Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Škola začíná! Nezapomínejte na svačiny, hladové děti se hůř učí a více tloustnou!

31/8

Co má většina dětí na škole nejraději? Přece přestávky a s nimi spojené svačiny! Ty by měly být pestré, aby dodaly energii a všechny potřebné živiny.

Dopolední svačina neboli přesnídávka by měla tvořit asi 15 % z celkového denního příjmu energie. „Kromě toho, že se děti najedí, a přispívají tak k předcházení rozvoje nadváhy a obezity, bylo také prokázáno, že pravidelné a kvalitní svačiny přispívají k lepší pozornosti ve škole,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová. Správně najedeným dětem jde prostě učení lépe od ruky.

Jak by měla ideální svačinka pro caparty vypadat? V první řadě je důležité, aby byla co nejvíc vyvážená, tedy obsahovala jak sacharidy, například v podobě pečiva či ovesných vloček, tak i tuk (nejlépe kvalitní margarín) a bílkovinu obsaženou v sýrech, kvalitní šunce, plátku masa, jogurtu. Každé denní jídlo, tedy i dopolední svačina, by mělo navíc obsahovat porci ovoce nebo zeleniny!

Naopak do tašky dětem nepřibalujte sladké svačiny, jako jsou croissanty, plněné sušenky, koblihy, čokoládové tyčinky, vafle. Nejsou výživově hodnotné, zato je v nich plno prázdných kalorií – hlavně kvůli vysokému obsahu nevhodných sacharidů a tuků, často majících i vysoký glykemický index (tedy poskytují energii, která školákovi dlouho nevydrží).

Dáváte dítěti denně peníze, aby si koupilo svačinu samo? To není zrovna dobrá volba. „Myslet si, že si dítě koupí obloženou housku se šunkou a jablko, je čistá utopie. Taková svačina pak začíná na slazených limonádách a končí sladkostmi nebo třeba chipsy z automatu. Což jsou potraviny energeticky vydatné, ale nutričně na bodu mrazu,“ vysvětluje odbornice na výživu Boháčová.

Spolehlivější bude ratolest do přípravy svačin přímo zapojit. Kromě čerstvé zeleniny a ovoce mějte po ruce také celozrnné sušenky nebo müsli tyčinky bez polevy, tím nic nezkazíte. Na co byste v žádném případě neměli zapomenout? Na pitný režim vašeho školáka! Zkontrolujte, zda má dítě v batohu nebo aktovce plastovou lahev s vodou, neslazeným ovocným čajem, případně s dostatečně naředěným džusem.

Tohle dětem nedávejte

  • Salámy

Houska obložená uherákem je školní klasika z dob minulých, dnes ale neobstojí. Salám obsahuje příliš soli a konzervantů, mnohem lepší je libová šunka s obsahem alespoň 85 % masa.

  • Tučné pečivo

Plněné buchty, muffiny a croissanty sice capartům chutnají, kromě prázdných tuků jim ale nic nedají. Zvolte domácí tvarohový koláč s ovocem nebo dalamánek s jogurtem.

  • Sladkosti

Jestli nechcete mít doma cvalíka se zkaženými zuby, odpusťte si mu pravidelně přibalovat do školy čokoládové tyčinky a bonbony. Energii dodá i ovoce, třeba banán nebo ananas, či meloun pokrájený na kousky.

Zdroj: http://www.blesk.cz/clanek/...

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru