Léčivý přípravek má prokazatelné a opakovatelné léčivé účinky. Je zákonem definován jako látka či kombinace látek, kterou lze použít u lidí nebo podat lidem za účelem obnovy, úpravy či ovlivnění fyziologických funkcí prostřednictvím farmakologického, imunologického nebo metabolického účinku nebo za účelem stanovení lékařské diagnózy, případně jako látka či kombinace látek prezentovaná s léčebnými nebo preventivními vlastnostmi v případě onemocnění lidí.
Homeopatika jsou u nás registrována Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) jako volně prodejné léčivé přípravky – léky.
Doplněk stravy je zákonem definován jako potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.
S tím souvisejí i zvláštní pravidla pro označování doplňků stravy – je výslovně zakázáno přisuzovat doplňkům stravy vlastnosti prevence, léčby či vyléčení lidských onemocnění, nebo na tyto vlastnosti odkazovat. Reklama na doplněk stravy pak nesmí uvádět v omyl přisuzováním vlastností prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění, nebo takové vlastnosti třeba jen naznačovat.
Pokud odborník doporučí zákazníkovi doplněk stravy jako léčivo (nebo místo něj), resp. nepřípustně prezentuje jeho léčivý efekt, zakládá to u něj podle okolností vznik řady odpovědností – z těch nejvýznamnějších zmiňme alespoň následující…
V prvé řadě takové jednání může naplnit skutkovou podstatu řady deliktů typu nekalé soutěže, které jsou upraveny v obchodním zákoníku (klamavá reklama, klamavé označování zboží a služeb, ohrožování zdraví spotřebitelů), přičemž zajímavostí je, že zde může žalovat nejen zákazník, ale i konkurenční lékárna, a v některých případech rovněž sdružení na ochranu spotřebitelů či podnikatelů. Pokud by takový delikt nekalé soutěže byl závažný (např. co do způsobené škody), může mít i rozměr trestněprávní (trestný čin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže). Vznikne-li v důsledku takového protiprávního jednání škoda, zakládá to samozřejmě též odpovědnost za škodu. Apod.
Zdroj: Zdravotnické noviny 44, 1. 11. 2010, 29. právní poradna – JUDr. Jan Vondráček, advokát, Praha
Připravujeme pro Vás seznam doplňků stravy, které by Vám mohli prospět
Základem redukční diety je omezení tuků a sacharidů a následné zvýšení konzumace bílkovin. Více než hlídání obsahu tuků je důležité při hubnutí dávat pozor na sacharidy.
Při výběru sacharidů budeme muset brát v úvahu jejich glykemický index = GI, tedy schopnost ovlivňovat hladinu krevního cukru (glykémii). Při hubnutí je tedy důležité snížit příjem sacharidů s vyšším GI ve prospěch bílkovin nebo sacharidů s nižším GI.
Sledováním GI potravin by se měli zabývat hlavně ti, kteří při omezeném příjmu energie pociťují velký hlad, nebo dlouhodobě nemohou zhubnout (někdy i přes zvýšený výdej energie cvičením). Potraviny, které obsahují sacharidy, mají různou schopnost zvyšovat hladinu cukru v krvi. Po jídle stoupne hladina cukru v krvi a vyplaví se hormon inzulín. Ten sice zajistí pokles hladiny cukru v krvi a jeho přesunutí do buněk (podporuje ukládání tuku v organismu), ale jakmile cukr v krvi příliš klesne (hypoglykémie), dostaví se opět pocit hladu nebo chuť na něco dobrého, ale i nepříjemné pocity podrážděnosti, nervozita nebo bolesti hlavy. Tyto stavy lze zahnat konzumací dalšího jídla, ale tím se opět rozhoupe hladina cukru v krvi. Čím častěji dochází k těmto prudkým výkyvům, tím je větší pravděpodobnost vzniku nadváhy. Z tohoto důvodu je pro redukci vhodnější vyrovnaná hladina glykémie, a proto je důležité hlídat si GI.
Glykemický index potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek příslušné potraviny na zvýšení hladiny glukózy v krvi ve srovnání s referenční potravinou, tj. glukózou samotnou. Čím vyšší je číslo GI, tím rychleji stoupá hladina cukru v krvi, a naopak.
GI tedy udává, jak rychle je tělo schopno z dané potraviny glukózu získat. Pro představu: Vypijeme-li např. 50 g glukózy, vzestup glykémie bude téměř okamžitý, zatímco sníme-li 50 g sacharidů např. v chlebu (který obsahuje většinou složené sacharidy), bude vzestup glukózy v krvi pozvolnější, neboť určitý čas bude třeba k trávení sacharidů. Organismus tedy v obou případech získá stejné množství glukózy, ale v prvním případě (samotná glukóza) velmi rychle, a v druhém případě (chleba) bude její přísun pomalejší.
Pro praktický život s diabetem to znamená, že potraviny s vysokým glykemickým indexem budou mít tendenci glykémii zvyšovat (přísun glukózy do krve bude velmi rychlý), a potraviny s nízkým glykemickým indexem budou mnohem více udržovat glykémii stabilní a „v uspokojivějších hodnotách“. Potraviny s nižším glykemických indexem jsou tedy pro diabetika v tomto ohledu výhodnější.
Glykemický index (GI) určuje schopnost potravin zvyšovat hladinu cukru v krvi po jídle. Je založený na měření glykémie po jídle jako odpovědi na sacharid z přijaté potraviny.
Glykemický index je závislý na druhu sacharidu, obsahu vlákniny v potravině, konzistenci potraviny (mletá, vcelku), tepelné úpravě (syrová, vařená), rychlosti trávení. Vždy je důležité posuzovat nejen hodnotu glykemického indexu, ale i celkové množství přijatých sacharidů. Nižší glykemický index potraviny neumožňuje její volnější konzumaci. Záleží na celkovém množství sacharidů v přijaté potravě, tzv. glykemické náloži (glycemic loud-GL), tedy vlivu všech sacharidů z přijaté potravy na hladinu glykémie. Po větším množství potravin s nízkým glykemickým indexem bude větší glykemický index.
Častá konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem může vést k obezitě, zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a diabetu 2. typu.
Při léčbě diabetu je vhodné přihlédnout ke konzumaci potravin s nízkým glykemickým indexem, avšak je nutné dodržet doporučený obsah sacharidů v denním stravovacím režimu.
POTRAVINA |
GLYKEMICKÝ INDEX |
Pivo |
110 |
Glukóza |
100 |
Brambory pečené v troubě, smažené hranolky |
95 |
Bramborová kaše, med |
90 |
Vařená mrkev, Corn flakes, popcorn (bez cukru) |
85 |
Bageta, chipsy |
80 |
Čokoládová tyčinka (typ Mars), cukr (sacharóza) |
70 |
Kukuřice, nudle, ravioly, Coca-Cola |
70 |
Celozrnný chléb, brambory vařené ve slupce |
65 |
Medový meloun, banán, pomerančový džus průmyslový |
65 |
Bílá dlouhá rýže |
60 |
Kiwi, rýže tmavá natural (hnědá) |
50 |
Hroznové víno, šťáva z čerstvého pomeranče |
40 |
Chléb žitný celozrnný, těstoviny celozrnné |
40 |
Hrách sušený (vařený), mrkev syrová |
35 |
Jogurt, jogurt light |
35 |
Pomeranč, hruška, fík, meruňky sušené |
35 |
Mléko (polotučné), broskev, jablko |
30 |
Fazole bílé, čočka hnědá |
30 |
Čokoláda hořká, 70 % kakaa |
22 |
Čočka zelená, třešně, švestka, grapefruit |
22 |
Fruktóza, sója (vařená) |
20 |
Burské oříšky, meruňky čerstvé |
20 |
Ořechy vlašské |
15 |
Cibule, česnek, kořenová zelenina, saláty, houby |
10 |
Rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice |
10 |
Čím je vyšší číslo GI, tím rychleji stoupá hladina cukru v krvi, a naopak. Není to totéž co nízký či vysoký obsah sacharidů, a hodnota GI neodpovídá ani hodnotě kalorické.
Do jídelníčku se snažte zařazovat potraviny s GI pod 55, tedy s nízkým GI.
Potraviny s nízkým GI tělo déle tráví, zasytí nadlouho a udržují vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Výše indexu je ovlivněna vzájemným poměrem tří základních živin – sacharidů, tuků a bílkovin, dále obsahem vlákniny (jež zpomaluje využití cukrů), způsobem zpracování potraviny, kyselostí potraviny (kyseliny GI snižují) a samozřejmě velikostí porce (malé porce = méně cukru).
Vyvarujte se potravin s vysokým GI (nad 70). Obecně lze říci, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst potraviny s nižším GI.
Viz samostatný zdravotní problém v této sekci (cukrovka).
Upozorňujeme, že obsah těchto stránek má informativní charakter a není náhradou za návštěvu lékaře.
Vždy je nutné, abyste si léky vybrali s ohledem na věk, hmotnost nemocného a jeho celkový zdravotní stav:
Pokud problémy neustupují při samoléčbě, či dochází ke zhoršení stavu či komplikacím - navštivte lékaře.
Samotný výběr vhodného léku nebývá úplným řešením zdravotního problému. Možnosti farmakologické léčby jsou často omezené, nevyřeší onemocnění, jako takové a často nepomohou tolik jako váš zdravý a aktivní způsob života - spojený s racionální léčbou.
Svůj zdravotní stav můžete sami výrazně ovlivnit vaším osobním a aktivním přístupem - změnou životního stylu:
Vždy dodržujte režimová opatření – klid, dostatečné pití, vyšší dávky čerstvé zeleniny a ovoce - vitamíny apod.
Základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů a následné zvýšení konzumace bílkovin. Více než hlídání obsahu tuků je důležité při hubnutí dávat pozor na sacharidy.
Léčba je náročná pro lékaře i pro pacienta. Diabetici 2. typu musí přijmout dietní opatření, která jsou mnohem přísnější než u cukrovky 1. typu. Musí si osvojit pravidelnou životosprávu včetně pohybové aktivity, což bývá zejména pro obézní osoby zvyklé na konzumní způsob života těžko akceptovatelné.
Při stanovení postupu léčby musí lékař vyhodnotit parametry inzulinové sekrece, odhadnout stupeň inzulinové rezistence, určit, které hodnoty glykemií jsou nejvyšší v průběhu dne, a podle toho „ušít na míru“ léčbu pro konkrétního pacienta.
Naopak léčba diabetu 1. typu je ve svém principu pro lékaře jednodušší. Jejím základem je náhrada inzulinu – dojde k předepsání intenzifikovaného inzulinového režimu, který při dnešní běžné dostupnosti analog velmi usnadní flexibilitu opatření. Pokud diabetik 1. typu netrpí nadváhou, není nutná přísná životospráva jako u diabetu mellitu 2. typu. Záleží hodně na důsledné edukaci diabetika a jeho ochotě k dobré spolupráci. Pokud vše funguje jak má, nemusí se život diabetika 1. typu mnoho lišit od života nediabetiků.
Vyvážená strava je základem léčby každého typu cukrovky. Zde si můžete přečíst o základních principech dietní léčby u pacientů s diabetem 2. typu.
Perorální antidiabetika (PAD) jsou léky snižující hladinu krevního cukru (glykemie), které se požívají ústy (perorálně), na rozdíl od inzulinu, který je potřeba do těla dodávat způsobem obcházejícím zažívací trakt (parenterálně), nejčastěji podkožní aplikací.
Inzulin je nedílnou a přirozenou součástí našeho těla. Jeho klíčovou úlohou je, aby se po jídle snížila hladina cukru v krvi. Inzulin snižuje hodnotu krevního cukru tím, že napomáhá jeho odvádění z krevního oběhu k buňkám, v nichž se využívá jako zdroj energie. U lidí trpících diabetem 2. typu má nedostatek inzulinu za následek, že se k buňkám nepřesouvá dostatek cukru, aby pokryl energetické potřeby organismu.
Z rad odborníků na výživu lze sestavit desatero, které vám pomůže s hubnutím. Správná snídaně je jen první krok k tomu, abychom jídlem svému tělu prospívali. Další kroky musíme však udělat ve zbývající části dne:
Viz záložka LÉČBA / SAMOLÉČBA.
Zdroj: Poradna snižování hmotnosti Merrylinka, http://www.lecbacukrovky.cz/lecba, autor: Bc. Vladimíra Havlová, nutriční terapeutka. Centrum diabetologie, IKEM Praha, DIA_146/12
Název | smecta |
---|---|
Doplňek názvu | 1X10 |
SUKL kód | 59940 |
Velikost balení | 1X10 |
Síla | |
Stav registrace | |
Registrační číslo | |
SÚKL PIL | PIL stažení zde |
SÚKL SPC | SPC stažení zde |
Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz