REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Víte, co vše je v houbičce na nádobí? Budete se divit!

21/6

Houbičku na nádobí používáme všichni. Denně nám, spolu s prostředkem na mytí nádobí, pomáhá z nádobí odstraňovat zbytky nečistot, jídla a bakterie.

 

Nádobí se všichni snaží mít co nejčistší, udržujeme čistotu i v kuchyni, ale co taková houbička na nádobí? Na tu se možná maličko pozapomíná a i když se jí snažíte propláchnout pod horkou vodou, ne vždycky se z ní úplně nečistoty a zbytky jídla odstraní. A na takové houbičce na nádobí se skvěle daří bateriím, které si zde vytvoří svou „množírnu“. Jak tedy předejít nebezpečí, které může houbička na nádobí přinést? To se dozvíte v tomto článku.

Nebezpečí jménem houbička na nádobí

Zhruba 90 % houbiček na nádobí v domácnostech obsahují velké koncentrace bakterií. 10 % jsou pro hygienické normy neuspokojivé, protože mohou šířit mnoho nemocí. Je jasné, že kuchyň a houbičky na nádobí jsou ideálním stanovištěm pro nejrůznější bakterie. Jsou totiž stále vlhké a to je pro bakterie hotový ráj. Podle britských odborníků z hygienické rady Global, více než 85 % lidí nemyje houbičku na nádobí na požadovanou teplotu.

Bakterie, které jsou v houbičce tak nemáte šanci zabít. Jejich výzkum ukázal, že kuchyňské houbičky obsahují až šestkrát více bakterií, než kliky dveří u koupelen. Přibližně 7 % houbiček na nádobí obsahuje víc než miliardu bakterií. 60 % z nich pak obsahují E.coli. Zhruba 25 % houbiček obsahuje vysoké množství bakterií Pseudomonas, což souvisí s infekcí očí a kůže. Předejděte zdravotním rizikům, která na vás číhají v houbičce na nádobí. Jak?

Dodržujte následující tipy:

  • Houbičku na nádobí často měňte, maximální doba používání je 14 dní
  • Po každém mytí nádobí houbičku na nádobí vypláchněte teplou vodou
  • Každý druhý den myjte houbičku antibakteriálním čistícím prostředkem
  • Houbičku můžete využívat déle, ovšem za předpokladu, že jí budete prát při teplotě vyšší než 60 stupňů a to v myčce
  • Čistíte-li prostory kuchyně, pak místo houbičky využijte antibakteriální ubrousky

 

Zdroj: http://vitalitis.cz/2016/04/17/vite-co-vse-je-v-houbicce-na-nadobi


Další články

Kyselina lipoová-všestranný pomocník pro naše zdraví

18/1

Kyselina lipoová patří mezi málo známé látky. Nicméně má velmi důležitou roli v našem metabolismu. Je to nasycená mastná kyselina obsahující osm…

více

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru