Bramborová šťáva dokáže zázraky. Plodina chudých, která se vždy dočkala uznání až v období hladu, v sobě skrývá nepoznané dovednosti. Šťáva z brambor dokáže pomoci při zánětu žaludku, paradentóze, ale používá se i při léčbě rakoviny.
Napadlo vás někdy vymačkat bramboru a získanou šťávu použít jako lék? Pokud ne, tak vám vysvětlíme, co vše tato šťáva dokáže.
Brambora je podceňovaná plodina, o které se často vedou diskuze. V 16. století ji lidé chápali jako nečistou a škodlivou, rozkvět zažila až během období panování Marie Terezie jako „chléb chudých“. K prapodivné pověsti brambory přispíval fakt, že zdravé a jedlé jsou pouze hlízy, ostatní části jsou jedovaté a k léčebným účelům samozřejmě naprosto nevhodné. Proto při jakékoliv úpravě musíme vždy brambory zbavit všech zelených částí, veškerých oček a klíčků.
Podle lékařů obsahuje brambora polysacharidy (složité sacharidy, které dodávají mozku sílu pracovat a jsou důležité i při hubnutí), bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny. Ani o vitamíny není v bramboře nouze, najdete v ní vitamíny C, E, B, A, K, stejně tak i minerály jako hořčík, železo, vápník, zinek, měď, fosfor a kyseliny jablečné a citronové.
Největším ozdravujícím kapitálem brambory je hlavně látka zvaná alantoin. Tato látka má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky. Proto se také může použít jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, aftech a u paradentózy. Hojivý účinek má na poškozené sliznice žaludku, hltanu, při žaludečních a dvanácterníkových vředech.
V osmnáctém století lékaři využívali šťávu ze syrových brambor i k léčbě těžkých průjmů a proti zácpě. Alantoin podporuje i tvorbu kalusu, což je tkáň, která po zlomenině spojuje úlomky kostí. Je zřejmé, že využití „obyčejné“ brambory je tak mnohonásobné, ale v dnešní době umělých hnojiv je nutné se (alespoň) v rámci léčení obrátit na bio kvalitu.
Lékaři tvrdí, že bramborová syrová šťáva má účinek na snížení cukru v krvi, při léčbě plicních onemocnění a dýchacích cest. Léčebné účinky brambory se v poslední době ukazují i při léčení onemocnění jater, ledvin, vysokého krevního tlaku, cukrovky a revmatismu (látka alantoin má dobrý účinek na klouby).
Stejně tak je pití bramborové šťávy dobrým způsobem, jak zvýšit svou imunitu. Šťáva z brambor čistí tělo od toxinů, a tak samozřejmě člověka zbavuje i kožních problémů. Nakrájenými plátky syrové brambory si ženy potírají stehna, aby jim zmizela celulitida. Není divu, protože obsažený škrob z brambory se využívá nejen v potravinářství, ale i jako pomocná látka pro přípravu zásypů, prášků, past a mastí.
K odšťavnění brambory použijte tu z vlastní zahrádky nebo bio. Stačí jedna brambora týdně! Tělo na syrové brambory není ve velké míře zvyklé. Odbornící doporučují maximálně jednu lžíci bramborové šťávy půl hodinu před snídaní, obědem a večeří.
Pokud se vám zdá syrová bramborová šťáva nepoživatelná, není problém do odšťavňovače přihodit i jinou zeleninu jako třeba řepu, která pomůže posilnit organismus.
Pokud přidáte do šťávy lněné semínko, působí jako přírodní projímadlo.
Přidáním citronové šťávy k bramborové si můžete pomoci ke snížení překyseleného organismu.
Lidé si nejčastěji k bramborové šťávě odšťavňují i sladkou mrkev, která zlepší chuť.
Jak už bylo zmíněno, brambora obsahuje i vysoce jedovatý alkaloid solanin. Ten najdete v květech, plodech (dozrávají v nadzemní části rostliny, není to tedy hlíza, brambora, kterou konzumujeme) a klíčcích. Solanin je toxický nervový jed, jehož účinky se mohou projevit na malém mozku. V případě, že se člověk otráví solaninem, pociťuje závrať, nevolnost a může ho trápit dokonce i špatný zrak. Vysoce ohroženy jsou hlavně gravidní ženy. Nemusíte ale mít strach, "maximální povolená koncentrace v konzumních bramborách je podle hygienických norem 200 mg/kg hlíz. Běžné koncentrace solaninu v bramborách na českém trhu činí asi 20 až 150 mg/kg hlíz, protože se pěstují jen odrůdy s nízkou koncentrací." (Zdroj: Wikipedie). Koncentrace se zvyšuje při dlouhodobém skladování. Proto se tedy vyřezávají klíčky a očka, tím se případné riziko vyšší koncentrace solaninu sníží.
Zdroj: https://living.iprima.cz
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz