Léčivý přípravek má prokazatelné a opakovatelné léčivé účinky. Je zákonem definován jako látka či kombinace látek, kterou lze použít u lidí nebo podat lidem za účelem obnovy, úpravy či ovlivnění fyziologických funkcí prostřednictvím farmakologického, imunologického nebo metabolického účinku nebo za účelem stanovení lékařské diagnózy, případně jako látka či kombinace látek prezentovaná s léčebnými nebo preventivními vlastnostmi v případě onemocnění lidí.
Homeopatika jsou u nás registrována Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) jako volně prodejné léčivé přípravky – léky.
Doplněk stravy je zákonem definován jako potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.
S tím souvisejí i zvláštní pravidla pro označování doplňků stravy – je výslovně zakázáno přisuzovat doplňkům stravy vlastnosti prevence, léčby či vyléčení lidských onemocnění, nebo na tyto vlastnosti odkazovat. Reklama na doplněk stravy pak nesmí uvádět v omyl přisuzováním vlastností prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění, nebo takové vlastnosti třeba jen naznačovat.
Pokud odborník doporučí zákazníkovi doplněk stravy jako léčivo (nebo místo něj), resp. nepřípustně prezentuje jeho léčivý efekt, zakládá to u něj podle okolností vznik řady odpovědností – z těch nejvýznamnějších zmiňme alespoň následující…
V prvé řadě takové jednání může naplnit skutkovou podstatu řady deliktů typu nekalé soutěže, které jsou upraveny v obchodním zákoníku (klamavá reklama, klamavé označování zboží a služeb, ohrožování zdraví spotřebitelů), přičemž zajímavostí je, že zde může žalovat nejen zákazník, ale i konkurenční lékárna, a v některých případech rovněž sdružení na ochranu spotřebitelů či podnikatelů. Pokud by takový delikt nekalé soutěže byl závažný (např. co do způsobené škody), může mít i rozměr trestněprávní (trestný čin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže). Vznikne-li v důsledku takového protiprávního jednání škoda, zakládá to samozřejmě též odpovědnost za škodu. Apod.
Zdroj: Zdravotnické noviny 44, 1. 11. 2010, 29. právní poradna – JUDr. Jan Vondráček, advokát, Praha
Připravujeme pro Vás seznam doplňků stravy, které by Vám mohli prospět
Několik posledních desetiletí jsme svědky stále se zvyšujícího výskytu nádorových onemocnění. Díky řadě vědeckých poznatků bylo zjištěno, že na vývoji nádoru se významně podílejí vlivy zevního prostředí a mezi nimi i výživa.
Vliv výživy je patrný u mnoha různých nádorů, a to nejen u nádorů trávicí trubice.
Pokud nádorové onemocnění již vzniklo, dochází často už na začátku onemocnění k poklesu příjmu potravy a jejímu nedostatečnému využití. Tomu odpovídá skutečnost, že téměř u poloviny nemocných je již při zjištění nádorového onemocnění přítomna ztráta hmotnosti a je zhoršený výživový neboli nutriční stav.
Pokud není tomuto problému věnována pozornost, může se porucha výživy dále prohlubovat a oslabovat nemocného, což není pro další léčbu nádoru výhodné.
Správná výživa je nezbytná pro funkci organismu ve zdraví, ale v nemoci je její vliv ještě významnější. Organismus, který není schopen přijímat dostatečné množství biologicky hodnotné stravy, je nucen začít využívat nejen zásobní tělesné živiny, ale i vlastní stavební látky, zejména svalovou a tukovou tkáň.
Rozpad tělesných tkání vyčerpává pacienta postupnou ztrátou tělesných bílkovin. Bílkoviny jsou totiž rozhodující pro fungování celého organismu, což je viditelné zejména na obranyschopnosti proti infekci pomocí imunitního systému a na funkci svalové hmoty.
Přitom platí, že rozpad tělesných bílkovin probíhá vždy rychleji než jejich obnova po překonané nemoci. I když nemocný po překonané nemoci dobře jí a znovu přibývá na váze, často jde spíše o přibývání tuku než svalů, a proto se někdy zdlouhavě vrací původní odolnost a výkonnost organismu. Vidíme to dosti často na nečekaně dlouhé době rekonvalescence po překonaných závažnějších chorobách.
Je tedy velmi důležité uvědomit si, že pro nemocného s nádorem není výhodné ani jen přechodné hubnutí v průběhu léčby, i když se váha rychle zpět upraví.
Déletrvajícím nedostatečným příjmem stravy vzniká celkově špatný stav výživy, neboli podvýživa – malnutrice.
Takový stav se může vyvíjet buď jako zjevné hubnutí, nebo ve skryté podobě jako pozvolná ztráta hmotnosti, způsobená opakovanými menšími výpadky stravy. Ve zdraví většinou nemají podobné výpadky v jídle závažnější důsledky, ale jinak je tomu u pacienta s vážným onemocněním, u něhož již došlo ke ztrátě hmotnosti a narušení výživy. Proto je jedním z důležitých úkolů nutriční podpory včas obrátit pozornost nemocného i jeho rodiny na udržení pravidelného příjmu živin a na zabránění větším výpadkům stravy.
Pacienti s nádorovým onemocněním, kteří jsou výživově v dobrém stavu a udrží příjem stravy v průběhu onkologické léčby, mají proti špatně živeným nemocným výhodu:
Navzdory nepochybnému významu výživy neexistuje dnes žádný důkaz, že by nějaká zvláštní dieta mohla nádorové onemocnění vyléčit, nebo zabránit jeho postupu. Ani vitaminózní tablety a minerály nemohou vyléčit nemocného s nádorem. Nadměrné množství některých vitaminů a minerálů může být někdy i škodlivé. Nemocní setrvávající na nepodloženém způsobu léčby mohou ztratit cenný čas a snížit tak své vyhlídky na úspěšné léčení.
Proto základním léčebným postupem zůstává protinádorová léčba, tedy operace, cytostatika, ozařování, biologické preparáty a jejich různé kombinace, působící většinou přímo proti nádoru. Správná výživa je opatřením doplňujícím. Dobrý stav výživy však může být nezbytný pro úspěšné dokončení celé onkologické léčby, a naopak špatný stav výživy může být důvodem k předčasnému ukončení této léčby. Špatný stav výživy zhoršuje celkové vyhlídky nemocného na úspěšnou léčbu, a proto je nejlepším postupem současná léčba protinádorová spolu s včasnou podporou výživy, zaměřenou na zabránění zhubnutí a udržení stavu výživy.
Porucha výživy u pacienta s nádorovým onemocněním má několik různých příčin:
1) Růst nádoru. Pokud nádor postihuje zažívací systém, může snadno narušit polykání a příjem stravy, nebo i využití stravy ve střevě. Avšak i nádory mimo zažívací systém vyvolávají svým růstem často nechutenství a poruchy přeměny cukrů, tuků a bílkovin, které pak mohou vést k hubnutí i při zachovaném příjmu stravy.
2) Vedlejší účinky protinádorové léčby. Téměř všechny druhy protinádorové léčby mohou přechodně vyvolávat pokles příjmu stravy svými vedlejšími účinky, jako je nechutenství, nevolnost nebo celková slabost. Týká se to chemoterapie (cytostatik), radioterapie (ozařování), imunoterapie (léčby biologickými preparáty) a také operační léčby.
3) Chronické obtíže způsobené nádorem a komplikace nádorového onemocnění. Nízký příjem stravy může být způsoben také nedostatečně tlumenou bolestí jakéhokoliv původu, stejně jako nevolností, zácpou, úzkostí nebo depresí. Také komplikace, jako jsou zejména infekce s horečkami, způsobují často přechodné poklesy příjmu stravy.
Protinádorová léčba působí většinou velmi účinně proti nádoru, ale současně má dosti často i nežádoucí účinky, které zasahují nepříznivě do výživy nemocného. Nemocný může trpět přechodnou nevolností, zvracením, nechutenstvím, suchostí v ústech nebo i bolestivým postižením sliznic ústní dutiny, změnami vnímání chutí jídla, průjmem, celkovou únavou a slabostí. Tyto obtíže trvají většinou pouze po dobu léčby, ale u některých nemocných mohou dočasně přetrvávat i po jejím skončení. Čím déle tyto potíže přetrvávají, tím výraznější je obvykle zásah do výživy nemocného.
V některých případech může být protinádorová léčba komplikována i závažnějším toxickým poškozením sliznic zažívacího traktu, mukozitidou.
Mukozitida zažívacího traktu se může projevovat jako ložiskové afty v dutině ústní nebo jako bolestivé polykací potíže, bolesti v žaludku a nevolnost, nebo i průjmy. Mukozitida vzniká po silné chemoterapii nebo při ozařování oblasti hlavy a krku, jícnu nebo břicha, častěji u oslabených pacientů s úbytkem tělesné hmotnosti. Již vzniklá mukozitida je léčebně velmi obtížně ovlivnitelná a může přetrvávat i několik týdnů, než se spontánně zahojí. Na přechodnou dobu může vyžadovat podávání umělé výživy buď do střeva, nebo dokonce do žíly.
Na poruše výživy nemocného se mohou podílet i různé chronické obtíže, jako jsou bolest, dušnost, žaludeční nevolnost anebo zácpa, v jejichž důsledku obvykle klesá chuť k jídlu a příjem stravy, aniž si to nemocný musí uvědomovat. Pacient může v souvislosti s onkologickým onemocněním prožívat nejistotu, nervozitu nebo strach a následkem toho rovněž trpět ztrátou chuti k jídlu a nevolností, které pak vedou k prohlubující se poruše výživy.
Nemocný by tedy měl svého lékaře vždy upozornit, pokud jeho obtíže nejsou dostatečně ovlivněny léčbou, a neměl by se snažit je přemáhat. Pokud správně rozpoznáme některou z těchto příčin a podaří se ji ovlivnit, může se následně zlepšit i příjem stravy a stav výživy.
Na druhé straně však u některých nádorů vzniká po chemoterapii nebezpečí nárůstu hmotnosti. Týká se to zejména nádoru prsu, jehož růst je urychlen při obezitě. Pokud má pacientka s nádorem prsu nadváhu, nebo dokonce obezitu, je na místě kontrolovat si v průběhu chemoterapie a po jejím skončení tělesnou hmotnost a vyvarovat se jejímu nárůstu.
jsou zejména:
Detailní popis příznaků není předmětem výkladu k tomuto zdravotnímu problému.
Upozorňujeme, že obsah těchto stránek má informativní charakter a není náhradou za návštěvu lékaře.
Vždy je nutné, abyste léky vybírali s ohledem na věk, hmotnost a celkový zdravotní stav nemocného…
Berete-li jen 3 léky, dají se interakce najít z jejich příbalových letáků. Ale každý, kdo užívá více než 5 léků, by si měl vždy zkontrolovat, jestli na sebe nereagují negativně, protože je to již velice pravděpodobné…
Nekombinujte např. více léků s obsahem paracetamolu (jako např. Coldrex a Paralen), ani při jejich užívání nepijte alkohol – může dojít k poškození jater.
Pozorně si vždy přečtěte příbalový leták léku, než ho začnete podávat nebo užívat.
Zvláštní pozornost věnujte nemocným, dětem a těhotným ženám – poraďte se s lékařem či lékárníkem:
Pokud problémy neustupují při samoléčbě, anebo dochází ke zhoršení stavu či komplikacím, navštivte lékaře.
Samotný výběr vhodného léku nebývá úplným řešením zdravotního problému. Možnosti farmakologické léčby jsou často omezené, nevyřeší onemocnění jako takové a často nepomohou tolik jako zdravý a aktivní způsob života spojený s racionální léčbou.
Svůj zdravotní stav můžete sami výrazně ovlivnit svým osobním a aktivním přístupem – změnou životního stylu:
Vždy dodržujte režimová opatření – klid, dostatečné pití, vyšší dávky čerstvé zeleniny a ovoce, vitamíny apod.
Pomáhá i eliminace alergenů:
U nemocných, kteří v průběhu nádorového onemocnění hubnou, je obvykle na prvním místě potřeba upravit stravu tak, aby bylo zabráněno další ztrátě hmotnosti. Avšak i u nemocných, kteří dosud nezhubli, je namístě usilovat o plnohodnotnou výživu, která zajišťuje příjem všech nezbytných živin tak, abychom preventivně předcházeli oslabení organismu.
Příjem stravy není jen příjmem živin, ale je a měl by být i zdrojem radosti a potěšení, a posílením kontaktu mezi lidmi plní i určitou společenskou funkci. Je proto třeba dát šanci přirozenému způsobu výživy. Teprve v případě závažnějších déletrvajících nebo opakovaných potíží, kdy dochází k rozvoji poruchy výživy, je nutno nemocnému doporučit některou z forem umělé klinické výživy.
Následující informace se budou především týkat doporučených změn složení stravy, které pomáhají onkologickým nemocným s výživovými problémy. Je třeba velmi zdůraznit, že podpora výživy musí začít velmi záhy s cílem co možná nejvíce udržet dobrý stav výživy a zabránit hubnutí hned na počátku nádorového onemocnění. Podpora výživy je totiž nejúčinnější na samotném počátku léčení, již při prvních problémech s příjmem stravy a s udržením tělesné váhy. Jakmile už došlo k větší ztrátě tělesné váhy, je léčba této poruchy nepoměrně obtížnější. Každé další hubnutí přirozeně situaci zhoršuje.
Pro zlepšení stavu výživy je nutné, aby byl příjem stravy dlouhodobě dostatečný a pokud možno nedocházelo k větším výpadkům stravy. U nemocného, který již zhubnul, může například i jednodenní výpadek stravy dále zhoršit jeho stav výživy. Proto je třeba obrátit pozornost pacienta i jeho rodiny na udržení každodenního příjmu stravy a co možná nejvíce zamezit delším pauzám ve výživě.
Základem nutriční podpory u nemocného, který ztrácí na váze, anebo je váhovou ztrátou ohrožen, je dietní rada. Její součástí je informovat pacienta nejen o správném složení a množství stravy, ale ovlivnit i další okolnosti, které souvisejí s příjmem stravy.
Významným přínosem dietní rady je už ten fakt, že obrací pozornost nemocného na otázky výživy a nemocný se jimi začíná zabývat. Aby byla dietní rada co nejúčinnější, je především nutno uvážit všechny možné příčiny, které nemocnému snižují příjem stravy.
Dietní rada poskytovaná pacientům s nádorovým onemocněním, kteří mají neúplný příjem stravy a hubnou, má některé společné zásady. Cílem je zvýšit příjem biologicky hodnotné stravy, a také zvýšit pestrost stravy, aby byl zajištěn příjem všech potřebných živin:
Úprava diety směřuje ke zvýšenému příjmu energeticky (kaloricky) bohatých součástí stravy, kdy v malém objemu stravy dostává nemocný hodně živin. Může to znamenat příjem potravin s vyšším obsahem tuku (smetana, smetanové sýry, rostlinné oleje apod.), který představuje koncentrovanou energii, nebo i potravin s koncentrovanými cukry (např. med, kandované ovoce). Současně je však třeba zajistit i zvýšený příjem bílkovin.
Žádné jednotlivé jídlo ani jednotlivá skupina jídel nezabezpečuje dostatečný příjem všech potřebných živin. Biologická hodnota stravy je nejlépe zajišťována zvýšenou pestrostí stravy, což znamená jíst více druhů potravin z každé z hlavních skupin, pokud možno každý den, nebo aspoň vícekrát týdně:
U každého onkologického pacienta, který hubne, se stává zásadním zvýšit příjem bílkovin ve výživě. Minimální potřeba bílkovin u zdravých osob činí 0,8 g/kg hmotnosti, ale u nemocných s nádorem je tato potřeba obvykle o něco vyšší, i když nebyla dosud přesně stanovena. U nemocných s významnou podvýživou, projevující se velkým zhubnutím nebo nově vzniklou hubeností, počítáme s vysokou potřebou bílkovin 1,2–2,0 g/kg. Také onkologičtí nemocní s aktivní závažnou infekcí mají vyšší potřebu bílkovin: až 1,5 g/kg.
Dobrým zdrojem bílkoviny je maso, mléčné výrobky, vejce, cereálie a luštěniny. Jako odlehčená, dobře stravitelná strava bohatá na bílkoviny se u onkologických nemocných doporučuje podmáslí, netučný tvaroh, jemné libové telecí, jehněčí nebo drůbeží maso, dále rybí maso a celozrnné pečivo. Protože část nemocných udává nechutenství k masu, dostávají se stále více do popředí náhradní formy bílkovin, jako jsou sója nebo tofu.
Biologicky hodnotná strava musí dále obsahovat i dostatek minerálů, vitamínů a stopových prvků. Některé z těchto látek podporují imunitu, anebo mají jiné ochranné vlastnosti, především antioxidační působení.
Mezi nejvýznamnější antioxidační látky patří vitamíny A, C, E, dále betakaroten (z něhož může vznikat vitamín A), a konečně i stopové prvky selen a zinek. Antioxidační systém zabraňuje poškození různých tkání a buněk v našem těle reaktivními formami kyslíku. Tyto formy kyslíku běžně vznikají i v těle zdravých osob, ale u nich jsou rychle omezeny a zneškodněny. U onkologických pacientů vznikají reaktivní formy kyslíku při chemoterapii a při infekčních komplikacích. Nemocný ve špatném stavu výživy s vyčerpanými zásobami vitamínů se však může reaktivnímu kyslíku špatně bránit, a dochází tak k poškozování tkání. Je ovšem nutno podotknout, že zatím nebyla stanovena přesná doporučení pro užívání vitamínů a stopových prvků u nemocných s nádory.
V rostlinné stravě se však vyskytuje i řada dalších látek, jako jsou flavonoidy, fytoestrogeny a další, které sice nemají tradiční výživovou hodnotu, ale mohou mít také ochranné vlastnosti proti reaktivním formám kyslíku a dokonce i vlastnosti protinádorové. Některé z těchto látek jsou již známé a jsou obsaženy v mnoha druzích zeleniny i ovoce, například v česneku, cibuli, sójových bobech, brokolici, růžičkové kapustě, květáku, zelí, citrusových plodech a dalších. I když jejich přesná úloha v procesu nádorového onemocnění nebyla dosud vysvětlena, byl opakovaně prokázán nižší výskyt nádorů u nemocných se zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny, což také zdůrazňuje velký význam kvalitní a pestré přirozené stravy ve zdraví i nemoci.
Biologickou hodnotu stravy a její kalorický obsah nejlépe posoudí nutriční terapeut nebo dietní sestra na základě záznamu, který si podle doporučení doma zhotoví sám nemocný. Obvyklým postupem je buď zpětný jednodenní záznam, nebo postupně tvořený třídenní záznam všech jednotlivých součástí stravy, které nemocný příslušné dny snědl, přičemž je třeba uvést odhadované množství každé potraviny nebo jídla. Lze k tomu využít i nutričních údajů na obalech potravin.
Pokud nemocný zaznamená údaje pečlivě, může dietní sestra stav zhodnotit s použitím dietních tabulek a zjistit množství přijatých kalorií, zastoupení cukrů, tuků a bílkovin v celodenní stravě i obsah některých vitamínů.
Porucha výživy není při nádorovém onemocnění jeho nezbytnou součástí, naopak je možno jí včasnou úpravou výživy podle dietní rady u většiny nemocných zabránit, anebo ji aspoň významně zmírnit. Pokud nemocný skutečně dokáže zařadit jednotlivá doporučení poskytnutá mu dietní radou do každodenního způsobu stravování, dokáže zpravidla lépe udržet stav výživy, a může to mít pro celkovou úspěšnost jeho léčby velký význam. Naopak u nemocného, který již výrazněji zhubnul a u něhož se již rozvinula závažnější porucha výživy, je daleko obtížnější dosáhnout vzestupu váhy a její úpravy na původní hodnotu. Z tohoto hlediska je závažný každý větší váhový úbytek, i ten, který se jeví jako přechodný, zejména pokud k němu došlo v krátkém čase, v rozmezí jednoho až několika týdnů.
Je tedy možno formulovat základní cíle dietního režimu u onkologicky nemocných:
Nádorové onemocnění může být provázeno potížemi, které snižují příjem stravy a způsobují hubnutí, a tím i celkové oslabení nemocného. Některé z těchto potíží mohou být vyvolány také protinádorovou léčbou, ať již chemoterapií, ozařováním, nebo i moderní biologickou léčbou…
Tyto potíže se mohou vyskytovat i současně u téhož pacienta, což může snadno vést ke sníženému příjmu stravy, hubnutí a celkové slabosti. Některé z těchto potíží mohou být zmírněny nebo i odstraněny podáváním léků. Ve většině případů je však nutná i úprava stravy a stravovacích zvyklostí, tzv. dietní rada.
Některá z níže uvedených dietních doporučení se mohou zdát na první pohled obyčejná, ale jejich důsledné uplatnění nemusí být snadné, pokud vyžaduje změnu dlouholetých návyků. Proto doporučujeme, aby si každý nemocný vícekrát přečetl všechna uvedená doporučení a pokusil se je uvést do každodenního života.
Praktická zkušenost ukazuje, že pokud se nemocnému podaří pravidelně zavést uvedená doporučení do svého stravovacího režimu, dochází ke zvýšení příjmu energie a živin z přirozené stravy.
Nemocní, kterým ani důsledné zavedení takovéto dietní úpravy nepomáhá udržet tělesnou hmotnost a nadále pociťují nechutenství, mají další možnosti léčby, které spočívají především v podávání dietních doplňků anebo léků zvyšujících chuť k jídlu, které jim může předepsat lékař.
Zvracení se často přidružuje k nevolnosti, a proto jsou mnohá opatření obdobná jako zásady uvedené u nevolnosti. Opakující se zvracení může mít různé příčiny a zpravidla vyžaduje vyšetření lékařem a předpis léků, jimiž je většinou možno zvracení velmi účinně kontrolovat a zkrátit na minimum interval, kdy nemocný nemůže přijímat stravu.
Změny ve vnímání chutí mohou být vyvolány chemoterapií nebo radioterapií, ale mohou být způsobeny i samotným nádorovým onemocněním. Nemocný si obvykle stěžuje, že mu různá jídla chutnají hořce, trpce, anebo pociťuje kovovou chuť v ústech, jindy vnímá výrazné snížení chutí a jídlo mu chutná jako papír. Postižení chuti je zcela individuální, takže se velmi liší u jednotlivých nemocných. Pokud tyto potíže souvisejí s chemoterapií nebo ozařováním, jsou většinou krátkodobé, i když někdy mohou přetrvávat i týdny.
Vhodné potraviny a jídla |
Nevhodná jídla |
mléčné koktejly, zmrzlina |
citrusové ovoce, grapefruitová šťáva |
meruňková, broskvová, hrušková šťáva |
pomerančová a citrónová šťáva |
jablečná šťáva, banány, měkké ovoce |
rajčata |
polévky, tekutiny |
kořeněná jídla |
tvaroh, tavený sýr |
velmi slaná jídla |
míchaná vejce |
syrová zelenina |
bramborová kaše, těstoviny |
tousty, krekry, chipsy |
pudink, želatina |
suchá strava, tvrdá strava |
zeleninové pyré, hrachová kaše |
|
masové pyré |
|
Suchost v ústech může mít u pacientů s nádorovým onemocněním mnoho příčin. Nejčastěji vzniká jako vedlejší účinek podávání některých léků včetně cytostatik, a také při ozařování oblasti hlavy a krku. Suchost v ústech může mít závažné důsledky ve snížení příjmu stravy a také ve zhoršení hygieny ústní dutiny. Chybění slin vede k výraznému urychlení zubní kazivosti, a proto je potřeba včas navštívit zubního lékaře, který kromě ošetření chrupu předepíše i vhodné přípravky k výplachům ústní dutiny. Cílem léčby je nejen zlepšit komfort nemocného, ale také zabránit uvedeným komplikacím. Kyselá jídla jsou doporučena pouze u nemocných, kteří netrpí zvýšenou citlivostí sliznice ani bolestí v dutině ústní. Nemocným s bolestí v ústní dutině lze doporučit ke zvýšení tvorby slin jablečnou šťávu, která méně dráždí sliznici.
Jídla doporučená |
Jídla vyloučená/nevhodná |
jogurt, tvaroh, smetanový sýr |
tučná, mastná a smažená jídla |
rýže, těstoviny |
syrová zelenina a ovoce |
vařená vejce |
zelenina s vysokým obsahem vlákniny: |
zralé banány |
- brokolice, květák, zelí, |
zeleninové pyré |
- fazole, hrách, |
kompotované, vařené ovoce bez slupky |
- kukuřice |
grapefruitová šťáva, jablečná šťáva |
silné koření |
vařené brambory, bramborová kaše |
|
bílý chléb, pšeničná mouka |
|
kuřecí maso, rybí maso, jemný biftek |
|
Pokud je průjem těžší nebo déletrvající, hrozí ztráta tekutin a minerálů, především draslíku a sodíku. Při závažnějších atakách akutního průjmu je doporučeno podávat prvních 12 hodin pouze čiré tekutiny a postupně zatěžovat měkkou dietní stravou. Dlouhotrvající chronický průjem může vést k poruše výživy, protože při zrychlené střevní pasáži se nedostatečně vstřebávají některé živiny, především vitamíny a stopové prvky.
Při léčbě chronické zácpy je velmi důležitá pravidelná každodenní fyzická aktivita. Dostatečný příjem tekutin je nezbytný zvláště u vysušeného, dehydratovaného pacienta. Nedostatečný celkový příjem stravy s obvykle nízkým příjmem vlákniny zácpu zhoršuje. Množství vlákniny potřebné k navození stolice je zpravidla dosti vysoké a nemusí být nemocnými dobře snášeno. Chronická zácpa vyžaduje často pravidelné užívání projímadla, ale vždy podle doporučení lékaře. Zácpa může být častým nežádoucím účinkem některý léků, zejména léků proti bolesti.
Jídla doporučená |
Jídla nevhodná |
potraviny s obsahem vlákniny: |
potraviny vyvolávající plynatost: |
- čerstvá syrová zelenina a ovoce, |
- salátová okurka, hrášek, cibule, |
- celozrnné pečivo, kukuřičné lupínky, |
- květák, kapusta, |
- oříšky, sušené ovoce, |
- perlivé nápoje |
- ovesné vločky |
|
tekutiny ve zvýšeném množství: |
|
- ovocné šťávy, džus, voda |
|
kompotované ovoce |
|
Tuk obsahuje velké množství energie v malém objemu. Proto potraviny s vyšším obsahem tuku umožňují zvýšit kalorický příjem, což je žádoucí u všech nemocných, kteří ztrácejí na váze. Obvyklá doporučení zdravé výživy, která omezují tuk ve stravě, nejsou namístě.
Druh potraviny |
Způsob úpravy |
máslo a margarín |
přidat do polévek, k bramborové kaši, vařené zelenině, do omáček, namáčet syrovou zeleninu do rozpuštěného másla nebo margarínu |
smetana |
sladkou smetanu dát na horkou čokoládu nebo moučníky, na želatinu, lívance, pudinky nebo na ovoce, |
smetanový sýr |
natřít na krekry, ovocné plátky, přidat k zelenině |
kysaná smetana |
namáčet čerstvou zeleninu a ovoce, |
majonéza |
salátový dresink, kombinovat s masem, vejci, zeleninovým salátem, použít do omáček a zálivek |
med, džem, cukr |
přidat k mléčným nápojům, jogurtům, ovoci |
sušené ovoce |
přidat k rýži, pudinku, moučníku, kombinovat s oříšky nebo strouhanou mrkví |
Cílem je mít neustále pohotově k dispozici potraviny tak, aby bylo možno jíst, kdykoliv se dostaví chuť k jídlu, anebo i při běžné činnosti, jako jsou sledování televize, čtení a podobně.
mléko, instantní mléčný nápoj, koktejl |
zelenina syrová i vařená |
čokoládové mléko |
ovoce čerstvé nebo kompotované |
jogurt, mražený jogurt, zmrzlina, tvaroh |
jablečný kompot, jablečná šťáva |
pudink, vaječný krém |
sušené ovoce: rozinky, meruňky, švestky |
smetanový sýr, měkké sýry |
želatinové dezerty, dětská výživa |
tvrdý sýr |
přírodní šťáva, džus |
vejce vařená natvrdo |
celozrnné trvanlivé pečivo, cereálie |
smetanové polévky |
chléb, sušenky, krekry |
obložená houska |
pizza |
sendvič, bageta |
oříšky |
Pro zvýšení obsahu bílkovin ve stravě je doporučeno jíst pravidelně každý den nejméně jednu porci potravin bohatých na bílkoviny vysoké biologické hodnoty, což jsou především potraviny živočišného původu (maso, mléčné výrobky, vejce).
Po každém jednotlivém jídle bohatém na bílkoviny stoupá na dobu několika hodin tvorba tělu vlastních bílkovin. Pokud pacient může v této době cvičit, vzniká velká naděje na nárůst svalové hmoty.
Pacient, který má doporučen vysoký příjem bílkovin, by se měl snažit jíst denně maso různých druhů v různých úpravách. I nemocní udávající odpor k masu mohou nakonec několikrát týdně jíst lákavě upravené drůbeží či rybí maso.
Maso z mořských i domácích ryb je dobrým zdrojem bílkovin a navíc obojí obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které přispívají ke zpomalení hubnutí.
Z mléčných výrobků má vysoký obsah bílkovin zejména tvaroh a tvrdý sýr.
Vejce jsou také zdrojem bílkoviny vysoké biologické hodnoty. Vaječný bílek je po tepelné úpravě možno konzumovat téměř neomezeně.
Náhražkou masa a dobrým zdrojem bílkovin je sója nebo sójový tvaroh (tofu). Četné recepty na úpravu sóji nabízejí zpestření stravy a dodávku hodnotných bílkovin. Pokud nemocný snáší luštěniny, je vhodné zařadit je na jídelníček nejméně dvakrát týdně.
Druh potraviny |
Způsob úpravy |
maso, |
nasekat nadrobno a přidat k zeleninovým salátům, do rizota, do masových nákypů, masových pirohů, polévek, omáček, k omeletám; |
tvrdý sýr |
rozpustit na sendvič či hamburger, na maso, zvláště rybí maso, nastrouhat a přidat k polévkám, zeleninovým jídlům, bramborové kaši, rýži, těstovinám |
tvaroh |
mixovaný s ovocem a zeleninou, |
sušené mléko |
přidat k mléčným koktejlům, vaječnému krému, pudinku, |
jogurt, zmrzlina |
přidat do mléčných nápojů, koktejlů, zamíchat do měkkého ovoce nebo do kompotu, do pomazánek, |
vařené vejce |
nasekat nadrobno, přidat k salátům, dresinkům, |
vaječný žloutek |
přidat do bramborové kaše, zeleninového pyré, špenátu, omáček, polévek, pomazánek, do mléčných nápojů, pudinku a tvarohu, |
luštěniny |
vařený hrách a fazole přidávat do polévek, nákypů, salátů, pomazánek, |
sója, tofu |
tofu (sójový tvaroh) lze použít k přípravě pomazánek, krémů, omáček, polévek, zapečených těstovin, salátů i sladkých desertů |
Perorální nutriční doplňky – suplementy – pro léčbu podvýživy jsou definovány jako kompletní směsi všech potřebných živin, určené k přijímání ústy (perorální cestou). Obsahují jak cukry, tuky a bílkoviny, tak i vitamíny, minerální látky a stopové prvky.
Jsou dostupné většinou v tekuté formě určené k okamžitému použití formou popíjení po malých jednotlivých dávkách. Tato forma užívání je označována anglickým výrazem sipping (srkání, upíjení). K dispozici jsou také instantní práškové formy těchto přípravků.
Perorální nutriční supplementy přinášejí možnost výživy nemocným, u nichž se nedaří ani pomocí opakované dietní rady udržet perorální příjem a tělesnou hmotnost. Oproti běžné stravě mají tyto přípravky některé výhody.
- snadná dostupnost, možnost okamžitého použití, |
- široký výběr příchutí a typů přípravků |
- vysoký obsah energie a bílkovin v malém objemu |
- známý obsah živin, včetně vitamínů a stopových prvků |
- umožňují zvýšit příjem energie, bílkovin a vitamínů při sníženém příjmu stravy |
- možnost užívání při postižení dutiny ústní, chrupu a polykání |
- dobrá vstřebatelnost, menší zátěž zažívacího systému proti běžné stravě |
- většina přípravků neobsahuje laktózu ani lepek |
V klinické praxi je dnes široká paleta tekutých přípravků různého složení k okamžitému použití. U většiny z nich je bílkovina mléčného původu a sacharidy jsou zastoupeny formou lehce stravitelných maltodextrinů, produktů částečné hydrolýzy škrobu.
Energetická hustota různých typů přípravků se pohybuje v rozmezí 1,0‑2,4 kcal/ml nebo 4,2‑10,0 kJ/ml. (Pro srovnání: energetická hustota polotučného mléka je pouze kolem 0,4 kcal/ml a běžného jogurtu 0,7 kcal/ml.)
Přípravky obsahují vždy celé spektrum vitamínů a stopových prvků, a to v množství vyšším, než by odpovídalo obsažené energii. Jedno balení o objemu 200 ml běžného přípravku obsahuje třetinu doporučené denní dávky vitamínů a stopových prvků, zatímco obsah energie odpovídá jedné šestině klidové potřeby průměrného pacienta. Obsah minerálů v těchto přípravcích je relativně malý, takže při jejich zvýšené potřebě je nutné hradit je zvlášť.
K dispozici jsou i speciální přípravky uzpůsobené pro diabetiky, které však obvykle mají nižší obsah energie a bílkovin při vyšší ceně přípravku. Mají výhodu pro diabetiky se sklonem k vyšším hodnotám krevního cukru, ale pro léčbu podvýživy jsou méně vhodné. U většiny diabetiků používáme pro prevenci a léčbu podvýživy běžné nediabetické přípravky. Pokud jsou užívány podle doporučení v malých opakovaných dávkách, nedochází ke zhoršení kompenzace cukrovky.
K dispozici máme také přípravky se speciálním složením: se zvýšeným obsahem bílkovin, vitamínů, zinku a selenu, určené k podpoře hojení. V poslední době se objevují také perorální nutriční supplementy s vysokým obsahem bílkovin a mikronutrientů k podpoře hojení.
Velká většina nabízených tekutých přípravků pro sipping má sladké příchutě. K dispozici jsou také přípravky ve formě džusu, bez obsahu tuku. Pro nemocné, kteří odmítají sladkou chuť, lze využít chuťově neutrální verze výživ (bez příchuti). Slané varianty ve formě polévek se příliš neujaly, hlavně pro potřebu ohřívání.
Pokud nemocný netoleruje tekuté přípravky, mohou být vhodné doplňky v práškové formě. Jsou bez příchuti a mohou být rozpuštěny buď ve vodě nebo v tekutých potravinách, nebo je možno je přidávat do omáček, polévek a dalších součástí stravy při její přípravě.
Práškovým přípravkem s neutrální chutí s kompletním složením všech živin včetně vitamínů je Nutrison Powder, dodávaný v plechovce po 430 g, což představuje obvyklé množství celodenní potřeby živin pro průměrného pacienta (2000 kcal energie, 80 g mléčné bílkoviny). Jako doplněk je většinou užívána dávka 1 balení denně, ale tuto dávku je možné i zvýšit.
Modulové přípravky obsahují pouze jednu hlavní živinu bez přídavku vitamínů či dalších složek výživy, opět v chuťově neutrální formě.
Prášková forma čisté bílkoviny (Protifar pulvis) slouží k obohacení stravy o samotnou bílkovinu. Protifar je možno přidávat do jogurtu, různých kaší a nápojů, a to v celkovém denním množství asi 10 odměrek (25 g Protifaru denně).
Prášková forma samotného sacharidu (Fantomalt pulvis) umožňuje zvýšit obsah energie ve stravě, a to ve formě polysacharidů z kukuřičného škrobu. Proto má téměř neutrální chuť a může být přidáván do jogurtu, nápojů i jiných součástí stravy.
Pro nemocné s obtížným polykáním je možno využít instantního zahušťovadla, které pacientovi usnadní polknutí tekutin i stravy. Nutilis nebo Resource Thicken Up jsou instantní práškové přípravky na bázi kukuřičného škrobu. Jejich přidáním do tekutin či rozmixované stravy dochází k zahuštění do podoby sirupu, krému nebo pudinku, které nemocnému usnadní polykání upravené potraviny. Takto je možno upravit hustotu i u tekutých nutričních doplňků. Tekutý přípravek o objemu 200 ml nejprve zředíme 50 ml vody a poté zahustíme instantním zahušťovadlem.
První podmínkou úspěšné léčby perorálními nutričními přípravky je dobrá spolupráce nemocného. Pacienta je třeba nejprve podrobně informovat o významu této formy nutriční podpory a seznámit jej se složením přípravku a jeho výhodami, a také se způsobem užívání. Srozumitelnými argumenty jsou vysvětlení nevýhodnosti nízkého příjmu živin a hubnutí v průběhu onkologické léčby, nebezpečí oslabení odolnosti organismu při hubnutí, potřeby kvalitní výživy pro udržení fyzické aktivity pacienta. Je třeba zdůraznit kompletní složení přípravků, včetně zvýšeného obsahu vitamínů, dobrou vstřebatelnost živin z výživy v tekuté formě a přirozenost podávání výživy do žaludku a střeva proti výživě nitrožilní.
K dosažení účinku je třeba, aby nemocný dodržoval zásady správného užívání a aby v této léčbě vytrval delší dobu, zpravidla nejméně několik týdnů, nebo i měsíců.
Perorální nutriční doplňky je třeba popíjet po malých porcích mezi jídly podle stanoveného rozpisu tak, aby nemocný tuto výživu přijímal navíc, nad rámec normální stravy, jako skutečné obohacení energií a živinami. Popíjení po malých porcích je zvláště důležité na začátku užívání, než nemocný zjistí, zda přípravek bude snášet.
Na pacientovi je možno ponechat volbu teploty přípravku, mnoho nemocných však preferuje chlazenou výživu.
- vždy předem vysvětlit pacientovi důvod podávání a výhody sippingu |
- pacient by měl mít přiměřenou informaci o složení a výživové hodnotě přípravku |
- motivovat pacienta k pravidelnému každodennímu užívání nutričního doplňku |
- popíjet po malých jednotlivých dávkách 15–50 ml (slámkou, po doušcích, po lžících) |
- pacient by nikdy neměl vypít celé balení naráz |
- užívat mezi jídly a po jídlech, navíc ke stravě, jako doplnění a obohacení stravy |
- pro sipping lze s výhodou využívat večerní a případně i noční dobu |
- střídat přípravky různé příchuti |
- využívat i přípravky neutrální (bez příchuti) a džusové formy (bez tuku) |
- většině nemocných vyhovuje chlazený přípravek (z lednice) |
- u dobře kompenzovaných diabetiků může být podáván nediabetický přípravek |
- je doporučeno kontrolovat skutečně využité množství doplňku |
- účinek doplňku je vyšší při pravidelném užívání doporučené dávky (200‑500 ml/den) |
U nemocných v dobrém stavu výživy, ale ohrožených podvýživou při onkologické léčbě, je možno využívat perorální nutriční přípravky také jiným způsobem, a to pouze občasně, vždy při nárazovém výpadku stravy, jaký se může dostavit při horečce, bolesti nebo jiných potížích. Takto využívaný nutriční doplněk slouží jako pohotový zdroj kvalitních živin.
Na druhé straně však je nevhodné nutit se do příjmu této kvalitní výživy v době podávání chemoterapie nebo při úporné žaludeční nevolnosti, kdy se snadno vypěstuje na přípravek averze, a nemůže být pak využit později. V konkrétním případě je třeba se poradit s lékařem nebo dietní sestrou, anebo výživu krátkodobě vyzkoušet.
Určitou nevýhodou perorálních nutričních doplňků je jednotvárnost chuti a konzistence v porovnání s normální stravou. Proto pro déletrvající užívání nedoporučujeme většinou více než 400‑500 ml výživy denně, což odpovídá přibližně jedné čtvrtině až jedné třetině běžné denní potřeby.
Perorální nutriční supplementy některým nemocným nemusí vyhovovat, ať již svou chutí, či jednotvárností konzistence, nebo z důvodu celkové únavy či apatie nemocného. V takových případech je třeba vyzkoušet různé druhy, včetně přípravků bez příchuti, džusovou formu, nebo i různou teplotu podávaných doplňků. Je možno využít úpravy do podoby zmrzliny, nebo přidávat tyto přípravky do vhodných potravin, jako jsou jogurt, tvaroh nebo omáčky. Jindy je vhodné přerušit tuto léčbu a zkusit jiný typ přípravku po několikadenní přestávce.
V některých případech může být postoj nemocného k tekutým nutričním doplňkům od počátku zcela odmítavý, a pak je nezbytné zkusit instantní práškové formy přidávané do stravy, nebo doporučit potravinové doplňky podle volby nemocného.
Vedle enterálních výživ jsou u nemocných ve velké oblibě přípravky obsahující některé vitamíny, stopové prvky (zejména zinek a selen) a minerální látky. Přestože podávání těchto přípravků může být za určitých okolností při protinádorové léčbě výhodné, nebyly až dosud jejich příznivé účinky jednoznačně potvrzeny, a také nebylo stanoveno, kdy a v jakých dávkách by tyto přípravky měly být užívány.
Proto v současné době doporučuje lékař přípravky s obsahem vitamínů, stopových prvků a minerálů individuálně u jednotlivých nemocných především tam, kde předpokládá nedostatečný příjem anebo špatné vstřebávání těchto látek z přirozené stravy. Zejména se jedná o nemocné s významným zhubnutím a nízkým příjmem přirozené stravy. Ve většině uvedených případů podáváme pouze běžné dávky blížící se stanovené denní potřebě, pokud nejde o prokázaný nedostatek.
Vysoký výskyt některých nádorů ve vyspělých zemích nepřímo potvrzuje významný vliv vnějšího prostředí při vzniku těchto nádorů.
Strava je přitom jeden z nejdůležitějších faktorů zevního prostředí. Obecně se její vliv může uplatňovat buď nepříznivě tím, že podporuje vznik a růst nádoru, nebo příznivě, kdy strava může působit ochranným způsobem.
Nejvýznamnějšími nepříznivými dietními faktory jsou vysoký příjem tuku a červeného masa a nízký příjem zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin a vlákniny. Zvláště závažná je hojná konzumace uzeného a tepelně zpracovaného masa a příjem některých konzervovaných potravin, nakládaných potravin, a také vysoká konzumace soli a velkého množství alkoholu. Nebezpečná může být i konzumace potravin znehodnocených některými plísněmi.
Velký příjem červeného masa, zejména uzenin, hamburgerů, uzeného nebo soleného masa i jinak konzervovaného masa, zvyšuje riziko vzniku nádoru tlustého střeva. Smažením, pečením, grilováním i jiným tepelným zpracováním masa vznikají na jeho povrchu látky s karcinogenním účinkem. Nízký příjem zeleniny a vlákniny také zvyšuje riziko nádoru tlustého střeva.
Podobně velký příjem červeného masa a tuku a nízký příjem ovoce a zeleniny zvyšují riziko nádoru prostaty, ale také slinivky břišní. Riziko onemocnění nádorem žaludku narůstá s velkým příjem soli a konzervovaných potravin spolu s nízkým příjmem ovoce, zeleniny a vitamínu C ve stravě.
Strava však obsahuje také množství ochranných látek, mezi něž patří nejen látky vitamínové povahy, ale i mnoho dalších látek, které se vyskytují zejména v různých druzích zeleniny a ovoce, v některých čajích, a mohou je obsahovat i některé druhy vína.
Vedle samotné diety se na vzniku nádorů nepochybně podílejí i některé faktory životního stylu. Obezita u žen po menopauze zvyšuje riziko vzniku nádoru prsu na dvojnásobek a podobně zvyšuje i riziko vzniku nádoru dělohy. Velká konzumace alkoholu zřetelně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou dutiny ústní, hltanu a jícnu, ale také vznik nádoru prsu u žen. Kouření výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic.
Naopak pravidelná fyzická aktivita snižuje riziko vzniku nádorů tlustého střeva, prsu a plic.
Poznatky o vztazích výživy a nádoru umožnily formulovat některá obecná doporučení pro prevenci některých nádorových onemocnění…
- pravidelně denně jíst nejméně 3 porce zeleniny |
- pravidelně denně jíst nejméně 2 porce ovoce |
- jíst hodně celozrnných obilovin |
- udržovat žádoucí tělesnou hmotnost (index tělesné hmotnosti BMI 20‑25) |
- snížit příjem tuku v zájmu udržení žádoucí tělesné hmotnosti |
- jíst méně červeného masa (ne více než 140 g tepelně upraveného masa denně) |
- neužívat vysoké dávky vitamínových přípravků |
- omezit příjem alkoholu (do 2 skleniček denně u žen, do 3 u mužů) |
- nejíst příliš slaná jídla a potraviny znehodnocené plísní |
Pestrost stravy je určitou zárukou vyváženosti příjmu jednotlivých živin. Omezení tuku, ale i rafinovaného cukru, je při nádorové prevenci doporučeno především jedincům s nadváhou.
K faktorům životního stylu, které mohou snižovat riziko vzniku nádorového onemocnění, přiřazujeme pravidelnou fyzickou aktivitu, cvičení a nekouření.
Preventivní opatření by měla vedle nádorových onemocnění brát do úvahy i další často se vyskytující choroby. V tomto smyslu je dieta doporučovaná pro nádorovou prevenci současně i dobrou prevencí mnoha dalších chronických chorob souvisejících se životním stylem, jako je především ateroskleróza.
(Autor: Prof. MUDr. Miloš Pešek, CSc., FN Plzeň)
Staňte se aktivním partnerem v medicínském rozhodování. Abyste mohli být aktivním partnerem lékaře, měli byste získat dost informací, porozumět podstatě nemoci a jejího léčení.
Hledejte a poznejte pravdy ohledně své nemoci a ohledně vašich vyhlídek do budoucna (prognózy). Získávejte informace od ostatních pacientů se stejnou chorobou, hledejte také v knihovnách a na internetu, snažte se porozumět zvláštnostem vaší vlastní nemoci.
Pozor – neklaďte otázky, dokud nejste připraveni na odpovědi! Většina nemocných akceptuje rozhodování samotného lékaře. Zkušenosti však ukazují, že k lepším rozhodnutím lze dojít, když je pacient dobře informován a aktivně se na rozhodování podílí.
Požadujte názor jiného odborníka, a když je tento názor odlišný od prvního doporučení, žádejte třetí, nebo i čtvrté doporučení od dalších specialistů. Váš lékař může s vaším svolením zapůjčit naše lékařské nálezy jinému odborníkovi k vyslovení druhého názoru.
Posuďte nejprve, jak velká je zkušenost vašeho lékaře v léčení vašeho určitého typu nádoru, zvláště pokud jsou nezbytné složité postupy, a/nebo se využívá nových léčebných metod.
Jestliže vaše onemocnění má špatnou prognózu, a/nebo vám bylo řečeno, že trpíte vzácným typem zhoubného nádoru, hledejte vynikající pracoviště alespoň pro zjištění druhého názoru.
Nedovolte svým pečovatelům, aby promítali své cíle, očekávání a hodnoty do vás, řiďte se vlastními přáními a předsevzetími.
Uvědomte si, že moderní diagnostika a léčba nádorových onemocnění pomocí velmi nákladných moderních přístrojů, vyšetřovacích metod a léků je nesmírně nákladná, a má-li být účinná, je třeba přesně dodržovat veškerá doporučení vašeho lékaře.
Nakonec – najděte si lékaře, kterému důvěřujete, ale neočekávejte, že bude za všech okolností vždy dokonalý.
Osvědčený přístup k léčbě je využít každý den a nedat nádoru šanci růstu odkladem vyšetření a léčby. Jednejte cílevědomě, snažte se činit správná rozhodnutí a neohlížejte se zpět, šetřete veškerou fyzickou i mentální energií, abyste tolerovali léčbu a přemohli svou nemoc.
Co když se nemoc vrátí, a zejména bude-li to spojeno s bolestmi? V takovém případě byste měli vědět, že v současnosti je možnost i dlouhodobě tlumit jakoukoliv bolest a že existují odborníci na léčbu bolesti, kteří by v takové situaci byli schopni se o vás i dlouhodobě postarat.
Nezapomeňte léčit svou mysl, podobně jako své tělo. Poté co jste porozuměli své nemoci, našli nejlepšího možného lékaře a dostáváte nejlepší možnou léčbu, se musíte ještě vypořádat s náročnými mentálními stránkami onemocnění. Moderní účinná protinádorová léčba může být často spojena s nepříjemnými, byť i jen dočasnými potížemi.
Váš přístup a vaše víra v uzdravení jsou nejmocnějšími zbraněmi proti rakovině.
Zdroje:
Výživa onkologicky nemocného. Autor: Doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc., Interní hematoonkologická klinika FN Brno. Recenze: prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.,
a www.linkos.cz/pacienti/prevence.php
Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz