REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Brambory jsou zázrak: Štáva z nich vymačkaná uzdraví žaludek, vyléčí paradentózu a pomáhá při rakovině

20/6

Bramborová šťáva dokáže zázraky. Plodina chudých, která se vždy dočkala uznání až v období hladu, v sobě skrývá nepoznané dovednosti. Šťáva z brambor dokáže pomoci při zánětu žaludku, paradentóze, ale používá se i při léčbě rakoviny.

 

Napadlo vás někdy vymačkat bramboru a získanou šťávu použít jako lék? Pokud ne, tak vám vysvětlíme, co vše tato šťáva dokáže.

Brambora je podceňovaná plodina, o které se často vedou diskuze. V 16. století ji lidé chápali jako nečistou a škodlivou, rozkvět zažila až během období panování Marie Terezie jako „chléb chudých“. K prapodivné pověsti brambory přispíval fakt, že zdravé a jedlé jsou pouze hlízy, ostatní části jsou jedovaté a k léčebným účelům samozřejmě naprosto nevhodné. Proto při jakékoliv úpravě musíme vždy brambory zbavit všech zelených částí, veškerých oček a klíčků.

Brambora jako nečekaná vitamínová bomba

Podle lékařů obsahuje brambora polysacharidy (složité sacharidy, které dodávají mozku sílu pracovat a jsou důležité i při hubnutí), bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny. Ani o vitamíny není v bramboře nouze, najdete v ní vitamíny C, E, B, A, K, stejně tak i minerály jako hořčík, železo, vápník, zinek, měď, fosfor a kyseliny jablečné a citronové.

Hojivé a regenerační účinky brambor

Největším ozdravujícím kapitálem brambory je hlavně látka zvaná alantoin. Tato látka má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky. Proto se také může použít jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, aftech a u paradentózy. Hojivý účinek má na poškozené sliznice žaludku, hltanu, při žaludečních a dvanácterníkových vředech.

Afty, záněty, paradentózy a spojování kostí

V osmnáctém století lékaři využívali šťávu ze syrových brambor i k léčbě těžkých průjmů a proti zácpě. Alantoin podporuje i tvorbu kalusu, což je tkáň, která po zlomenině spojuje úlomky kostí. Je zřejmé, že využití „obyčejné“ brambory je tak mnohonásobné, ale v dnešní době umělých hnojiv je nutné se (alespoň) v rámci léčení obrátit na bio kvalitu.

Šťáva z brambor má využití pro celé tělo

Lékaři tvrdí, že bramborová syrová šťáva má účinek na snížení cukru v krvi, při léčbě plicních onemocnění a dýchacích cest. Léčebné účinky brambory se v poslední době ukazují i při léčení onemocnění jater, ledvin, vysokého krevního tlaku, cukrovky a revmatismu (látka alantoin má dobrý účinek na klouby).

Brambory se pěstují v mnoha odrůdách

Stejně tak je pití bramborové šťávy dobrým způsobem, jak zvýšit svou imunitu. Šťáva z brambor čistí tělo od toxinů, a tak samozřejmě člověka zbavuje i kožních problémů. Nakrájenými plátky syrové brambory si ženy potírají stehna, aby jim zmizela celulitida. Není divu, protože obsažený škrob z brambory se využívá nejen v potravinářství, ale i jako pomocná látka pro přípravu zásypů, prášků, past a mastí.

Naše tipy na šťávu z brambor:

K odšťavnění brambory použijte tu z vlastní zahrádky nebo bio. Stačí jedna brambora týdně! Tělo na syrové brambory není ve velké míře zvyklé. Odbornící doporučují maximálně jednu lžíci bramborové šťávy půl hodinu před snídaní, obědem a večeří.

Recepty:

Pokud se vám zdá syrová bramborová šťáva nepoživatelná, není problém do odšťavňovače přihodit i jinou zeleninu jako třeba řepu, která pomůže posilnit organismus.

Pokud přidáte do šťávy lněné semínko, působí jako přírodní projímadlo.

Přidáním citronové šťávy k bramborové si můžete pomoci ke snížení překyseleného organismu.

Lidé si nejčastěji k bramborové šťávě odšťavňují i sladkou mrkev, která zlepší chuť.

A co solanin?

Jak už bylo zmíněno, brambora obsahuje i vysoce jedovatý alkaloid solanin. Ten najdete v květech, plodech (dozrávají v nadzemní části rostliny, není to tedy hlíza, brambora, kterou konzumujeme) a klíčcích. Solanin je toxický nervový jed, jehož účinky se mohou projevit na malém mozku. V případě, že se člověk otráví solaninem, pociťuje závrať, nevolnost a může ho trápit dokonce i špatný zrak. Vysoce ohroženy jsou hlavně gravidní ženy. Nemusíte ale mít strach, "maximální povolená koncentrace v konzumních bramborách je podle hygienických norem 200 mg/kg hlíz. Běžné koncentrace solaninu v bramborách na českém trhu činí asi 20 až 150 mg/kg hlíz, protože se pěstují jen odrůdy s nízkou koncentrací." (Zdroj: Wikipedie). Koncentrace se zvyšuje při dlouhodobém skladování. Proto se tedy vyřezávají klíčky a očka, tím se případné riziko vyšší koncentrace solaninu sníží.

 

Zdroj: https://living.iprima.cz


Další články

Kyselina lipoová-všestranný pomocník pro naše zdraví

18/1

Kyselina lipoová patří mezi málo známé látky. Nicméně má velmi důležitou roli v našem metabolismu. Je to nasycená mastná kyselina obsahující osm…

více

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru