Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Rostlinné oleje, elixír zdraví

29/11

Způsob, jak si uchovat zdraví a sílu, udržet hladinu krevního cukru i cholesterolu v normě, může být překvapivě jednoduchý. Stačí jedna či dvě lžíce oleje denně. Ovšem oleje vhodného, za studena lisovaného. Jeho blahodárné účinky potvrzuje i moderní medicína.

Tuky (některé) jsou zdravé!

Nenasycené mastné kyseliny jsou pro zdraví velmi důležité. Přesto ale v naší kuchyni stále ve velkém převažují tuky nasycené, živočišného původu, které vedou nikoli ke zdraví, ale k nadváze. Je načase kuchyni zpestřit a obohatit o dary, které nám rostliny nabízejí – právě rostlinné oleje jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, především ty šetrně vyráběné, za studena lisované.

V rostlinných olejích se vyskytují tři druhy kyselin:

  • kyselina olejová,
  • kyselina linolová,
  • kyselina alfa linoleová.

Poslední dvě jmenované si naše tělo neumí samo vytvořit, a proto je zcela závislé na tom, zda mu tyto kyseliny v dostatečném množství dodáme!

Proč jsou tak důležité?

V těle se výše jmenované mastné kyseliny dále přeměňují a výsledné produkty jsou nezbytné pro zdraví buněčných membrán, které chrání buňky – základ našeho těla. Nepostradatelné jsou také pro tvorbu tkáňových hormonů eikosanoidů, které se uplatňují při řízení mnoha funkcí v celém těle.

Slovo lékaře

„Kyselina linolová snižuje hladinu cholesterolu v krevní plazmě, kyselina alfa-linolenová snižuje hladinu tuku v krvi a pro­střednictvím eikosanoidů brzdí krevní srážlivost a má též zřetelný protizá­nětlivý účinek. Uplatňuje se rovněž v prevenci aterosklerózy, cukrovky a některých forem rakoviny. Tělo však musí mít oba typy uvedených reakcí trvale k dispozici, aby je mohlo podle akutní potřeby využít k udržení své zdravotní rovnováhy,“ vysvětluje Prof. MUDr. Josef Šimek, DrSc., z Ústavu fyziologie LFUK Hradec Králové. „Olejová kyselina má zase schopnost příznivě ovlivnit skladbu krevních tuků a tak snižovat riziko rozvoje aterosklerózy. Protože vykazuje menší tendenci ukládat se do tukových zásob než nasycené mastné kyseliny, vývoj obezity za běžných okolností spíše nepodporuje,“ dodává MUDr Josef Šimek.

Nenasycené mastné kyseliny jsou tedy hlavním důvodem, proč bychom měli rostlinné oleje používat. Kromě nich však obsahují i další prospěšné látky: fytosteroly, které se podílejí na úpravě hladiny chole­sterolu v krvi, vitamín E, karotenoidy a polyfenoly, které mají mimo jiné i antioxidační účinek.

Zdroj: http://www.ireceptar.cz/zdravi/rostlinne-oleje-elixir-zdravi/

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru