REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Jak správně větrat v mrazech? Jde o zdraví i o peníze

28/2

Také se už těšíte, až budete z mrazivého venku doma v teple? Nejraději byste utěsnili každou skulinu, kterou by k vám domů mohl proniknout vlezlý chlad. I nyní ale musíme větrat! Proč je to tak důležité a jak se s tím ve velkých mrazech vypořádat?

 

Správné větrání pomáhá dobrému zdraví

Asi i vás napadlo ve velké zimě omezit větrání. Jedním důvodem je, že více topíme a nechceme tedy drahocenným teplem plýtvat, druhý důvod je spíše v naší hlavě. Venku je taková zima, že si svůj vyhřátý domov, naši oázu bezpečí, prostě a jednoduše chráníme.

Dodržovat pravidla správného větrání, a to platí i v zimě, má význam především ze zdravotního hlediska. Víte, že pro udržení vhodného vnitřního prostředí je potřeba zajistit přívod venkovního čerstvého vzduchu v množství 25 m³/hod na osobu? Tento vzduch se ale sám nevymění, a pokud nemáte automaticky řízenou regulaci výměny vzduchu, stále tento úkol zůstává na vás.

Komfortní teplota pro pobyt člověka v místnosti je podle expertů mezi 18-23 °C. Při těchto teplotách je vzduch v domácnosti svěží a vlhkost zcela ideální, bez kondenzace. Pokud jste na to zvyklí, budete se doma při vyšších teplotách sice cítit příjemněji, ale vzduch v domácnosti je pak již příliš suchý. Při dlouhodobém pobytu není tento stav ideální zejména pro naše dýchací cesty.

Jaké je správné větrání v zimě?

Ve srovnání s delšími časy v ostatních ročních obdobích, by větrání v zimě mělo trvat zhruba pět minut několikrát v průběhu dne.I v zimě bychom měli vyvětrat ráno, v odpoledních hodinách po příchodu domů a před spaním.

Hovoříme-li o správném větrání, rozhodně to není po delší dobu otevřené okno na ventilační polohu. Tak utíká zbytečně teplo a nedosáhnete požadovaného objemu výměny vzduchu. Místa v blízkosti pootevřeného okna by takto prochladla, a pokud by se jednalo o dlouhodobý stav, mohly by se v místě začít tvořit plísně. V zimě platí jednoduché pravidlo: větrat krátce, ale intenzivně naplno otevřeným oknem.

Začínají se vám doma rosit okna?

Rosení oken je varovné znamená nejvyšší důležitosti. Rosení je jednoduchý fyzikální jev, který nastane v případě stoupající vlhkosti v bytě. Přímou souvislost má právě větrání. V bytě se vždy nachází řada zdrojů vlhkosti, ostatně i 

sám člověk jí svým pobytem v místnosti produkuje více, než byste si mysleli. Jen dýcháním každý z nás denně vypustí do vzduchu až tři litry vody. Rosí-li se vám okna, je to známka, že nedbáte na dostatečné větrání.

Typickým projevem problému je nejprve vznik kondenzátu na chladnějších plochách, později rozvoj plísní. Také z tohoto důvodu je velmi důležité zajistit optimální výměnu vzduchu, a to bez ohledu na roční období a venkovní teplotu.

Bojíte se, že větráním budete mít zvýšené výdaje za teplo?

Správné větrání paradoxně náklady na vytápění naopak snižuje! Ten, kdo v zimě bude omezovat větrání, zaplatí za vytápění více. Důvodem je to, že při nedostatečném větrání bude v bytě stoupat vlhkost a vlhký vzduch se daleko hůře ohřívá než suchý. Proto pravidelné větrání skutečně snižuje náklady na vytápění.

 

Autor: Daniela Borská

Zdroj: https://www.okolobytu.cz/clanky/jak-spravne-vetrat-v-mrazech-jde-o-zdravi-i-o-penize


Další články

Jak si nesežrat planetu? Musíme jíst méně masa, jinak hrozí…

12/10

Přechod k rostlinné stravě, konec plýtvání potravinami, méně průmyslových hnojiv. To vše je podle dosud nejpodrobnější studie o dopadech produkce…

více

Otoky nohou

10/10

V případě otoků nohou jde o poměrně běžnou civilizační chorobu, při které žíly dolních končetin nedokážou dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět…

více

Barefoot, nebo levné tenisky. Jaký je v tom rozdíl?

8/10

Boty s nízkou podrážkou neboli bosoboty, případně barefoot, si získávají stále větší oblibu. Jak je to možné, cožpak jejich majitele nebolí po delší…

více

Jak se bránit únavě na podzim? Vitamíny a minerály

5/10

Podzimní listí už je dávno na zemi a naše energie je na tom podobně. Stres celou situaci jen zhoršuje.

více

Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

3/10

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru