Dlouhá zima a mráz, málo světla a nejasné vyhlídky na příchod jara mohou u mnoha lidí způsobit úbytek energie a dobré nálady. Přirozenou cestou, jak načerpat sílu a udržet si dobré zdraví, je konzumace dostatečného množství ovoce a zeleniny. Na pultech supermarketů je jí sice dostatek, ale dovážené, mnohdy nezralé. Dobrou volbou je zaměřit se na ovoce či zeleninu, která vydrží skladování i přes zimní měsíce a vyrůstala v našich regionech, vodítkem může být značka Regionální potravina.
Místní ovoce a zelenina obsahuje méně škodlivých látek než dovážená, která se jimi dopuje k prodloužení trvanlivosti na dalekých cestách. Navíc šetří životní prostředí díky uspořeným emisím CO2, které se vypouští do ovzduší při dovozu z jednoho místa kontinentu na druhý. Trend konzumace sezónní zeleniny, která byla vypěstována v našem mírném klimatickém pásmu, však není záležitost pouze posledních let. Naši předkové neměli k dispozici výdobytky globalizovaného světa a přirozeně konzumovali jen tu zeleninu a ovoce, které si vypěstovali, a přes zimu vydržely skladování.
Co ale jíst, abychom nemuseli omezit pestrost našeho jídelníčku a zároveň dodrželi doporučené denní množství vlákniny, které je 25 – 35 g? „Sezónní suroviny poskytují přirozené množství živin. Je dobré zaměřit se na to, co dozrálo přirozeně a v zimě doplnit to prosté, jako jsou jablka, hrušky, brambory, nebo třeba řepa, kvalitními potraviny z jiných zemí," říká specialista na výživu a zdravý životní styl Petr Havlíček. Z ovoce můžeme z našich zdrojů konzumovat i sušené plody - křížaly z jablek a hrušek, sušené švestky a meruňky, nebo 100% přírodní šťávy bez chemické konzervace. Ze zeleniny jde hlavně o kořenovou – mrkev, celer, pastinák, kořenovou petržel, ředkev či zmiňovanou červenou řepu, ale i další druhy: cibuli, česnek, růžičkovou kapustu, pórek, kedlubny či dýni Hokkaido.
Významným zdrojem vitamínu C i K je zelí, které má mnoho benefitů i v kysané podobě. Jde o levnou variantu dostupnou po celý rok. Mikroorganismy v kysaném zelí prospívají zažívacímu ústrojí a působí jako prevence proti některým druhům nádorových onemocnění (například rakovině tlustého střeva).
Značka Regionální potravina oceňuje ty potraviny, které pochází z konkrétního regionu Čech
a Moravy, jsou kvalitní a zároveň mají výbornou chuť. Regionální potravinu získala řada zelných produktů téměř v každém regionu, například Zelný salát s koprem od farmáře Davida Smetany, Červené kysané zelí Samir od Samir kysané zelí s.r.o. nebo Tuřanské kysané zelí ve slaném nálevu od Agro Brno – Tuřany a mnohé další.
Vitamíny a vlákninu z ovoce můžete doplnit ze 100% ovocných moštů bez konzervantů, barviv i sladidel, jež byly Regionální potravinou oceněny v každém druhém regionu. Vyzkoušejte například delikátní Lhenickou ovocnou šťávu jablko – jahoda nebo jablko – rakytník od Karla Gregory. Tradičním výrobcem kvalitních moštů je Moštovna Lažany, jejíž Hruškový mošt dostal také značku Regionální potravina. Ovoce z vlastních sadů zpracovává do 100% přírodní šťávy firma Vitaminátor.
Osvědčeným tipem pro posílení imunity je česnek. Ovšem najít ten český, který má daleko výraznější aroma než dovážený, je mnohdy stále ještě oříškem. Pan Jaroslav Crhák z Bořitova v Jihomoravském kraji se na stoupající poptávku dobře připravil a jeho Česnek z Bořitova je stále k dostání.
Značku Regionální potravina uděluje ministr zemědělství těm nejlepším výrobkům z českých a moravských krajů. U těchto potravin si můžete být jisti kvalitou, poctivými místními surovinami i tradičním zpracováním. Více informací najdete na www.regionalnipotravina.cz.
Zelný salát s koprem ze Smetanova statku![]() |
Kysané zelí červené Samir![]() |
Tuřanské kysané zelí ve slaném nálevu![]() |
Hruškový mošt s dužninou![]() |
Lhenická ovocná šťáva jablko - rakytník![]() |
100% ovocná šťáva![]() |
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz