Na to, že tělu chybí chrom, nás mohou upozornit častější bolesti hlavy, pocity nevolnosti, zvýšená podrážděnost, pokles výkonnosti a únava, neklid a depresivní nálady.
Když se řekne chrom, vybaví se většině z nás nepřeberné množství předmětů, které září, lesknou se a blyští díky tomu, že jsou pochromované.
Právě v metalurgickém průmyslu je tento prvek, který je po chemické stránce kovem, využíván nejčastěji. Máme ho i v těle, což ovšem neznamená, že se nám do něj dostal tím, že bychom olizovali kliky.
Chrom je jedním z důležitých stopových prvků podílejících se na správném fungování organismu.
V lidském těle najdeme dvě formy chromu, z nichž jedna je prospěšná, druhá tělu naopak škodí. Pro zdravé fungování organismu je užitečný chrom trojmocný; naopak šestimocný je nežádoucí, protože je škodlivý, a dokonce může být karcinogenní.
Šestimocným chromem jsou ohroženi především lidé, kteří pracují s jeho sloučeninami, například ve sklářském, kožedělném nebo metalurgickém průmyslu. Pokud by nedodržovali velmi přísné bezpečnostní předpisy, byli by vystaveni riziku mnoha zdravotních komplikací.
Potřebujeme tedy vůbec chrom? A k čemu? Pochopitelně že užitečný chrom potřebujeme stejně jako jiné stopové prvky a vitaminy. Chrom totiž zesiluje působení inzulínu, jinak řečeno podporuje vstřebávání cukru buňkami. Z toho jasně vyplývá, že je pro organismus důležitou složkou při nastavování optimální hladiny krevního cukru.
Nedostatek chromu může být velice nebezpečný právě tím, že se nám v krevním řečišti hromadí nadbytek cukru, a jsme tak ohrožováni vznikem diabetu. Dostatek chromu navíc zlepšuje i schopnost našeho těla odstraňovat z krve škodlivý cholesterol.
Na to, že tělu chybí chrom, nás mohou upozornit častější bolesti hlavy, pocity nevolnosti, zvýšená podrážděnost, pokles výkonnosti a únava, neklid a depresivní nálady. Žádný z těchto signálů, které ovšem nemusejí nutně upozorňovat pouze na nedostatek chromu, ale i na jiné problémy, bychom neměli podceňovat – právě proto, že nás mohou varovat před závažnějšími zdravotními potížemi.
Pokud například zjistíme, že máme zvýšenou hladinu cholesterolu nebo srdeční onemocnění, jednou z příčin může být i fakt, že nám chybí chrom. Zatímco nedostatek chromu způsobuje řadu zdravotních problémů, předávkování je naprosto výjimečné a může se přihodit nanejvýš jedincům, kteří by na tento prvek byli přecitlivělí.
Pokud budete konzumovat kvalitní potraviny, poskytnete svému tělu čistý a opravdu kvalitní zdroj chromu. Ten obsahují především ryby a mořské plody, drůbež, luštěniny, rýže, celozrnné obilniny, tudíž i pečivo z nich vyrobené, obilné klíčky, brambory, veškerá zelenina a některé ovoce, ale také mléčné výrobky jako sýr, máslo, tvaroh a další.
Za zdroj skutečně kvalitního chromu je považována melasa, přírodní hnědý cukr a také pivovarské kvasnice – ty ovšem nejsou vhodné pro lidi, kteří bojují s tělesnou hmotností.
Zdroj: ona.idnes.cz
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz