Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Sezónní ovoce a zelenina v zimě dodají vitamíny

21/12 MOJE ZDRAVÍ

Dlouhá zima a mráz, málo světla a nejasné vyhlídky na příchod jara mohou u mnoha lidí způsobit úbytek energie a dobré nálady. Přirozenou cestou, jak načerpat sílu a udržet si dobré zdraví, je konzumace dostatečného množství ovoce a zeleniny. Na pultech supermarketů je jí sice dostatek, ale dovážené, mnohdy nezralé. Dobrou volbou je zaměřit se na ovoce či zeleninu, která vydrží skladování i přes zimní měsíce a vyrůstala v našich regionech, vodítkem může být značka Regionální potravina.

Místní ovoce a zelenina obsahuje méně škodlivých látek než dovážená, která se jimi dopuje k prodloužení trvanlivosti na dalekých cestách. Navíc šetří životní prostředí díky uspořeným emisím CO2, které se vypouští do ovzduší při dovozu z jednoho místa kontinentu na druhý. Trend konzumace sezónní zeleniny, která byla vypěstována v našem mírném klimatickém pásmu, však není záležitost pouze posledních let. Naši předkové neměli k dispozici výdobytky globalizovaného světa a přirozeně konzumovali jen tu zeleninu a ovoce, které si vypěstovali, a přes zimu vydržely skladování.

Co ale jíst, abychom nemuseli omezit pestrost našeho jídelníčku a zároveň dodrželi doporučené denní množství vlákniny, které je 25 – 35 g? „Sezónní suroviny poskytují přirozené množství živin. Je dobré zaměřit se na to, co dozrálo přirozeně a v zimě doplnit to prosté, jako jsou jablka, hrušky, brambory, nebo třeba řepa, kvalitními potraviny z jiných zemí," říká specialista na výživu a zdravý životní styl Petr Havlíček. Z ovoce můžeme z našich zdrojů konzumovat i sušené plody - křížaly z jablek a hrušek, sušené švestky a meruňky, nebo 100% přírodní šťávy bez chemické konzervace. Ze zeleniny jde hlavně o kořenovou – mrkev, celer, pastinák, kořenovou petržel, ředkev či zmiňovanou červenou řepu, ale i další druhy: cibuli, česnek, růžičkovou kapustu, pórek, kedlubny či dýni Hokkaido.

Významným zdrojem vitamínu C i K je zelí, které má mnoho benefitů i v kysané podobě. Jde o levnou variantu dostupnou po celý rok. Mikroorganismy v kysaném zelí prospívají zažívacímu ústrojí a působí jako prevence proti některým druhům nádorových onemocnění (například rakovině tlustého střeva).

Značka Regionální potravina oceňuje ty potraviny, které pochází z konkrétního regionu Čech
a Moravy, jsou kvalitní a zároveň mají výbornou chuť. Regionální potravinu získala řada zelných produktů téměř v každém regionu, například Zelný salát s koprem od farmáře Davida Smetany, Červené kysané zelí Samir od Samir kysané zelí s.r.o. nebo Tuřanské kysané zelí ve slaném nálevu od Agro Brno – Tuřany a mnohé další.

Vitamíny a vlákninu z ovoce můžete doplnit ze 100% ovocných moštů bez konzervantů, barviv i sladidel, jež byly Regionální potravinou oceněny v každém druhém regionu. Vyzkoušejte například delikátní Lhenickou ovocnou šťávu jablko – jahoda nebo jablko – rakytník od Karla Gregory. Tradičním výrobcem kvalitních moštů je Moštovna Lažany, jejíž Hruškový mošt dostal také značku Regionální potravina. Ovoce z vlastních sadů zpracovává do 100% přírodní šťávy firma Vitaminátor.

Osvědčeným tipem pro posílení imunity je česnek. Ovšem najít ten český, který má daleko výraznější aroma než dovážený, je mnohdy stále ještě oříškem. Pan Jaroslav Crhák z Bořitova v Jihomoravském kraji se na stoupající poptávku dobře připravil a jeho Česnek z Bořitova je stále k dostání.

Co je značka Regionální potravina?

Značku Regionální potravina uděluje ministr zemědělství těm nejlepším výrobkům z českých a moravských krajů. U těchto potravin si můžete být jisti kvalitou, poctivými místními surovinami i tradičním zpracováním. Více informací najdete na www.regionalnipotravina.cz.

 

 

 

Zelný salát s koprem ze Smetanova statku
Kysané zelí červené Samir
Tuřanské kysané zelí ve slaném nálevu
Hruškový mošt s dužninou
Lhenická ovocná šťáva jablko - rakytník
100% ovocná šťáva

Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru