Připravte si vánoční sladkosti tak, abyste po jeho mlsání neměli velké výčitky svědomí...
1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek celozrnné mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 hrnek cukru, špetku soli, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 1 větší vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry
Na válu smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve větší misce rozmíchejte mixerem na nižší rychlost směs cukru a oleje, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte směs mouky. Poté zapněte mixér na vyšší rychlost a směs míchej zhruba tři minuty, aby vznikl hladký krém. Poté opět snižte rychlost a přidejte vajíčko, pomerančovou kůru a vanilku. Těsto rozdělte na dvě stejné části. Každou vyválejte na širší placku na pečícím papíře, poté ji srolujte a dejte na dvě hodiny do ledničky těsto odpočinout. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto na pomoučeném vále rozválejte zhruba na třímilimetrovou šířku. Pomocí vykrajovátek z něj vytvořte různé tvary a pokládejte je na vymazaný plech. Pamatujte na to, že vždy budete slepovat dva stejné tvary k sobě. Správná linecká kolečka by měla mít v horní sušence navíc vykrojené „okýnko“. Pečte asi 10 až 12 minut, dokud nezezlátnou. Sušenky k sobě slepujte marmeládou nebo jakoukoliv jinou sladkou pomazánkou. Výborný a zdravý zároveň je karobový krém, což je méně tučná obdoba nutely.
Čokoláda na vaření (použijte kvalitní s vysokým obsahem kakaa), datle, mandle
Z datlí vyndejte pecky a místo nich vložte mandle. V hrnečku rozpusťte čokoládu na vaření a máčejte v ní mandle.
15 dkg ovesných vloček, 10 dkg cukru (použijte třtinový – hnědý cukr), kávovou lžičku medu, vejce, 3 dkg másla, citron, 3 dkg nasekaných mandlí nebo oříšků, půl balíčku prášku do pečiva, trošku špaldové mouky
Máslo, cukr a vejce utřete do zpěnění, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Plech vymažte nebo na něho dejte pečící papír. Lžičkou vykrajujte z těsta hromádky velké asi jako vlašský ořech, které na plechu zmáčkněte na plocho. Pečte v mírně rozehřáté troubě do zlatova.
250 g špaldové nebo žitné mouky, 50 g hladké kukuřičné mouky, 100 g umixovaných pražených slunečnicových semínek, 100 g rostlinného tuku, 50 g hnědého cukru, půl balíčku vanilkového cukru, mléko dle potřeby
Vypracujeme dobře tvarovatelné těsto a necháme je den odpočinout v lednici. Druhý den formujeme rohlíčky, pečeme je při 160 °C dorůžova. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
Zdroj: bio-medunka.cz
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz