Je nejkvalitnějším produktem ze všech sójových výrobků, obsahuje všechny aminokyseliny, a proto patří mezi komplexní bílkoviny…
Tempeh nepatří k příliš známým potravinám. Nejvíce se konzumuje v oblasti Indonésie, kde se podává velmi často a je významným zdrojem bílkovin. „Je nejkvalitnějším produktem ze všech sójových výrobků, obsahuje všechny aminokyseliny, a proto patří mezi komplexní bílkoviny,“ uvádí Ing. Monika Bartolomějová ze Světa zdraví a doplňuje, že neobsahuje žádný cholesterol, což má výhodu pro osoby, které si musejí dávat na množství cholesterolu v potravinách pozor.
„Tempeh obsahuje celou řadu prospěšných látek,“ pokračuje ve výčtu nutriční specialistka. „Sójové isoflavony by mohly mít podle studií vliv na snižování nepříjemných příznaků souvisejících s menopauzou. Saponiny zase mají přirozený antibiotický účinek. Nevýznamné není ani množství vápníku, fosforu a železa.“
Tempeh má ořechovohoubovou chuť. Lze ho tedy přidat i do jakéhokoli receptu, kam se hodí houby.
V obchodech najdete tempeh smažený nebo uzený. Tyto dva se již nemusejí tepelně zpracovávat, takže si je můžete třeba přidat do salátu, ale i do polévky, nebo je krátce orestovat. Na trhu lze koupit ještě tempeh natural, který je nutné ale tepelně upravit. Cena všech se pohybuje od 45 Kč za 190 g.
Pojďte ale vařit!
Na 2 porce potřebujete: 100 g přírodního tempehu, 2 mrkve, 1 cibuli, hrst rozinek, hrst arašídů či lískových ořechů, 1 malý pórek nebo 3 jarní cibulky, sůl, 2 lžičky sójové omáčky, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžíci slunečnicového oleje.
Postup: Na oleji osmahněte mrkev nakrájenou na kousky, přidejte nakrájenou cibuli, tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek. Prohřejte, zalijte zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, sladká paprika. Provařte. Podávejte s rýží nebo bramborami.
Více receptů najdete na www.prozeny.cz
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz