- dejte postiženému živočišné uhlí, menší množství slabého černého čaje nebo minerálky (pokud možno bez bublinek),
- dbejte na dostatečný příjem tekutin, podávejte je často po menších dávkách,
- neužívejte léky proti průjmu (kromě živočišného uhlí), neboť mohou zpomalit vylučování bakterií z těla,
- pokud příznaky přetrvávají, vyhledejte lékaře.
Potraviny vhodné v případě průjmu:
- sladký černý čaj,
- dietní suchary, piškoty, starší pečivo,
- suchá rýže, brambory,
- banány.
Otrava klobásovým jedem (botulismus)
Je způsobena nebezpečným botulotoxinem, produktem některých bakterií, a může skončit smrtelně.
- Může vzniknout po konzumaci konzerv, ve kterých se rozmnožily některé druhy bakterií,
- kromě masových konzerv se botulotoxin může tvořit např. i v podomácku zavařené zelenině (fazolích),
- příznaky se většinou objeví 12 až 36 hodin po požití kontaminované stravy,
- příznaky zahrnují bolesti hlavy, rozostřené vidění, svalovou slabost, případně obrnu,
- může se připojit nevolnost a zvracení, potíže s močením, obtížné dýchání, sucho v ústech,
- v případě podezření na botulismus vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc (přivolejte ZZS, tel. 155).
Zdroje: MUDr. Tomáš Jelen, První pomoc (Česká obec sokolská, Praha 2009),
weby ulekare.cz,
mayoclinic.com/health/first-aid-food-borne-illness/FA00043,
bbc.co.uk/health/treatments/first_aid/procedures/foodpoisoning.shtml