Homocystein je vysoce agresivní aminokyselina obsahující síru. Vzniká při zpracování bílkovin v lidském organizmu z životně důležité aminokyseliny methioninu.
U zcela zdravého člověka s optimální stravou se homocystein rychle odbourává jako vedlejší produkt a zase se přeměňuje na methionin. Tento proces však funguje pouze tehdy, když se v organizmu nacházejí zcela konkrétní enzymy, které jsou zase aktivní pouze tehdy, když jsou k dispozici v dostatečném množství vitaminy jako kyselina listová, vitamin B6 a B12 a lecitin.
Jestliže tomu tak není, pak se homocystein neodbourává a jeho hladina v krvi stoupá. Tak vzniká neblahý, osudový proces, homocystein působí jako jed pro buňky. Napadá cévní stěny, vyvolává v nich zánět a zdrsňuje je. A na těchto místech pak má škodlivý LDL cholesterol možnost ukládat se ve formě plaku a způsobuje arteriosklerózu. Tak je jasné, že cholesterol a homocystein jsou nebezpeční partneři, kteří způsobují onemocnění a dřívější stárnutí.
Dobrá zpráva je, že jestliže je organizmus zásobován prostřednictvím každodenní výživy dostatečným množstvím kyseliny listové, vitaminů B6 a B12 a lecitinu, dochází zase k rychlejšímu odbourávání homocysteinu a k poškození cév nedochází. Vitaminy B a lecitin tak chrání naše cévy a udržují je mladé.
Jakmile však dosáhne hladina homocysteinu v krvi nebezpečné hranice, pak lékař doporučí kyselinu listovou, vitamin B6 a B12 a lecitinu ve formě přípravku . A sice plnohodnotný lecitin, který se získává ze sójových bobů. Úspěch se projeví už po čtyřech týdnech.
Jak to funguje, není žádným tajemstvím. Homocystein se musí rychle odbourávat, aby nezpůsobil našim cévám poškození. Při tom hraje rozhodující roli betain, který podporuje odbourávání homocysteinu. Betain vzniká jako biologický odpadní produkt lecitinu, jakmile se tento dostane do organismu. Proti přílišnému množství homocysteinu však nepůsobí pouze betain, nýbrž také cholin z lecitinu. Tak poskytuje lecitin dvojitou pomoc proti škodlivým aktivitám homocysteinu.
V této souvislosti je zajímavé, že kyselina listová byla dosud považována za důležitou především pro těhotné ženy jako ochrana před potratem, předčasným porodem a proti malformacím u dítěte. Objevení homocysteinu ukázalo, že kyselina listová je důležitá i pro dospělé lidi, jako ochrana pro cévy. A také lecitin byl dříve považován přednostně za látku na posílení slabých nervů a pro zlepšení paměťových výkonů a koncentrace. Dnes víme, že lecitin může pomoci předcházet vážným onemocněním.
Prof. Dr. Jeffrey B. Blumberg z univerzity v Tufts říká: "Homocystein se v medicíně stává velkým tématem příštích deseti let."
Studie ukázaly souvislost mezi vysokými hodnotami homocysteinu a zvýšeným rizikem rakoviny, ale byly zaznamenány vzájemné vazby i mezi vysokými hodnotami homocysteinu a epilepsií, Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Jistotu však v této oblasti přinesou teprve další studie.
Zdravý člověk potřebuje jako ochranu proti homocysteinu denně 150 mikrogramů kyseliny listové, 1,8 miligramu vitaminu B6, 2 až 3 mikrogramy vitaminu B12 a alespoň 3 gramy lecitinu. Chceme-Ii přijímat tyto životně důležité ochranné látky z každodenní stravy, pak musíme vědět následující:
Kyselinu listovou obsahuje tmavě zelená listová zelenina, karotka, kvasnice, celozrnný chléb, vaječný žloutek, avokádo, pšeničné klíčky, mango, čerstvý platýz, sleď a treska.
Vitamin B6 přijímáme z brambor, ořechů, banánů, všech druhů ryb, žita, ječmene a pšenice.
Vitamin B12 se nachází v tvarohu, kysaném zelí, vejcích a makrelách.
Lecitin se vyskytuje v hrachu, čočce, pšeničných klíčcích, celozrnných výrobcích, vejcích, řepce, lněných semínkách, slunečnicových semínkách, ale především v sóji.
Zdroj: http://zdravi.doktorka.cz/vas-uhlavni-nepritel-homocystein
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz