Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Můj životní styl

Správná strava

Výživové normy, doporučené dávky živin

Člověk musí jíst a pít, aby mohl žít a pracovat. Bez správné výživy nemůže zůstat zdráv. Proto musí při výběru stravy využít svých rozumových schopností a stravu vybírat podle množství a složení musí svůj způsob stravování usměrňovat a stravovat se racionálně. 

Racionální výživa obsahuje optimální množství a poměr základních živin, minerálních látek a vitamínů a odpovídá současným vědeckým poznatkům a cílům společnosti. Pro člověka je přirozená strava smíšená, která odpovídá jeho fyziologickým potřebám. Množství a složení stravy je ovlivněno pohlavím, tělesným zatížením, věkem, zdravotním stavem a prostředím. 

Doporučené výživové dávky jsou vypracované pro vybrané druhy živin (základní a doplňkové). Do základních živin patří bílkoviny celkem a bílkoviny živočišné, tuky celkem a kyselina linolová, glycidy, vápník, železo, vitamín A, B1, B2, C a E. Mezi doplňkové živiny patří rostlinné bílkoviny, některé minerální látky a vitamíny (P, Zn, Mg, B6, PP...).

Nové doporučované dávky potravin snižují spotřebu tuků (zejména živočišných), živočišných bílkovin a energetickou hodnotu. Doporučuje se zvýšit podíl nestravitelné vlákniny a téměř všech vitamínů. Z toho vyplývá snížení podílu živočišných potravin o 1020 %. 

Hlavní zásady racionální výživy

Racionální (rozumná) výživa má individuální charakter a splňuje všechny nároky organismu. Je nutné dodržovat několik zásad:

  1. Energetická hodnota stravy  příjem stravy odpovídá energetickému výdeji. V průběhu života se příjem energie mění. V dětství, kdy organismus roste a sílí, musí být přívod energetické hodnoty vyšší, než je energetický výdej. V pozdějším věku se má přívod energie snižovat.
  2. Složení stravy  má obsahovat denně správné množství základních živin, vitamínů a minerálních látek. Pokrmy je vhodné kombinovat tak, aby v nich byly zastoupeny všechny základní skupiny potravin.
  3. Správná příprava stravy zvolit šetrnou předběžnou i tepelnou úpravu potravin podle druhu.
  4. Správné časové rozložení jídla 3 až 5 denních jídel. U nás je zvykem konzumovat snídani, oběd, večeři, které se doplňují přesnídávkou a svačinou.
  5. Prostředí, kde je jídlo konzumováno  způsob servisu, kulturnost prostředí, vzhled pokrmu.
Druhy stravy

Rozlišuje se strava smíšená, vegetariánská, syrová, makrobiotická, kyselinotvorná a zásadotvorná.

Strava smíšená

je pro člověka přirozená a odpovídá jeho fyziologickým potřebám. Správně vyvážená strava musí mít správný poměr základních organických živin. U dospělého člověka má být celková energetická potřeba krytá asi z 15 % bílkovinami, 30 % tuky a 55 % glycidy. V různých podmínkách se může tento poměr měnit. Nevhodně volená skladba a množství stravy způsobuje civilizační choroby. 

Strava smíšená musí být pestrá a obsahovat 5 různých skupin potravin:

  1. Maso, masné výrobky a vejce – mají krýt asi l0 % celodenní spotřeby energie.
  2. Mléko a mléčné výrobky – mají tvořit asi l5 % celodenního výdeje energie.
  3. Obiloviny a luštěniny – tvoří asi 35 % celodenní energie (zdroj bílkovin a glycidů).
  4. Zelenina, ovoce a brambory – pokrývají asi l5 % spotřeby energie. Mají velký biologický význam, jsou zdrojem vitamínů a minerálních látek.
  5. Tuky a cukr – jsou zdrojem vysoké energetické hodnoty, mají tvořit asi 25 % příjmu.

Strava má být plnohodnotná. Nevyrovnanost v jednotlivých složkách potravy může být příčinou různých problémů.

Kyselinotvorná a zásadotvorná strava

Strava je zásadním (ne však jediným) z faktorů, který výrazně ovlivňuje stav ABR (acidobazické rovnováhy). Zde si musíme uvědomit, že naše tělo si některé kyseliny vytváří samo, a mnoho jich přijímá nevhodnou stravou. Avšak zásadité látky je nuceno přijímat pouze v potravě. To je skutečnost, která naznačuje, že převaha kyselin je u člověka pravděpodobnější než převaha zásad.

Syrová strava

Při tepelném zpracování potravy se u některých potravin ničí jejich biologická hodnota (některé vitamíny). Platí to hlavně u rostlinné stravy, zejména u ovoce a zeleniny. Z živočišné potravy se v syrovém stavu používá mléko a mléčné výrobky.

Vegetariánská strava

Je to strava zaměřená na rostlinné potraviny: ze stravy je vyloučeno hlavně maso. Názory na tento druh stravy se do jisté míry liší. Navíc existují různé "stupně" vegetariánství:

  1. vegani – totální vegetariáni, ze stravy vylučují všechny živočišné potraviny vč. medu,
  2. vitariáni – konzumují pouze syrovou rostlinnou stravu,
  3. laktovegetariáni – kromě rostlinné stravy konzumují mléko a mléčné výrobky,
  4. ovolaktovegetariáni – kromě rostlinné stravy konzumují i mléko, mléčné výrobky a vejce,
  5. semivegetariáni – kromě rostlinné stravy, mléka, mléčných výrobků a vajec konzumují i ryby a drůbež (jde prakticky o přechod mezi stravou vegetariánskou a smíšenou).
Makrobiotika

Makrobiotika patří mezi výživové směry, které se v praktikují v mnoha formách. Vychází z taoistické filozofie založené na staročínských vševesmírných prasilách JIN a JANG (– a +). Podle tohoto principu je nutriční hodnota každé potraviny určována poměrem jin a jang. Ideální poměr jin a jang má obilné zrno, a proto tvoří základ makrobiotické stravy. Za zakladatele makrobiotiky se považuje japonský filozof G. Oshawa (1893–1966). Klasická makrobiotika má několik stupňů, od zcela jednostranné obilné stravy až k stravě pestřejší, kde je základem také obilí. Ze stravy se téměř vylučují veškeré živočišné produkty, saláty, ovoce a sladké pokrmy. Na minimum se omezuje také přísun vody. Podle teorie makrobiotiky je makrobiotikou možné léčit různá onemocnění. Strava nicméně neobsahuje dostatečné množství plnohodnotných bílkovin, vápníku, železa, vitamínu C, D a B12. Z těchto důvodů je nutné před přísnou makrobiotikou varovat. Doporučuje se jako doplněk běžné výživy, která může účinně přispět k vyrovnání jejích nedostatků.

Směry ve výživě

Doporučujeme racionální výživu, která je přizpůsobena individuálním potřebám jedince. Jde o to umět vybírat vhodnou skladbu potravin a pokrmů, které jsou zdravé i dobré. Pro určité skupiny obyvatel se sestavuje tzv. potravinový koš, ze kterého se vytvoří vhodný jídelníček.

Obecné zásady:
  • omezit používání tuků, zejména živočišných,
  • více používat rostlinné oleje bez tepelné úpravy (např. jako zálivky na saláty),
  • zvýšit spotřebu zeleniny, pokud je to možné, tak v syrovém stavu,
  • méně používat masa tmavá, zvýšit spotřebu ryb, rybích výrobků,
  • častěji zařazovat do jídelníčku mléko a mléčné výrobky se sníženým podílem tuku,
  • méně používat bílé pečivo, ve zvýšené míře podávat celozrnné výrobky,
  • omezit používání vajec a vnitřností,
  • pokrmy méně solit, totéž platí o používání cukru,
  • moučníky nahrazovat ovocem.
Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby

Nedostatečný příjem potravy vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě. S nedostatečným příjmem potravy souvisí anorexie a bulimie.

Nadbytečný přívod potravy má za následek otylost se všemi negativními dopady na organismus. Otylost zvyšuje riziko infarktu, vysokého krevního tlaku, křečových žil, přináší sklon k zánětům průdušek, ke žlučovým kamenům, onemocnění kloubů a šlach, zvýšenou únavu, neobratnost, a tím i častější úrazy. Častým projevem nadváhy je celulitida. Nadměrný přívod tuků a cholesterolu je často příčinou aterosklerózy.

Diferencované stravování

Potřeby lidí, pokud jde o správnou skladbu stravy, se liší. V úvahu je nutné vzít různé okolnosti, které ovlivňují naše nároky na stravování. Diferencované stravování se zajišťuje lidem, kteří žijí v podobných podmínkách, a tudíž mají podobné nároky na stravu. Diferencovaný způsob stravování lze dobře využít ve všech systémech společného stravování. V diferencovaném stravování rozlišujeme:

  1. energetickou hodnotu – strava podle fyzického zatížení u každé skupiny,
  2. složení stravy – v určitém množství a složení živin,
  3. časové rozdělení potravy – podle nároků jednotlivých skupin,
  4. prostředí – je vhodné ovlivňovat podle skupin.

Stravu diferencujeme podle věku, pohlaví, tělesného zatížení, zdravotního stavu a podle specifických fyziologických podmínek.

1. Diferencované stravování podle věku – stravování dětí, dospělých, seniorů...
  • v období kojení – mateřské mléko, do šesti měsíců se má přejít na pestrou kojeneckou stravu,
  • pro batolata – mezi 1. a 3. rokem věku se strava postupně přizpůsobuje dospělým; nekořenit, méně solit,
  • předškolní věk – mezi 3. a 6. rokem věku se podává strava pestrá, více mléka a mléčných výrobků, je vhodné pěstovat správné návyky při přijímání potravy a výživy,
  • školní věk – dětský organismus se bouřlivě vyvíjí a sílí, strava obsahuje vhodný poměr živin. Mladší školní věk je do 11 let. Podle pohlaví se pak strava diferencuje od 11 let. Organismus mladého člověka v této době dospívá, dokončuje se stavba jeho těla, mění se i jeho vzhled. Zpočátku roste organismus do výšky, později se tento růst zpomalí a postava zesílí. U děvčat se tělesná zdatnost zvyšuje asi do 16 let a u chlapců asi do 20 let,
  • mládež – strava se diferencuje podle pracovního zařazení, důležitý je dostatek tělesné aktivity a věnovat pozornost správnému rozložení stravy,
  • dospělí – lehce, středně a těžce pracující mají různý fyzický výdej energie,
  • výživa ve stáří – snižuje se tělesná aktivita, zpomalují se metabolické procesy, potřeba méně potravy, resp. energetické její hodnoty. Doporučení zní: snižovat příjem živočišných tuků a konzumaci vajec; jíst dostatek ovoce, zeleniny; při špatném stavu zubů jíst měkkou a kašovitou stravu bohatou na bílkoviny. U starších lidí se projevuje zhoršená chuť k jídlu, proto se má podávat strava pestrá a kořeněná, aby vyvolala chuť k jídlu a současně zlepšila sekreci trávicích šťáv. Starší lidé nemají stravu přesolovat, zejména při některých chorobách srdce a při vyšším krevním tlaku. Se změnou metabolismu se projevuje úbytek vápníku, proto se vápník musí ve stravě dodávat v potřebném množství. A je třeba jíst méně a častěji.
2. Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách

Stravování v horkých provozech – nutný zvýšený přísun vody a solí, které se ztrácí pocením.

Stravování zemědělců – vyšší ztráta tekutin a solí, je nutné doplňovat.

Stravování lidí pracujících v chladném prostředí – tepelné ztráty nutno nahradit zvýšeným přísunem energetické hodnoty stravy (glycidy, tuky).

Stravování duševně pracujících – nižší nároky na energetickou hodnotu stravy, nesnižuje se však příjem bílkovin (nedostatek způsobuje pocit únavy a přepracovanosti). Nevhodná je konzumace většího množství jídla (vyvolá to ospalost, slabost a únavu).

Stravování při práci s chemickými škodlivinami – doporučuje se konzumace mléka (váže toxické těžké kovy do špatně využitelných komponentů a tělo je díky tomu snáze vyloučí). Ve stravě se omezují tuky, pokud je pracovník vystaven působení toxických látek rozpustných v tucích. Vhodné je podávat více vody pro rychlejší vyplavování toxických látek z těla.

Stravování sportovců – energetická potřeba je velmi různorodá podle charakteru sportu. Pro dobře vyvinutou svalovinu je nutný větší příjem bílkovin (1,5 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti). Potřeba množství tuků a glycidů je vyšší. Glycidy je možné podávat v lehce stravitelných tekutinách. Doporučuje se zvýšit příjem vitamínů C, B1, B2, A a E. Z minerálních látek má být dostatečný příjem vápníku, fosforu, hořčíku a zinku. Pokud je výdej energie velký a jednotlivci ztrácejí mnoho vody pocením, mají se podávat iontové nápoje obsahující sodné, draselné, chloridové a fosforečnanové ionty.

Výživa těhotných žen – důležité je pravidelné časové rozložení jídel. Energetická hodnota (EH) stravy se zvyšuje asi jen o 400–600 kJ. Strava má být vyvážená s dostatečným množstvím bílkovin a vitamínů. Pokrmy se konzumují v klidu, nejsou vhodná jídla dráždivá, příliš slaná a přemaštěná. V druhé polovině těhotenství se EH stravy zvyšuje o 2 000 kJ oproti stravě žen vykonávajících lehčí práci. Zvyšuje se přísun bílkovin: 1,5–2,0 g na 1 kg tělesné hmotnosti (mléčné bílkoviny). Doporučuje se vyšší příjem glycidů, tuků (ale i zelenina, ovoce). Příjem vápníku se zdvojnásobuje (mléko a mléčné výrobky). Zakazuje se konzumace alkoholických nápojů a kouření. Celkový přírůstek hmotnosti během těhotenství má být 10–12 kg.

3. Léčebná výživa

Léčebná výživa neboli léčebná dieta se používá při různých chorobách. Výběr a úprava stravy při některých chorobách může příznivě ovlivnit průběh onemocnění a je součástí léčebného plánu. Dietetika je jedním z nejstarších oborů medicíny a její začátky sahají do starověkého Řecka. Zásadou léčebné výživy je co nejvíc přiblížit stravu nemocného racionální stravě zdravého člověka.

Léčebného účinku stravy se dosáhne:

  • změnou množství stravy (pokles nebo vzestup hmotnosti),
  • změnou poměru základních živin (např. bílkovin, glycidů),
  • výběrem potravin,
  • technologickou úpravou stravy (výběr pouze některých technologií a mechanické přípravy),
  • změnou časového rozvržení stravy (např. časté podávání jídla).

Diety a jejich rozdělení

  • Tekutá – po operačních stavech; nápoje, polévky, omáčky, poloviční energetický příjem
  • Kašovitá – po operačních stavech; plnohodnotná kašovitá strava
  • Šetřící – horečnatá onemocnění a nemoci trávicího ústrojí; strava lehce stravitelná
  • Racionální – respektuje zásady racionální výživy, správný poměr živin
  • S omezením tuku – choroby žlučníku, pankreatu, hepatitida, lehčí onemocnění střev (T 65 g)
  • Bezezbytková – při mírném průjmu; omezuje se vláknina, mléko
  • Nízkobílkovinná – choroby ledvin; omezení bílkovin (60 g) a soli, mírně snížená EH
  • Nízkocholesterolová – při ateroskleróze, hyperlipidémii, onemocnění žlučníku, pankreatu; obsahuje hlavně nenasycené mastné kyseliny (rostlinné oleje) a celulózu (zeleninu)
  • Redukční – při obezitě; snížený energetický příjem potravin
  • Diabetická – při diabetes mellitus (cukrovka); snížený energetický příjem, omezit glycidy
  • Neslaná šetřící – otoky, choroby srdce; snížený příjem sodíku, vyloučení kuchyňské soli
  • Výživná – při rekonvalescenci, tuberkulóze, AIDS, podvýživě; energeticky a biologicky hodnotná strava
  • Strava batolat – respektuje zásady racionální výživy, lehce stravitelná, nekořeněná jídla, mléčné výrobky

 

Speciální a standardizované diety

0/S Čajová – při akutním průjmu

1/S Tekutá výživná – energeticky a biologicky hodnotná

4/S S přísným omezením tuku – při akutním onemocnění žlučníku, pankreatu a hepatitidy

S/BLP Bezlepková – při celiakii, neobsahuje pšeničný lepek

 

Související odkazy:

Výživové normy Zásady výživy Druhy stravy Směry ve výživě Nesprávné návyky Diferencované stravování Léčebná výživa

Zdroj: autorka textu Jiřina Šlaisová,
autor elektronického zpracování: Mgr. Vladislav Hadrava
web volny.cz/lekarnik

 

 

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace


Související zdravotní problémy

Související obecné informace

Související publicistika

Alkohol a antikoncepce zvedají v dospívání krevní tlak

4/10

Životní styl adolescentů a případné dopady na jejich zdraví se rozhodli prozkoumat australští vědci. Zjistili, že v některých případech může dojít k…

více

Banány – 25 důvodů proč je jíst

21/5

Nikdy se nebudete dívat na banány stejným způsobem, až objevíte jejich nedoceněné výhody pro vaše zdraví. Banány obsahují vysoké množství vlákniny a…

více

Jak pečovat o atopickou pokožku? Jezte zdravě a…

22/5

Zánět, na kůži silně svědivá ložiska s šupinkami nebo s puchýřky naplněnými tekutinou, změna barvy a struktury postižené kůže. To jsou viditelné…

více

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Jak zdravě solit

15/5

Pohádka „Sůl nad zlato“ vystihuje podstatu věci. Sůl je mnohdy vzácným a nezbytným doplňkem při přípravě jídla. Musí se ale používat v přiměřeném…

více

Migréna – bolest z nerovnováhy jater a žlučníku

17/6

Migréna má mnoho podob – rozpínavá a úporná tupá bolest celé hlavy a pocit, jako by měla každou chvíli prasknout, nebo vystřelující a ostrá bolest…

více

Nenechte si odkvést černý bez. Sušte, nebo zkuste výborný…

9/6

„Před lípou smekni, před bezem klekni,“ říká jedno staré české přísloví. Bílé květy zaplavily krajinu…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Ploché nohy: prevence, léčba a cviky

25/5

Chůze patří mezi nejdůležitější a velmi prospěšné pohybové aktivity pro zdraví člověka. Denně nohy namáháme, ať už jdeme do práce, školy, nebo jen na…

více

Potravinové doplňky stravy na podzim

7/9

Rady imunoložky a homeopatky MUDr. Ziny Kaucké z Homeopatické kliniky na Praze 6...

více

Rakovinové domy

19/6

Rakovinové domy se na první pohled neliší od domů ostatních. Jejich obyvatelé možná něco tuší, ale většinou si to ani neuvědomují. Často se stává, že…

více

Revmatoidní artritida: Co pomáhá?

12/5

Revmatoidní artritida je celkové zánětlivé onemocnění pojivových tkání, nejčastěji se symetrickým postižením kloubů. Příčina onemocnění v podstatě…

více

Se stoupající oblibou tetování se zvyšuje i výskyt…

13/5

Tetování. Ozdoba, která provází lidstvo od počátků jeho existence a která se v posledních několika desetiletích opět dostává do popředí zájmu. Přesto…

více

Strach se dědí: Tragédie dědů poznamenají DNA vnuků

8/6

Strach a bolest k životu patří a v rozumné míře se s nimi dokážeme vyrovnat. Pokud však jejich intenzita nebo délka trvání přeroste určitou hranici,…

více

Tajemství sexuální intimity

11/5

Sex je nedílnou součástí každého harmonického vztahu. Intimita je pro spokojený vztah stejně důležitá jako vše ostatní. Sexuální život není něčím…

více

Toxické látky v našich interiérech

18/5

V souvislosti s informacemi o vysokém obsahu toxických látek v našich interiérech se v západní Evropě a v USA doporučuje, aby se lidé přezouvali před…

více

Třídenní půst může regenerovat celý imunitní systém

3/7

Celý imunitní systém člověka může omládnout za pomoci půstu trvajícího pouhé tři dny, protože spouští mechanismus, při kterém tělo začíná vyrábět…

více

Vitamín D je skutečným elixírem života

26/5

Chrání nás před závažnými nemocemi. Naplňuje novou energií, a tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme vitamíny, minerály a stopové prvky v…

více



Další články - Můj životní styl

Zdravotní problémy - Můj životní styl


Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru