Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Můj životní styl

Strava našich předků. Můžeme závidět a inspirovat se?

Studie1 s názvem Jak lidé žili, jedli a umí­rali ve střední době viktoriánské  však při­chází se zjištěními, která poukazují na to, že lidé se v Anglii 19. století dožívali stejného věku jako my dnes, byli silnější a zdravější, netrpěli demencí ani jinými degenerativními chorobami. Příčinu vidí autoři v životních podmínkách a stravě té doby.

Autoři ve studii poukazují na to, že naděje na dožití byla v této době stejná jako dnes nebo i lepší. I velmi chudí lidé viktoriánské doby žili přibližně stejně dlouho jako my dnes, měli pevnější zdraví a degenerativní onemocnění se u nich téměř nevyskyto­vala. Přestože lidé jedli jednou tolik jako dnes, byla nadváha nebo obezita vzácná a spojována se střední nebo vyšší třídou. Dalo by se říct, že se jedná o "zlatý věk" co se týče zdraví.

 

Významnou úlohu sehrála zemědělská revoluce - došlo k významnému vývoji v oblasti zemědělské praxe, kvality plo­din a užitkovosti. Díky kvalitní a nutričně bohaté stravě se zvyšovala průměrná dél­ka života dospělých. Tato revoluce začala v 17. století a pokračovala do 19. století, kdy přichází moderní urbanizace a průmy­slová revoluce. Ve 20. století však došlo k mnoha chemickým a genetickým úpravám základních surovin aby se nekazily a byly výnosnější sklizně, což má zásadní negativní vliv na naší dnešní stravu.

A co lidé jedli?

Tzv. "dělnická" strava byla bohatá na sezónní zeleninu a ovoce (v zimním období v sušené podobě) ve výši 8-10 porcí denně.

Dále lidé jedli luštěniny, ryby a ořechy s obsahem omega-3 mastných kyselin v mnohem vyšší míře než dnes. Lidé jedli to, co bylo levné a čeho bylo hodně - přitom se jednalo o velmi vyvážený a nutričně ideální jídelníček.

A co zlozvyky?

K nejběžnějšímu alkoholu 19. století patřilo pivo, avšak s obsahem alkoholu mnohem nižším než dnes. Kouření a žvýkání tabá­ku bylo velmi časté, avšak nejednalo se o masovou výrobu a spotřebu jako dnes.

 

Jak jsme na tom dnes?

V porovnání se stravou našich předků se ta dnešní velmi liší. Přijímáme stravu s vysokou energetickou a nízkou výživovou hodnotou (prázdné kalorie). Naše strava má vyšší podii sodíku, draslíku a sacharidů a je chudá na čerstvé ovoce, zeleninu a omega-3 mastné kyseliny. Řada důležitých látek také v naší stravě chybí dlouhodobě. (Česká republika patří k zemím s nejnižší mírou konzumace ryb na světě). A bez čeho se náš mozek opravdu neobejde? Potřebuje především vitamíny skupiny B a omega-3 mastné kyseliny.

Vitamíny skupiny B mohou zabránit atrofii mozku

Studie2 z roku 2013 provedená na Oxford- ské univerzitě ukazuje, že suplementace vitamínů skupiny B může zabránit atrofii v oblastech mozku, které hrají klíčovou roli ohledně úbytku kognitivních funkcí. Jedná se především o vitamíny B6, B12 a kyseli­nu listovou (B9).

Omega-3 mastné kyseliny - výživa pro náš mozek

Nedávná studie3 zjistila, že dostatečný pří­jem omega-3 mastných kyselin je výraz­ným ukazatelem správného fungování paměti, ideálně v kombinaci s dalšími pro mozek prospěšnými látkami.

 
Jak upravit náš jídelníček?

Dietní návyky jsou podstatným faktorem, který dlouhodobě ovlivňuje fungování našeho těla a mozku. Odborníci kladou důraz zejména na nutričně bohatou a vyváženou stravu. Proto volte potraviny s vysokými nutričními hodnotami. Roli nehrají pouze konkrétní látky, ale jejich komplex a společné působení. Pokud chcete zdraví nejen pro vaše tělo, ale také pro váš mozek, ten správný poměr nejen omega-3 mastných kyselin a vitamínů skupiny B najdete v doplňku stravy Acutil, který je určen pro podporu paměti a koncentrace.

 

Co ještě pro zdravý mozek do dalších let?

Fyzická a psychická aktivita a zdravý životní styl - to je dle odborníků nejlepší prevence demencí a Alzheimerovy cho­roby. Ano, i pro mozek je důležitá fyzická aktivita. Není třeba se však mučit v posi­lovně. Vyberte si aktivitu, která je vám pří­jemná - třeba pravidelné procházky. Hry, křížovky, hlavolamy, puzzle, sudoku nebo učení se cizím jazykům - vše, co podpo­ruje mozkovou aktivitu, má svůj přínos. „Posilování" mozku díky mentální aktivitě zpomaluje proces jeho stárnutí a uchovává mozek ve formě.          

 

porce

  • 2 středně velké batáty (sladké brambory), oloupané a nakrájené na kostičky 1 červená cibule, nakrájená na měsíčky 250 g cherry rajčátek
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1/2 x 400 g cizrny v plechovce, opláchnout a nechat
  • odkapat (asi 115 g)
  • 4 filety z lososa (každý asi 150 g)
  • velká hrst špenátu, umytý a zbavený tvrdých stonků
  • hrst koriandru, nahrubo nasekaný
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Troubu zahřejte na 200 °C. Batáty naskládejte do velkého mělké­ho pekáče a přidejte cibuli, rajčata, papriky a brambory. Pokapejte 1 lžící teriyaki omáčky a 1 lžící olivového oleje. Osolte, opepřete, promíchejte vše dohromady a rovnoměrně rozprostřete na peká­či. Opékejte 30 minut. Přidejte cizrnu a nahoru lososa. Znovu okořeníme a přidáme zbytek omáčky a olivového oleje. Opékejte dalších 12 minut, dokud není losos hotový a zelenina křehká. Opa­trně odstraníme lososa a dáme jej stranou. Do zeleninové směsi vmícháme špenát. Lososa podáváme na zeleninovém základu posypaném koriandrem. Můžete použít téměř každý druh zeleniny. Zkuste dýně, tykve a houby nebo přidejte více brambor.

Zvolený jako zdroj: vitamín B6, B12, C, D, E, kyselina listo­vá, selen, MUFA, ryby /mořské plody, luštěniny, polyfenoly /v jedné porci: 561 kcal; 25 g tuku; 4,2 g nasycených tuků /4 porce ovoce/zeleniny

 

 

Zdroj:

' How the Mid-Victorians Worked, Ate and Died: Paul Clayton

1   and Judith Rowbotham 2, Int. J. Environ. Res. Public Health 2009, 6, 1236-1253.

2  Douaud G, Refsum H, de Jager CA, Jacoby R, E Nichols T, Smith SM, Smith AD. Preventing Alzheimer's disease-related gray matter atrophy by B-vitamin treatment. Proč Nati Acad Sci USA. 2013 May 20.

Phillips MA, Childs CE, Calder PC, Rogers PJ. Lower omega-3 fatty acid intake and status are associated with poorer cognitive function in older age: a comparison of individuals with and without cognitive impairment and Alzheimer's disease. Nutritional Neuros- cience 2012;15(6):271-277.

web.acutil.cz.


Související zdravotní problémy

Související obecné informace

Související publicistika

Alkohol a antikoncepce zvedají v dospívání krevní tlak

4/10

Životní styl adolescentů a případné dopady na jejich zdraví se rozhodli prozkoumat australští vědci. Zjistili, že v některých případech může dojít k…

více

Banány – 25 důvodů proč je jíst

21/5

Nikdy se nebudete dívat na banány stejným způsobem, až objevíte jejich nedoceněné výhody pro vaše zdraví. Banány obsahují vysoké množství vlákniny a…

více

Jak pečovat o atopickou pokožku? Jezte zdravě a…

22/5

Zánět, na kůži silně svědivá ložiska s šupinkami nebo s puchýřky naplněnými tekutinou, změna barvy a struktury postižené kůže. To jsou viditelné…

více

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Jak zdravě solit

15/5

Pohádka „Sůl nad zlato“ vystihuje podstatu věci. Sůl je mnohdy vzácným a nezbytným doplňkem při přípravě jídla. Musí se ale používat v přiměřeném…

více

Migréna – bolest z nerovnováhy jater a žlučníku

17/6

Migréna má mnoho podob – rozpínavá a úporná tupá bolest celé hlavy a pocit, jako by měla každou chvíli prasknout, nebo vystřelující a ostrá bolest…

více

Nenechte si odkvést černý bez. Sušte, nebo zkuste výborný…

9/6

„Před lípou smekni, před bezem klekni,“ říká jedno staré české přísloví. Bílé květy zaplavily krajinu…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Ploché nohy: prevence, léčba a cviky

25/5

Chůze patří mezi nejdůležitější a velmi prospěšné pohybové aktivity pro zdraví člověka. Denně nohy namáháme, ať už jdeme do práce, školy, nebo jen na…

více

Potravinové doplňky stravy na podzim

7/9

Rady imunoložky a homeopatky MUDr. Ziny Kaucké z Homeopatické kliniky na Praze 6...

více

Rakovinové domy

19/6

Rakovinové domy se na první pohled neliší od domů ostatních. Jejich obyvatelé možná něco tuší, ale většinou si to ani neuvědomují. Často se stává, že…

více

Revmatoidní artritida: Co pomáhá?

12/5

Revmatoidní artritida je celkové zánětlivé onemocnění pojivových tkání, nejčastěji se symetrickým postižením kloubů. Příčina onemocnění v podstatě…

více

Se stoupající oblibou tetování se zvyšuje i výskyt…

13/5

Tetování. Ozdoba, která provází lidstvo od počátků jeho existence a která se v posledních několika desetiletích opět dostává do popředí zájmu. Přesto…

více

Strach se dědí: Tragédie dědů poznamenají DNA vnuků

8/6

Strach a bolest k životu patří a v rozumné míře se s nimi dokážeme vyrovnat. Pokud však jejich intenzita nebo délka trvání přeroste určitou hranici,…

více

Tajemství sexuální intimity

11/5

Sex je nedílnou součástí každého harmonického vztahu. Intimita je pro spokojený vztah stejně důležitá jako vše ostatní. Sexuální život není něčím…

více

Toxické látky v našich interiérech

18/5

V souvislosti s informacemi o vysokém obsahu toxických látek v našich interiérech se v západní Evropě a v USA doporučuje, aby se lidé přezouvali před…

více

Třídenní půst může regenerovat celý imunitní systém

3/7

Celý imunitní systém člověka může omládnout za pomoci půstu trvajícího pouhé tři dny, protože spouští mechanismus, při kterém tělo začíná vyrábět…

více

Vitamín D je skutečným elixírem života

26/5

Chrání nás před závažnými nemocemi. Naplňuje novou energií, a tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme vitamíny, minerály a stopové prvky v…

více



Další články - Můj životní styl

Zdravotní problémy - Můj životní styl


Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru