Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Škola vaření ze zdravých potravin: Seznamte se s tempehem

5/2

Je nejkvalitnějším produktem ze všech sójových výrobků, obsahuje všechny aminokyseliny, a proto patří mezi komplexní bílkoviny…

Tempeh nepatří k příliš známým potravinám. Nejvíce se konzumuje v oblasti Indonésie, kde se podává velmi často a je významným zdrojem bílkovin. „Je nejkvalitnějším produktem ze všech sójových výrobků, obsahuje všechny aminokyseliny, a proto patří mezi komplexní bílkoviny,“ uvádí Ing. Monika Bartolomějová ze Světa zdraví a doplňuje, že neobsahuje žádný cholesterol, což má výhodu pro osoby, které si musejí dávat na množství cholesterolu v potravinách pozor.

Co ještě?

„Tempeh obsahuje celou řadu prospěšných látek,“ pokračuje ve výčtu nutriční specialistka. „Sójové isoflavony by mohly mít podle studií vliv na snižování nepříjemných příznaků souvisejících s menopauzou. Saponiny zase mají přirozený antibiotický účinek. Nevýznamné není ani množství vápníku, fosforu a železa.“

Tempeh má ořechovohoubovou chuť. Lze ho tedy přidat i do jakéhokoli receptu, kam se hodí houby.

V obchodech najdete tempeh smažený nebo uzený. Tyto dva se již nemusejí tepelně zpracovávat, takže si je můžete třeba přidat do salátu, ale i do polévky, nebo je krátce orestovat. Na trhu lze koupit ještě tempeh natural, který je nutné ale tepelně upravit. Cena všech se pohybuje od 45 Kč za 190 g.

Pojďte ale vařit!

Tempeh s mrkví a rýží

Na 2 porce potřebujete: 100 g přírodního tempehu, 2 mrkve, 1 cibuli, hrst rozinek, hrst arašídů či lískových ořechů, 1 malý pórek nebo 3 jarní cibulky, sůl, 2 lžičky sójové omáčky, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžíci slunečnicového oleje.

Postup: Na oleji osmahněte mrkev nakrájenou na kousky, přidejte nakrájenou cibuli, tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek. Prohřejte, zalijte zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, sladká paprika. Provařte. Podávejte s rýží nebo bramborami.

Více receptů najdete na www.prozeny.cz

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru