Tuky jsou pro naše tělo nezbytné. Pokud si ale nedáváme pozor na ty špatné, můžeme uškodit svému zdraví…
Pozor bychom si měli dát na potraviny s transmastnými kyselinami. Kde se vyskytují? Jaké množství je ještě vhodné a kdy sáhnout po jiném výrobku? Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v dalším díle videoseriálu „Vím, co jím“ radí, jak se s ohledem na tuky zdravě stravovat.
„Trans nenasycené mastné kyseliny patří mezi rizikové složky ve výživě. Zvyšují totiž hladiny celkového cholesterolu, přispívají ke vzniku diabetu 2. typu, některých druhů nádorů, a také alergií,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by denní příjem transmastných kyselin neměl být vyšší než 2,5 gramu. A kde je najdete?
„Trans nenasycené mastné kyseliny najdeme například v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách,“ upozorňuje výživový specialista Petr Havlíček. Na pozoru bychom se ale měli mít i při nákupu sušených náhrad mléka, jako jsou sójové nebo ovesné nápoje. „Na jejich přípravu bývá použit ztužený rostlinný tuk, a tím pádem je tu i velké riziko vzniku transnenasycených mastných kyselin,“ upozorňuje Karolína Hlavatá.
Lidé si často myslí, že hlavním zdrojem škodlivých transmastných kyselin jsou margaríny a stoprocentní ztužené tuky. „Dříve tomu tak bylo, protože se používaly zastaralé systémy pro výrobu ztužených rostlinných tuků, například hydrogenace, a skutečně vznikalo velké množství transnenasycených mastných kyselin. Dnes už je situace jiná. Používají se moderní způsoby, při kterých vznikají pouze stopy transmastných kyselin,“ říká Havlíček.
Při výběru vhodného „mazadla“ je potřeba dbát na to, kolik obsahuje transmastných kyselin. „V ideálním případě by jejich obsah měl být pod půl procentem,“ dodává výživový specialista Petr Havlíček. Výrobce ovšem nemusí povinně na obalu obsah uvádět, i proto je lepší kupovat výrobky, které tuto položku uvedenou mají, nebo se řídit podle loga Vím, co jím. To hodnotu škodlivých transmastných kyselin hlídá.
Zdroj: zeny.iprima.cz
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz