Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Pozor na laciné cukrovinky a sušené náhrady mléka! Prozradíme proč

3/4

Tuky jsou pro naše tělo nezbytné. Pokud si ale nedáváme pozor na ty špatné, můžeme uškodit svému zdraví…

Pozor bychom si měli dát na potraviny s transmastnými kyselinami. Kde se vyskytují? Jaké množství je ještě vhodné a kdy sáhnout po jiném výrobku? Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v dalším díle videoseriálu „Vím, co jím“ radí, jak se s ohledem na tuky zdravě stravovat.

Co jsou transmastné kyseliny?

„Trans nenasycené mastné kyseliny patří mezi rizikové složky ve výživě. Zvyšují totiž hladiny celkového cholesterolu, přispívají ke vzniku diabetu 2. typu, některých druhů nádorů, a také alergií,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by denní příjem transmastných kyselin neměl být vyšší než 2,5 gramu. A kde je najdete?

Pozor na trvanlivé pečivo, levné cukrovinky a sušené náhrady mléka

„Trans nenasycené mastné kyseliny najdeme například v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách,“ upozorňuje výživový specialista Petr Havlíček. Na pozoru bychom se ale měli mít i při nákupu sušených náhrad mléka, jako jsou sójové nebo ovesné nápoje. „Na jejich přípravu bývá použit ztužený rostlinný tuk, a tím pádem je tu i velké riziko vzniku transnenasycených mastných kyselin,“ upozorňuje Karolína Hlavatá.

Vyvrácený mýtus

Lidé si často myslí, že hlavním zdrojem škodlivých transmastných kyselin jsou margaríny a stoprocentní ztužené tuky. „Dříve tomu tak bylo, protože se používaly zastaralé systémy pro výrobu ztužených rostlinných tuků, například hydrogenace, a skutečně vznikalo velké množství transnenasycených mastných kyselin. Dnes už je situace jiná. Používají se moderní způsoby, při kterých vznikají pouze stopy transmastných kyselin,“ říká Havlíček.

Sledujte logo „Vím, co jím“

Při výběru vhodného „mazadla“ je potřeba dbát na to, kolik obsahuje transmastných kyselin. „V ideálním případě by jejich obsah měl být pod půl procentem,“ dodává výživový specialista Petr Havlíček. Výrobce ovšem nemusí povinně na obalu obsah uvádět, i proto je lepší kupovat výrobky, které tuto položku uvedenou mají, nebo se řídit podle loga Vím, co jím. To hodnotu škodlivých transmastných kyselin hlídá.

Zdroj: zeny.iprima.cz

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru