REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Pozor na mráz

20/1

Před mrazy, které v těchto dnech venku panují, je třeba se dobře chránit. Mrazy přinášejí nebezpečí omrzlin, které nesouvisí jen s horskými oblastmi.

 

Mráz může udeřit na každého z nás

Následky nemusí zůstat jen u ztuhnutí a brnění postižené oblasti, omrzliny způsobují i trvalé postižení. Jak mráz působí a jak se proti němu vhodně bránit?

Při omrzlinách dochází k akutnímu postižení tkání, které způsobuje chlad při teplotě pod bodem mrazu. Lidský organismus je z 60% tvořen vodou, která se vlivem působení mrazu mění v led a následné krystalky, které poškozují cévní stěny. Buňky se následně dehydratují, zvyšuje se hodnota draslíku a sodíku v buňkách, což poškozuje buněčné membrány.

Organismus se přirozeně brání stahem hladké svaloviny – cév

Shlukují se krevní destičky a průtok krve v postižené oblasti je omezen. Déce působení mrazu na určitou část těla odpovídají také následky. Lehké omrzliny jsou plně vratné, těžší stupně omrzlin mohou končit gangrénou a amputací.

Jak vznikají omrzliny

Omrzlinami jsou nejčastěji postiženy okrajové části těla - nos, uši, brada, prsty.

Vznik omrzlin závisí především na tom, jak dlouho byly části těla vystaveny mrazu, na vhlkosti vzduchu (čím vyšší vlhkost, tím snáze k omrzlinám dojde) a na síle větru. Silný vítr zvyšuje účinek mrazu.

Důležité je, aby postižený hodně pil a nebyl vyhladovělý - nedostatek energie a dehydratace k omrzlinám velmi přispívají.

Dále odborníci nedoporučují v mrazech pít alkohol, kouřit, užívat léky či dokonce drogy. Všechny tyto látky působí na nervový a cévní systém, a tím se zvyšuje riziko vzniku omrzlin.

Omrzliny podle rozsahu poškození

  1. stupeň - projevuje se zčervenáním kůže, svěděním, pocitem píchání, jehličkami a pálením, může se objevit otok
  2. stupeň - kůže je bílá až šedá, objevují se puchýře
  3. stupeň - puchýře jsou šedomodré až černé a může docházet ke krvácení do kůže, pokožka je tvrdá a následuje poškození vrchních i spodních vrstev tkání
  4. stupeň - kůže je černohnědá, necitlivá, odumírají vrchní i hluboké tkáně (svaly, šlachy, klouby, kosti) – toto poškození je nevratné a musí se řešit chirurgicky

První pomoc při omrzlinách

  • postiženého uvedeme do teplé místnosti
  • sundáme boty, mokré oblečení a také hodinky a prstýnky
  • postižená místa ohříváme ve vlažné vodě, nikdy ne v horké – je důležité zachovat postupné zahřívání!
  • postiženému nabídněte dostatek tekutin i v případě, že nemá pocit žízně
  • postiženým částem těla nyní hrozí infekce, proto předcházejte poranění pokožky
  • vyskytnou-li se puchýře, nikdy je nepropichujte
  • omrzliny sterilně zakryjte a vyhledejte lékařskou pomoc

Čas hraje při ošetření omrzlin velmi důležitou roli. Čím dříve je omrzlina ošetřena, tím se snižuje riziko trvalých následků (ovšem záleží také na stupni omrzlin).

Jak se chránit před mrazem?

  • volte vhodné oděvy a obuv (prádlo, které odvádí pot, teplé ponožky a rukavice)
  • jestliže plánujete túru, kde vám hrozí promočení, vezměte si s sebou náhradní suché oblečení
  • nenoste prstýnky, hodinky
  • dodržujte dostatečný příjem stravy a tekutin
  • nepodceňujte potřebný odpočinek
  • chraňte před mrazem malé děti – hrozí nebezpečí poškození růstových chrupavek, děti do dvou let by neměly ven při více jak mínus deseti stupních, kojenci do tří měsíců při více jak mínus pěti stupních
  • nekuřte, nepijte alkohol, nepožívejte jiné omamné látky

Pozor! Všechny stupně omrzlin vypadají zprvu stejně. Přesné poškození se tak může ukázat až po několika hodinách, kdy mráz může napáchat již nezvratná poškození.

 

Zdroj: https://omrzliny.zdrave.cz/pozor-na-mraz


Další články

Ochlazující potraviny, které v létě potřebujete

20/7

Období léta je dobou maximální energie a aktivity. S každou aktivitou se však pojí i teplo, na které si léto rozhodně stěžovat nemůže. Ne vždy je nám…

více

Když nedostatek lásky nahradíte přejídáním

18/7

Spousta žen řeší své problémy přejídáním. Je to dokonce jedna z nejběžnějších reakcí, když jim chybí láska a blízkost partnera.

více

Rychlá strava, rychlá smrt? Z obalů se do jídel dostává…

16/7

Lidé, kteří holdují jídlům „s sebou”, konzumují spolu s ním enormní množství jedovatých látek. Ukázala to analýza moči, podle níž měli den poté v…

více

Sezóna klíšťat je tady! Chraňte se Lymoxilem B (komerční…

13/7

Klíšťata obecná (latinsky Ixodes ricinus) se na jaře probouzejí již při teplotách nad 5°C, přičemž nejaktivnější bývají v období od dubna do…

více

Díváte se na zprávy? Negativně vás ovlivní víc než si…

11/7

Nevěnujete zprávám v televizi tolik pozornosti jako dříve? Jsou spíš pro vás kulisou a druhý den nedokážete zopakovat víc než tři náměty, které jste…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru