Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Zdravé recepty na Vánoce

19/12

Připravte si vánoční sladkosti tak, abyste po jeho mlsání neměli velké výčitky svědomí...

Pomerančové linecké sušenky z celozrnné mouky

1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek celozrnné mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 hrnek cukru, špetku soli, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 1 větší vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry

Na válu smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve větší misce rozmíchejte mixerem na nižší rychlost směs cukru a oleje, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte směs mouky. Poté zapněte mixér na vyšší rychlost a směs míchej zhruba tři minuty, aby vznikl hladký krém. Poté opět snižte rychlost a přidejte vajíčko, pomerančovou kůru a vanilku. Těsto rozdělte na dvě stejné části. Každou vyválejte na širší placku na pečícím papíře, poté ji srolujte a dejte na dvě hodiny do ledničky těsto odpočinout. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto na pomoučeném vále rozválejte zhruba na třímilimetrovou šířku. Pomocí vykrajovátek z něj vytvořte různé tvary a pokládejte je na vymazaný plech. Pamatujte na to, že vždy budete slepovat dva stejné tvary k sobě. Správná linecká kolečka by měla mít v horní sušence navíc vykrojené „okýnko“. Pečte asi 10 až 12 minut, dokud nezezlátnou. Sušenky k sobě slepujte marmeládou nebo jakoukoliv jinou sladkou pomazánkou. Výborný a zdravý zároveň je karobový krém, což je méně tučná obdoba nutely.

Máčené datle plněné mandlí

Čokoláda na vaření (použijte kvalitní s vysokým obsahem kakaa), datle, mandle 

Z datlí vyndejte pecky a místo nich vložte mandle. V hrnečku rozpusťte čokoládu na vaření a máčejte v ní mandle.

Makronky z ovesných vloček

15 dkg ovesných vloček, 10 dkg cukru (použijte třtinový – hnědý cukr), kávovou lžičku medu, vejce, 3 dkg másla, citron, 3 dkg nasekaných mandlí nebo oříšků, půl balíčku prášku do pečiva, trošku špaldové mouky

Máslo, cukr a vejce utřete do zpěnění, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Plech vymažte nebo na něho dejte pečící papír. Lžičkou vykrajujte z těsta hromádky velké asi jako vlašský ořech, které na plechu zmáčkněte na plocho. Pečte v mírně rozehřáté troubě do zlatova.

Vanilkové slunečnicové rohlíčky

250 g špaldové nebo žitné mouky, 50 g hladké kukuřičné mouky, 100 g umixovaných pražených slunečnicových semínek, 100 g rostlinného tuku, 50 g hnědého cukru, půl balíčku vanilkového cukru, mléko dle potřeby

Vypracujeme dobře tvarovatelné těsto a necháme je den odpočinout v lednici. Druhý den formujeme rohlíčky, pečeme je při 160 °C dorůžova. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.

Zdroj: bio-medunka.cz


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru