Vláknina je pro člověka velmi důležitá, přestože neslouží jako zdroj energie. Dobře sytí, pomáhá při hubnutí, je nezbytná pro zdravé zažívání. Kde vlákninu hledat a kolik jí sníst? Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu „Vím, co jím“ opět poradí, jak se zdravě stravovat.
„Denní příjem vlákniny dospělého člověka by měl být v našich podmínkách asi 30 gramů. Průměrný příjem v Česku je ale pouze 12 až 15 gramů, tedy poloviční,“ říká výživový specialista Petr Havlíček. Přitom bez dostatečného množství vlákniny nebude tělo správně fungovat a člověk může mít zdravotní problémy.
„Vláknina má velký význam pro zdraví střeva, pomáhá chránit před rakovinou tlustého střeva a je i prevencí zácpy,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. Její další výhodou je, že dobře sytí, snižuje glykemický index potravin, snižuje hladinu cholesterolu a také pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru.
Vlákninu dělíme na dva typy – rozpustnou a nerozpustnou. „Například u jablka je nerozpustnou vlákninou slupka a rozpustnou dužina,“ vysvětluje dietoložka.
Rozpustná vláknina ve vodě dobře bobtná a je schopna zvětšit svůj objem až 40krát. I díky této schopnosti navozuje rychlejší pocit sytosti a snižuje energetickou vydatnost stravy. Najdeme ji v dužině ovoce, v zelenině, ale také třeba v ovesných vločkách.
Nerozpustnou vlákninu najdeme především ve výrobcích z obilovin. Tedy hlavně v celozrnném pečivu, různých müsli směsích, v celozrnné rýži, luštěninách, ořeších, semenech a ve slupkách ovoce a zeleniny.
„Tohoto typu vlákniny bychom měli konzumovat zhruba 10 gramů denně, tedy jednu třetinu z celkového doporučeného množství,“ doporučuje Petr Havlíček.
Hlavní funkcí nerozpustné vlákniny je především správná práce střev. Aby ale vláknina fungovala jako ochranný prostředek, je důležité dostatečně pít. Jinak může její vyšší příjem způsobovat zácpu.
„Představte si vlákninu jako takový kartáč, který čistí povrch střev a zároveň ho dráždí k většímu pohybu, takže díky tomu zůstává zdravější,“ dodává Havlíček.
Množství vlákniny si hlídejte už při koupi na obalech výrobků. Pokud uvidíte nápis „zdroj vlákniny“, obsahuje výrobek alespoň 3 gramy vlákniny na 100 gramů výrobku nebo 1,5 gramu vlákniny na 100 kcal výrobku.
Obsahuje-li potravina alespoň dvojnásobek tohoto množství (tedy např. 6 g vlákniny na 100 g výrobku), pak jej může výrobce popsat nápisem „s vysokým obsahem vlákniny“. Toto množství je pro zdravé stravování ideální.
Zdroj: ona.idnes.cz
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz