REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Infekční nemoci a imunita

Salmonelóza – infekce

Rozdíl mezi léky, homeopatiky a doplňky stravy

Rozdíl mezi léky, homeopatiky a doplňky stravy

Léky

Léčivý přípravek má prokazatelné a opakovatelné léčivé účinky. Je zákonem definován jako látka či kombinace látek, kterou lze použít u lidí nebo podat lidem za účelem obnovy, úpravy či ovlivnění fyziologických funkcí prostřednictvím farmakologického, imunologického nebo metabolického účinku nebo za účelem stanovení lékařské diagnózy, případně jako látka či kombinace látek prezentovaná s léčebnými nebo preventivními vlastnostmi v případě onemocnění lidí.

Homeopatika

Homeopatika jsou u nás registrována Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) jako volně prodejné léčivé přípravky – léky.

Doplňky stravy

Doplněk stravy je zákonem definován jako potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.

S tím souvisejí i zvláštní pravidla pro označování doplňků stravy – je výslovně zakázáno přisuzovat doplňkům stravy vlastnosti prevence, léčby či vyléčení lidských onemocnění, nebo na tyto vlastnosti odkazovat. Reklama na doplněk stravy pak nesmí uvádět v omyl přisuzováním vlastností prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění, nebo takové vlastnosti třeba jen naznačovat.

Pokud odborník doporučí zákazníkovi doplněk stravy jako léčivo (nebo místo něj), resp. nepřípustně prezentuje jeho léčivý efekt, zakládá to u něj podle okolností vznik řady odpovědností – z těch nejvýznamnějších zmiňme alespoň následující…

V prvé řadě takové jednání může naplnit skutkovou podstatu řady deliktů typu nekalé soutěže, které jsou upraveny v obchodním zákoníku (klamavá reklama, klamavé označování zboží a služeb, ohrožování zdraví spotřebitelů), přičemž zajímavostí je, že zde může žalovat nejen zákazník, ale i konkurenční lékárna, a v některých případech rovněž sdružení na ochranu spotřebitelů či podnikatelů. Pokud by takový delikt nekalé soutěže byl závažný (např. co do způsobené škody), může mít i rozměr trestněprávní (trestný čin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže). Vznikne-li v důsledku takového protiprávního jednání škoda, zakládá to samozřejmě též odpovědnost za škodu. Apod.

 

Zdroj: Zdravotnické noviny 44, 1. 11. 2010, 29. právní poradna – JUDr. Jan Vondráček, advokát, Praha

 


Doplňky stravy připravujeme

Připravujeme pro Vás seznam doplňků stravy, které by Vám mohli prospět


Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu (Salmonela) z potravy, nádobí, špinavých rukou, která se do těla dostává ústy a projevuje se střevními potížemi. Ohroženi mohou být starší lidé, nemocní, či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem, zvracení). Bakterie salmonela může pronikat do hlubších vrstev sliznice a dostat se do krevního řečiště – být roznesena po celém těle.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobuje ho bakterie Salmonela, která se do těla dostává ústy (z potravy, nádobí, špinavých rukou..).

 Průběh:

Inkubační doba je 6-48 hodin. Projevují se zejména průjmy - někdy i 20-30× denně s kolikovitými bolestmi, často též zvracením, horečkou a bolestmi hlavy. Taktéž se může následně dostavit dehydratace. Průjmy trvají v závislosti na formě salmonelózy, stejně tak horečky.

 

Rizikové faktory salmonelózy:

  • konzumace syrových či nedostatečně vařených vajec (volské oko, naměkko, na hniličku),
  • masa (salámy, sekaná, uzené),
  • bakterie na noži, kterým se krájelo maso, a je-li pak tímto nožem krájena potravina, která neprojde tepelnou úpravou (např. zelenina na salát),
  • jiné nádobí (prkénko, obracečka).

 * Pozor na kuřata a vejce

   Onemocnění se nemusí týkat jen kuřat, ale veškeré drůbeže, kde k nákaze dochází již ve velkochovech.  Pozor také na vejce, syrová je raději používat co nejméně (např.výroba domácí majonézy, nebo zmrzliny).  Různé salámy, jitrnice a majonézové saláty mohou být ovšem také zdrojem nákazy.

 

  * Mražené potraviny

   Na pozoru bychom měli být jak při nákupu, tak i při konzumaci mražených potravin. Opakované rozmrznutí může být také hrozbou pomnožení salmonel v potravině.


   * Druhotná kontaminace
   Nositeli salmonel mohou být hlodavci, kdy ke kontaminaci dojde jejich trusem, nebo též mouchy, které se  vyskytují blízko fekálií. Důležitá je v tomto případě dostatečná ochrana potravin při jejich skladování.

Rizikovým obdobím pro onemocnění salmonelózou jsou letní měsíce:

  • zvýšená kazivost potravin v teple,
  • grilování,
  • turistika – ochutnávání jiných pokrmů a nižší hygiena při přípravě stravy (tábory, kempování),
  • chronický zánět žaludku (gastritida),
  • stav po odstranění žaludku (gastrektomii), nebo při užívání antacid (prostředků pro neutralizaci kyselých žaludečních šťáv).

 

Uchycení salmonely v těle nahrávají také stavy, při nichž na přijímanou potravu působí málo kyselých žaludečních šťáv – chronický zánět žaludku (gastritida), stav po odstranění žaludku (gastrektomii), nebo při užívání antacid (prostředků pro neutralizaci kyselých žaludečních šťáv).

Pokračujte čtením článku v sekci příznaky

Inkubační doba salmonelózy (doba od vniknutí bakterie do těla po první příznaky onemocnění) je maximálně 48 hodin. Obvykle je to však kolem 8 hodin.

Příznaky salmonelózy:

  • četné vodnaté průjmy,
  • bolesti až křeče břicha,
  • nauzea (pocit na zvracení),
  • zvracení,
  • zvýšená teplota,
  • horečka,
  • v průjmové stolici se může objevovat krev, hnis, hlen,
  • příznaky dehydratace (apatie, neklid, halucinace, nízký krevní tlak se svými projevy, suchý jazyk, snížený tonus kůže – po vytvoření kožní řasy se kůže narovnává pomalu),
  • při těžké dehydrataci – poruchy vědomí,
  • křeče,
  • zvýšená srdeční činnost (tachykardii),
  • bezvědomí.

 

Pokračujte čtením článku v sekci upozornění

Upozornění:

Upozorňujeme, že obsah těchto stránek má informativní charakter a není náhradou za návštěvu lékaře.

Vždy je nutné, abyste léky vybírali s ohledem na věk, hmotnost a celkový zdravotní stav nemocného…

  • Vycházet je třeba z jeho ostatních nemocí, které měl už dříve, a léků, které na ně užívá – možné jejich interakce.
  • Vždy dodržujte dávkování doporučené zdravotníky nebo výrobci – nepřekračujte je. Tablety užívejte s jídlem nebo po něm, podle doporučení.
  • Nekombinujte různé léky ani s doplňky stravy, a pokud by k tomu mělo dojít, konzultujte to raději s lékárníky.
  • Nekombinujte více léků s obsahem paracetamolu (jako např. Coldrex a Paralen), ani při jejich užívání nepijte alkohol – může dojít k poškození jater.

Pozorně si přečtěte příbalový leták léku, než ho začnete užívat.

  • Zvláštní pozornost věnujte nemocným – poraďte se s lékařem/lékárníkem…
    • v těhotenství a období kojení,
    • u malých dětí a kojenců,
    • u dlouhodobě nemocných lidí s oslabeným organismem.

Pokud problémy neustupují při samoléčbě ani po 4 dnech, anebo dochází ke zhoršení stavu či komplikacím, navštivte lékaře.

  • Vždy dodržujte režimová opatření – klid, pití, vitamíny apod.
  • Vždy dbejte i na dobu nutné rekonvalescence po odeznění nemoci. Doporučujeme dobu rekonvalescence minimálně stejně dlouhou, nejlépe dvojnásobnou oproti době trvání akutního onemocnění. K době rekonvalescence přistupujte stejně zodpovědně jako k vlastnímu akutnímu onemocnění. Každá nemoc vyžaduje svůj čas a trpělivost. Pokud to pochopíme, budeme v naší péči o nemocné úspěšní.

Projektem zmiňované i další vhodné volně prodejné léky si můžete vybrat podle potřeby v subkapitole „Léky“, kam je postupně vkládáme s jejich přesným názvem, složením, velikostí balení, příbalovou informací ke správnému užívání a dalšími informacemi.

Srdečně cévní onemocnění, vysoký krevní tlak, cukrovka a rakovina patří u nás mezi nejčastější příčiny úmrtí obyvatelstva. Proto nadváha a obezita, přecházení „banálních“ nemocí a „nezájem“ o své zdraví představují potenciálně závažný zdravotní problém, který byste měli – ve spolupráci s lékaři – aktivně řešit.

Samotný výběr vhodného léku nebývá úplným řešením celého zdravotního problému. Možnosti farmakologické léčby jsou často omezené, nevyřeší onemocnění jako takové a často nepomohou tolik jako zdravý a aktivní způsob života spojený s racionální léčbou.

Svůj zdravotní stav můžete sami výrazně ovlivnit svým aktivním přístupem – změnou chování a životního stylu:

  • aktivnější péčí o své zdraví a tělo – zdravotní stav i vzhled,
  • racionální stravou – 5x denně malé dávky jídla, s čerstvou zeleninou a ovocem,
  • vydatným pitným režimem,
  • nekouřením a omezením konzumace alkoholu,
  • snížením své hmotnosti k normálnímu BMI – upravte si svou váhu,
  • omezte možnosti vzniku rizikových situací a snažte se omezit i působení stresu,
  • dodržováním předepsaných a osvědčených léčebných postupů dohodnutých s lékařem,
  • pravidelnými tělesnými aktivitami – cvičení, procházky – za každého počasí,
  • dodržováním zásad hygieny a pravidelné péče o tělo, přípravy a konzumace stravy,
  • pečujte nejen o své tělo, ale i o svou mysl – budujte si pozitivní náladu,
  • udělejte si čas na své přátele a na své koníčky.

Při výběru konkrétních přípravků si vždy přečtěte i související nezbytné subkapitoly, zejména „Popis nemoci“, „Léčba a samoléčba“, „Upozornění“ a Prevence“, které jsou nedílnou součástí samoléčby a sebepéče. Bez jejich znalosti se vystavujete riziku možného neúspěchu samoléčby a případně i poškození zdraví.

 

 

Pokračujte čtením článku v sekci léčba / samoléčba

Při léčbě není obvykle vhodné podávat antibiotika. Doporučuje se hodně pít, jíst lehké potraviny (banány – obsahují draslík, rýže, později přidávat mléčné výrobky). Dále se může podávat živočišné uhlí, Endiaron, tablety Santax, pro děti je vhodné aplikovat formou sáčků Santax anebo také obsah WHO roztoku. Ošetřovací doba je cca 7-14 dní, poté příznaky samy odezní. U některých lidí může salmonelóza přetrvávat ve žlučových cestách. Při dlouhodobé nákaze salmonelózou se nemoc může stát chronickou a způsobit poškození jater, ledvin a podobně.

Samoléčba u salmonelózy:

  • doplňování tekutin, ztracených v důsledku zvracení, průjmu a pocení…
    • pití minerálky (kvůli obsahu iontů, které se také z těla ztrácí),
    • u těžších případů infuze s tekutinou obohacenou ionty,
  • střevní desinficiens (desinfikují střeva), adsorbencie (např. živočišné uhlí – váže na sebe špatné látky), antiemetika (proti zvracení),
  • dieta
    • nejprve omezená na pouhé nápoje (sladký černý čaj),
    • přidává se suché pečivo,
    • nemastné kaše,
    • rýže,
    • dušená mrkev,
    • zeleninové vývary,
    • banány,
    • nevhodné jsou tučné a kořeněné pokrmy,
  • konzumace probiotik (nápoje, jogurty s živou kulturou) k obnovení rovnováhy střevní mikroflóry,
  • domácí iontový nápoj: zamíchat 1 lžičku soli, 5 lžiček cukru se šťávou z jednoho grapefruitu a dolijeme do 1 litru vodou.

Největší komplikací salmonelózy jsou:

  • následky dehydratace – hodně pít a předejít selhání ledvin,
  • vycestování bakterie Salmonely krví do těla, kde může kdekoliv založit metastatická ložiska, zapříčinit zánět kosti, absces měkkých tkání, zánět mozkových blan či jinou nebezpečnou komplikaci.

Bakterie Salmonely se mohou ukrývat ve žlučníku člověka, který se tak stává trvalým nosičem choroby.

 

Podívejte na seznam přípravků

Prevence salmonelózy:

  • tepelná úprava rizikových potravin (masa, vajíček),
  • teplota nad 75 °C po dobu 5 minut,
  • upravit takto celou potravinu – salmonela se přenáší i špatně ogrilovaným masem, zevnitř syrovým,
  • mouchy či hlodavci – stačí, aby moucha usedla na exkrement nemocného a pak na jídlo, které již nebude tepelně upravováno.

 

Zdroj:

web ordinace.cz, vitalion a web wikipedia

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ↑ Skočit nahoru k:a b Státní zemědělská a potravinářská inspekce; Mikrobiální původci alimentárních onemocnění [online]. . Dostupné online.
  2. ↑ Skočit nahoru k:a b c d MURRAY, Patrick R.; ROSENTHAL, Ken S.; PFALLER, Michael A.. Medical Microbiology, Fifth edition. [s.l.] : Elsevier, 2005.
  3. Skočit nahoru Medical.tym.cz - salmonelóza [online]. . Dostupné online.
  4. Skočit nahoru Vybrané infekční nemoci v ČR v letech 1999-2008 - absolutně [online]. SZU - Epidat. 
Pokračujte výběrem v pravém menu
POZORNĚ si vždy přečtěte příbalový leták (PIL) v detailu léku. Pro komplexnější léčbu čtěte, prosím, minimálně i kapitolu léčba a samoléčba.
CARBO MEDICINALIS
← zpět na výpis léků
Název CARBO MEDICINALIS
Doplňek názvu
SUKL kód 57338
Velikost balení
Síla
Stav registrace
Registrační číslo
SÚKL PIL Příbalový leták je momentálně nedostupný
SÚKL SPC SPC leták je momentálně nedostupný
ENDIARON
← zpět na výpis léků
Název ENDIARON
Doplňek názvu
SUKL kód 2818
Velikost balení
Síla
Stav registrace
Registrační číslo
SÚKL PIL PIL stažení zde
SÚKL SPC SPC stažení zde
ENTEROL
← zpět na výpis léků
Název ENTEROL
Doplňek názvu
SUKL kód 10502
Velikost balení
Síla
Stav registrace
Registrační číslo
SÚKL PIL PIL stažení zde
SÚKL SPC SPC stažení zde
HYLAK FORTE
← zpět na výpis léků
Název HYLAK FORTE
Doplňek názvu
SUKL kód 9159
Velikost balení
Síla
Stav registrace
Registrační číslo
SÚKL PIL PIL stažení zde
SÚKL SPC SPC stažení zde
smecta
1X10
← zpět na výpis léků
Název smecta
Doplňek názvu 1X10
SUKL kód 59940
Velikost balení 1X10
Síla
Stav registrace
Registrační číslo
SÚKL PIL PIL stažení zde
SÚKL SPC SPC stažení zde
WOBENZYM
← zpět na výpis léků
Název WOBENZYM
Doplňek názvu
SUKL kód 96406
Velikost balení
Síla
Stav registrace
Registrační číslo
SÚKL PIL PIL stažení zde
SÚKL SPC SPC stažení zde

Pokračujte čtením článku v sekci prevence

Více informací

Související zdravotní problémy


REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru