Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Pozor na skrytou sůl ve stravě! Tohle vám může způsobit!

3/4

Nadměrné množství soli ve stravě vede ke zvyšování krevního tlaku a k zadržování vody v těle. Na pozoru by se měli mít především ti, kteří mají vysoký krevní tlak a celkově zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Ve kterých potravinách se sůl skrývá a jak ji ve stravě omezit? S tím v dalším díle videoseriálu „Vím, co jím“ poradí odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Bez soli to nejde

Sůl je důležitou součástí stravy, protože obsahuje sodík a chlor, které jsou pro organismus potřebné. „Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje nervosvalovou dráždivost. Chlor je zase součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá. Sůl je často i významným zdrojem jódu, kterého bývá v běžné stravě jinak nedostatek. Právě nedostatek jódu způsobuje například zhoršení funkce štítné žlázy. To ovšem neznamená, že bychom měli solit bez omezení.

Kolik soli je už moc?

Pro dospělé je podle Světové zdravotnické organizace doporučená denní dávka soli 3–5 gramů, průměrná spotřeba je však v České republice přes 12 gramů. Kávová lžička soli obsahuje cca 8 g soli, což představuje 160 % denního maximálního doporučeného příjmu!

Kolik soli kupujete

Na většině obalů potravin můžete zjistit, kolik obsahují kterých živin, a tedy i soli. Výrobci zpravidla uvádějí množství sodíku v gramech. Kolik je to ale soli? „Údaj o sodíku vynásobte 2,5krát a zjistíte, kolik gramů soli výrobek obsahuje,“ radí Petr Havlíček jednoduchou pomůcku, jak množství soli vypočítat. Přiměřené množství soli v potravinách hlídá také logo „Vím, co jím“.

Snižte příjem soli přirozeně

„Spotřebu soli snížíte tím, že budete omezovat solení již při kuchyňské přípravě a hotová jídla již nebudete dosolovat,“ radí dietoložka. Pozor si také dávejte na potraviny, které jsou na sůl bohaté:

  • slané uzeniny, sýry, krekry,
  • solené oříšky,
  • slané pečivo,
  • některé minerální vody s vyšším obsahem sodíku,
  • značné množství soli obsahují také instantní pokrmy, bujóny a nakládaná zelenina.

Zdroj: zeny.iprima.cz/diety/

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru