Pití zeleného čaje je v posledních letech velmi populární. Aby také ne, vždyť je to nápoj přímo zázračný! Poradíme, jak jej správně připravovat…
Kdysi dávno si prý čínský císař Šen-nung převařoval na svých cestách v kotlíku vodu, zmožen cestováním při kuchtění lehce klimbal, a kde se vzal tu se vzal, do nádoby s horkou vodou mu vánek zanesl lístek čaje z nedalekého keře. Císaře zaujalo, jak rostlina zabarvila vodu, a jeho čichové buňky příjemně polechtalo zajímavé aroma. Netrvalo dlouho a jeho chuťové pohárky se těšily z originální příchutě nápoje. Šen-nung vyprázdnil nádobu a pocítil ve svých unavených končetinách novou dávku energie. Legenda nám sice nevypráví, zda byl všímavý a čaji věrný vládce odměněn i štíhlostí, nicméně některé novodobé studie naznačují, že by tomu tak mohlo být.
Jistá látka tříslovinové povahy obsažená v lístkách zeleného čaje měla při klinických studiích na pokusných zvířatech prokazatelně redukční efekt. Ona unikátní látka však nesnižovala chuť k jídlu, jak byste možná čekali, ale ovlivňovala přímo spalování tuků přijatých stravou. Konzumenty velmi tučných dobrot se sklonem k obezitě jistě potěší i fakt, že další látky obsažené v čaji mají prokazatelný vliv na snižování hladiny cholesterolu. Kýžený efekt by se měl dle mnoha odborníků dostavit při konzumaci 4 až 5 šálků voňavého moku denně.
Jedním ze základních pilířů každé slušné diety je bezesporu správný pitný režim. Proč tedy část potřebných tekutin nenahradit kvalitním zeleným čajem? Tím samozřejmě nejsou myšleny přeslazené a aromatizované »rádoby čaje« s neskutečně dlouhou dobou trvanlivosti. Správným postupem připravený nápoj obsahuje nejen řadu antioxidantů působících preventivně a léčebně proti mnoha chorobám, ale i minerální látky – např. draslík, magnesium, měď, nikl a fluor.
Mnohaletá vědecká pozorování, především japonských a čínských vědců, naznačují, že zelený zázrak císaře Šen-nunga snižuje díky obsahu polyfenolů výskyt některých typů nádorů. Zejména slinivky, tlustého střeva i žaludku, močového měchýře, jícnu, prsu a kůže.
Pro některé kultury je příprava čaje rituálem. A my vám nyní prozradíme, jak si takový čajový obřad udělat doma.
Zdroj: kafe.cz/krasa-a-zdravi/zeleny-caj...
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz