Shazování přebytečných kil můžete urychlit konzumací určitých potravin. Podívejte se, které jsou bohatým zdrojem výživných látek, na delší dobu vás zasytí a zároveň pomohou při spalování tuků!
Čočka je výborným zdrojem bílkovin a vlákniny. Půl šálku této potraviny vám dodá 3,4 g rezistentního škrobu a zdravých uhlohydrátů, které podporují metabolismus a spalují tuky. Někteří odborníci ji doporučují konzumovat kvůli tomu, že snižuje cholesterol v krvi a je výbornou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám. Díky železu, selenu, fosforu, zinku a vitamínům B1, B2 a B6 se suverénně považuje za jednu z potravin, které byste měli konzumovat, pokud chcete zhubnout či zdravě se stravovat.
I když 1 porce banánu má víc kalorií než jiné druhy ovoce a zeleniny, stále je ideální volbou pro ty, kteří chtějí shodit pár kil, díky svému nízkému glykemickému indexu. Mírně zelený banán střední velikosti vás spolehlivě zasytí a zvýší váš metabolismus svými 12,5 g rezistentního škrobu. I když obsahují důležité vitamíny a živiny, včetně vitamínu C, který podporuje imunitu, mangan pro zdravou funkci nervů, či draslík, který pomáhá v prevenci vysokého krevního tlaku, najdete v něm i cukry. Proto se doporučuje ho konzumovat nejlépe ráno. Na druhou stranu, vždy je lepší volbou než sladkosti v podobě čokoládových tyčinek nebo chipsů.
Mnozí odborníci považují vejce za jedno z nejvýživnějších jídel. Výborná jsou nejen pro ty, co hubnou. Ocení je i ti, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. Tento úžasný zdroj bílkovin a zdravých tuků tvoří v podstatě stavební látky pro svaly.
Jedna studie zjistila, že ženy s nadváhou, které jedly vejce k snídani, ztratily dvakrát tolik váhy než ženy, které začínaly svůj den bagetou. A nebojte se cholesterolu! Studie zjistila, že jedlíci vajec nemají vyšší „špatný“ cholesterol nebo nižší „dobrý“ cholesterol než ti, kteří jedli bagetu.
Milovníci čokolády, radujte se! Kousek hořké čokolády může zpomalit trávení, takže se budete cítit plní po delší dobu. Hořká čokoláda je plná mononenasycených mastných kyselin, které jsou zdravým typem tuku. Studie ukazují, že konzumace stravy s vysokým obsahem těchto zdravých tuků může „roztočit“ váš metabolismus na spalování tuků a kalorií.
Chcete zahnat hlad? Dejte si pomeranč! Toto citrusové ovoce má jen 59 kalorií a díky pořádné dávce vlákniny navodí pocit sytosti. Obsahuje vitamín C, který urychluje metabolismus a zabezpečuje spalování tuků. Dejte si aspoň jeden pomeranč denně.
Brambory mají vysoký obsah sacharidů, ale zasytí vás třikrát víc než krajíc bílého chleba. Vyvolávají pocit sytosti, neboť obsahují škrob. Ten patří mezi polysacharidy. Mnozí je považují za potravinu s vysokým glykemickým indexem, a proto je vylučují ze stravy. Bojí se, že nezhubnou. Jde však o mýtus! Glykemický index brambor se odvíjí od způsobu jejich přípravy. Nejlepší jsou brambory vařené ve slupce.
Milovníci oříšků nemusí jíst jen mandle. Piniové oříšky jsou stejně zdravé a plné zdravých nenasycených omega-3 mastných kyselin. Jedna studie zjistila, že když lidé nahradili nasycené tuky za nenasycené, zhubli i bez toho, aby snížili příjem kalorií nebo zvýšili pohybové aktivity. Můžete si je dopřát bez výčitek: 80 piniových oříšků má jen 95 kalorií.
Už naše babičky říkávali, že fazole jsou zdravé a dietní. Měly pravdu, což potvrzují i vědci, kteří zjistili, že bílé fazole obsahují účinné látky proti ukládání cukrů a tuků. Půl šálku fazolí, plných vlákniny, obsahuje téměř 4 g tuku, rezistentní škrob a zdravé uhlohydráty, které posilují metabolismus.
Sýry jsou také vhodné při hubnutí, ale záleží na tom, jaký druh si vyberete. Cottage, čerstvý kozí sýr a feta sýr obsahují mastné kyseliny, díky kterým se budete cítit sytí, a zároveň vám pomohou spálit více tuku.
Sáhněte i po nízkotučném mléce s vysokým obsahem vápníku! V jedné studii spálili ženy víc tuku a kalorií tehdy, když přijímali 1000 až 1400 miligramů vápníku denně.
Spolehlivě vás zasytí méně známá potravina jménem quinoa. Je bohatým zdrojem živin, má vysoké hodnoty fytonutrientů a flavonoidů, které jsou důležitými bojovníky s rakovinou. Quinoa má v sobě vše, co by mělo být součástí zdravého stravování: je bohatá na mangan, hořčík, tryptofan, kyselinu listovou a fosfor. Jako zdroj vápníku a bílkovin vás zasytí na delší dobu, takže nebudete mít chuť na další jídlo.
Zdroj: vysetrenie.zoznam.sk
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz