Švestka je v Rusku oblíbený strom. Ale většina našich hospodyněk vaří z jejích plodů zavařeninu, a netuší, že se jim do rukou dostal všelék na všechny nemoci. Ne nadarmo ji Korejci považují za posvátnou rostlinu. Švestky blahodárně působí na látkovou výměnu, a mimo to obsahují bioaktivní látky ničící rakovinové buňky. Dnes existuje více než 2000 druhů švestek.
Ve středním pásmu Ruska jsou nejrozšířenější takové druhy jako „Vengerka“ (a její oválné protáhlé plody s výrazně sladkou dužninou, které jsou obvykle surovinou pro povidla). „Ryngle“ má šťavnaté plody kulovitého tvaru, nejčastěji zelené nebo žluté barvy, a slíva je nakyslé chuti a vaří se z ní švestková marmeláda nebo kompot.
Jaké má švestka základní užitečné vlastnosti? Především obsahuje rutin, který zpevňuje naše vlásečnice. Rutin se při tepelném zpracování nepoškozuje, a proto je švestková marmeláda nebo džem pro krevní cévy stejně prospěšná jako čerstvé plody.
Draslík odvádí z organismu nadbytek soli. Velké množství minerálů má výrazný vliv na stav kardiovaskulárního systému, jater a ledvin. Proto jsou švestky odedávna doporučovány při onemocněních souvisejících s látkovou výměnou.
Švestky se používají i pro zažívání a zvýšení apetitu. Je dobře známo, že fungují jako lehké projímadlo. Pouze musí být bobule zralé, jinak může dojít k opačnému účinku! Obzvláště je třeba se zmínit o sušených švestkách. Ty obsahují pektin, látku, která napomáhá tvorbě hormonů „dobré nálady“ – endorfinů, a pomáhá nám bojovat se stresem a depresí. Pravidelná konzumace sušených švestek zlepšuje paměť a zvyšuje mužskou potenci. Sušené švestky dobře čistí střeva.
A nedávno Journal of Agriculture and Food Chemistry uvedl, že extrakt kyseliny fenolové, uvolněné ze švestek, je schopen zpomalit šíření některých rakovinových nádorů.
Paradoxní je to, že kyselina fenolová je jed a ve větší koncentraci je zdraví nebezpečná. Nicméně testy ukázaly, že extrakt působí pouze na nemocné buňky a zdravé nezasahuje. Možná, že tento objev pomůže v boji s jedním z nejrozšířenějších druhů onkologických nemocí – nádorem mléčné žlázy.
Mimo již zmíněných zavařenin a kompotů, které každá hospodyně vaří podle svého, je to švestková tinktura. Dnes je možné najít v obchodech švestkové víno, vyrobené podle zvláštního receptu z japonských švestek ume (mimochodem, v čerstvém stavu velmi kyselých, tvrdých a zcela nepoživatelných). Toto víno bylo velmi ceněné ve staré Číně, kde ho dokonce používali jako úplatek, aby člověk dostal prestižní funkci. Dobré drahé švestkové víno je staré několik set let, protože švestka špatně kvasí. Dnes se do něj přidává nejčastěji cukr. Získá se sladký dezertní nápoj, jehož odležení netrvá déle než rok. Ten si můžeme koupit v obchodě za dostupnou cenu. Ale značně užitečnější je, jak sami chápete, nápoj bez cukru.
V Anglii je národním jídlem švestkový puding. Existuje spousta receptů na jeho přípravu pro všechny chutě a peněženky. K nutným přísadám patří sušené švestky, hovězí lůj, vejce, ořechy, koňak nebo sherry. Alkohol umožňuje prodloužit trvanlivost. Tradičně se puding nezapékal, ale vařil, zabalený do lněné látky, a před podáním ho polévali horkou sladkou omáčkou a zapalovali.
Bohužel dnes se i v Anglii stal švestkový puding exotikou, protože ho považují za celkem vysokokalorické jídlo.
Alternativou pudingu se může stát švestková pěna. Připravuje se následovně: 1 kg švestek, 750 g cukru, trocha mleté skořice, jeden sušený hřebíček, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 1 polévková lžíce koňaku, 1 balíček vanilkového cukru. Švestky se omyjí a odstraní se pecky. Přibližně 600 g švestek se rozmixuje na pyré. Zbytek se rozkrájí na půlky. Pyré a rozpůlené švestky se smíchají s ostatními ingrediencemi. Výsledná hmota se vyklopí do keramické nádoby, zakryje poklicí a dá se do studené trouby.
Pěna se peče při teplotě 200 stupňů asi 3–4 hodiny a občas se zamíchá. Pokud hmota silně zhoustne, je možné přidat trochu horké vody.
Zdroj: http://www.babske-rady.com/clanky/svestky-proti-rakovine/
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz