Odborníci upozorňují na vztah mezi zvýšeným příjmem soli a vysokým tlakem. Více než 70 % lidí v ČR totiž reaguje na nadbytečný příjem soli zvýšením krevního tlaku, přičemž téměř 50 % dospělých už hypertenzí skutečně trpí. Zvýšený krevní tlak bývá často branou k mnohem závažnějším zdravotním problémům, jakými jsou choroby srdce a cév.
Čabajka, uheráček, novoroční uzené. Po sladkých orgiích Vánoc přišla slaná vlna - možná ještě nebezpečnější.
Doporučená denní dávka soli pro zdravou stravu přitom činí pro dospělého pouhých 5 g, u dětí se doporučují dávky ještě mnohem nižší. Bohužel sůl je silně návyková a člověk má tendenci intenzitu slané chuti neustále zvyšovat. Zajímavým a jednoduchým trikem je nesolit jídlo při vaření vůbec! Je dokázáno, že při dosolování přímo při jídle si už strávník ze slánky nikdy "nenaloží" tolik.
Jenže nejde jen o to, kolika bílými zrnky si ochutíme jídlo na talíři, ale také o tzv. skrytou sůl, kterou obsahují i potraviny, do kterých byste to neřekli. Třeba zákusky a jiné sladkosti. Ve 100 g párků je 6,2 g soli, ve slaných tyčinkách 8 g, v olivách 6 g, v Nivě 3,5 g.
Odborníci upozorňují na vztah mezi zvýšeným příjmem soli a vysokým tlakem. Více než 70 % lidí v ČR totiž reaguje nanadbytečný příjem soli zvýšením krevního tlaku, přičemž téměř 50 % dospělých už hypertenzí skutečně trpí. Zvýšený krevní tlak bývá často branou k mnohem závažnějším zdravotním problémům, jakými jsou choroby srdce a cév.
V ČR se nejspíš řídíme heslem ze známé pohádky, že bez soli se nedá vařit ani žít. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi jsme s průměrnou spotřebou soli 14 až 15 g na osobu a den mezi rekordmany. Průměr v Evropě je totiž 8 až 12 g, v Německu, Rakousku a Švýcarsku dokonce pouze 6 g.
"Odhaduje se, že snížením denního příjmu soli na zhruba polovinu by v Česku došlo k omezení výskytu cévních mozkových příhod o čtvrtinu a výskytu kardiovaskulárních onemocnění o 17 %. Proto je v této oblasti velice důležitá prevence a osvěta," říká ministr zdravotnictví Martin Holcát.
Počátky hypertenze je třeba hledat již v dětském věku, a to je důvod, proč se problematikou zabývají i pediatři. Bohužel již u dětí denní příjem soli významně překračuje doporučené normy.
"Až 80 % kojenců dostává ve druhé polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí a u starších dětí se to týká prakticky všech," říká profesor Jan Janda z České pediatrické společnosti.
Zvýšený příjem soli navíc vyvolává pocit žízně a při dnešní oblibě slazených nápojů vede ke konzumaci zvýšeného množství kalorií - a tím k nadváze či obezitě. Obezita rovněž představuje nezávislý a vysoce rizikový faktor pro hypertenzi. Snížení příjmu soli je jednou z nejvíce ekonomicky efektivních a cenově dostupných intervencí v prevenci nemocí srdce a cév.
"Stravovací návyky vytvořené v dětství a dospívání přetrvávají do dospělosti a patří mezi faktory vzniku hlavních chronických neinfekčních onemocnění," potvrzuje Jarmila Rážová, zástupkyně hlavního hygienika ČR
K tomu ještě dodává: "Vzhledem k tomu, že děti tráví značnou část dne ve škole a konzumují zde nejméně dvě jídla, je nutné sortiment školního stravování sledovat a opakovaně ho vyhodnocovat. Školní kantýny a jídelní automaty nejčastěji nabízí nevhodné potraviny mj. s nadměrným množstvím soli, a to na úkor čerstvého ovoce a zeleniny."
zdroj:http://zena.centrum.cz/zdravi/hubnuti/clanek.phtml?id=798714
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz