Máte strach z rakoviny? Naučte se, jak snížit riziko jejího vzniku pomocí správných potravin. Zkuste třeba česnek, tofu nebo pomeranče.
„V boji těla se zhoubným nádorovým onemocněním hraje výživa důležitou, mnohdy rozhodující roli. Současně platí, že vznik rakoviny je komplexní proces a výživa je jen jedním z faktorů, které ho ovlivňují,“ říká onkoložka Šárka Pospíchalová. Zaměřte se tedy na tyto (antioxidanty nadupané) potraviny…
Chrání: především před rakovinou žaludku, plic, tlustého střeva, prsu, močového měchýře, prostaty, jater i kůže.
Důvody: obsahuje značné množství sulforafanu, účinnou sloučeninu, která posiluje ochranné enzymy v těle a vyplavuje rakovinotvorné chemikálie, které se v těle tvoří z jiných potravin. Z brukvovitých rostlin je nejvíce sulforafanu právě v brokolici. Pojídáním brokolice se v těle aktivují geny, které ničí rakovinotvorné buňky.
Chrání: zejména před rakovinou žaludku, prostaty, tlustého střeva, úst, jícnu a krku.
Důvody: obsahuje sirovodík a hlavně flavonoidy, které na sebe umí vázat karcinogenní nitrosaminy z jiných potravin.
Chrání: převážně před rakovinou prsu a prostaty.
Důvody: sója, tedy i tofu, obsahuje fytoestrogeny, které pomáhají upravovat hormonální nerovnováhu, „díky“ které dochází často ke zvětšení žláz u žen i mužů a vzniku rakovinového nádoru. Pro vysoký obsah antioxidantů mohou pomoci udržet na uzdě i jiné druhy rakoviny.
Chrání: zejména před rakovinou močového měchýře, žaludku a tlustého střeva.
Důvody: obsahuje antioxidanty – katechiny, které chrání před vznikem rakoviny, ale také mohou pomoci zmenšit nádory a snížit růst nádorových buněk. Katechiny jsou v zeleném i v černém čaji, ale zelený je na ně bohatší.
Chrání: před rakovinou tlustého střeva a prsu.
Důvody: přirozená vláknina z celých obilných zrn (bulgur, pohanka, neloupaná rýže, špalda) je důležitá pro trávicí a hormonální zdraví. Výživový poradce Milan Košvanec dodává: „Vláknina z celozrnných obilovin podporuje činnost střev a přispívá ke zvýšení hladiny estrogenů, čímž preventivně chrání před vznikem rakoviny.“
Chrání: především před rakovinou tlustého střeva a žaludku.
Důvody: probiotika jsou zdravé bakterie obsažené v živém jogurtu. Podporují dobré trávení, stabilizují střevní mikroflóru a posilují imunitní systém. Zvláště lactobacily podporují kvasné procesy, aby ve střevech nevznikaly plísně z nestrávené potravy – opět jde o prevenci rakoviny.
Chrání: především před rakovinou kůže.
Důvody: pomeranče a mrkev obsahují antioxidanty (vitamin C a hlavně beta-karoten). Beta‑karoten neutralizuje v těle volné radikály, které mohou poškodit buňky a zapříčinit vznik rakoviny. Potlačuje i vliv volných radikálů, které získáváte z UV záření.
Chrání: před karcinomem prsu, dělohy, prostaty a tlustého střeva.
Důvody: obsahuje lignany, rostlinné estrogeny, které vykazují velmi silné antioxidační a anti‑estrogenní účinky. Navíc, pro vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin, mají příznivý vliv i na zdraví střev. Pozor ale na lněný olej, lignany jsou jen v tom lisovaném za studena.
Zdroj: www.prozeny.cz
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz