Co jíst a pít, aby vás zub času hlodal co nejpomaleji? Je to jednoduché: uberte na množství a přidejte na kvalitě. Pochutnáte si, a přitom prospějete svojí pokožce, srdci i trávení!
V osmnácti člověk snese všechno. Pochybnou pouliční klobásu ve dvě ráno, půlku narozeninového dortu na posezení i spoustu alkoholu. Všechny tyhle úlety nejsou zatím vidět, ale v těle se přesto ukládají – a po letech se projeví na stavu zažívání, vráskách i kondici. Co je tedy dobré jíst, abyste neúprosnému běhu času zbytečně nepomáhali?
Tahle výborná italská specialita v sobě skrývá několik trumfů. Rajská jablíčka jsou dokonalá potravina: obsahují velké množství lykopenu, červeného barviva, které chrání pokožku před účinky UV záření a jiných škodlivin. Podporuje také tvorbu kolagenu, veledůležité látky, která udržuje vaši pokožku pružnou. Lykopen je jeden z nejúčinnějších antioxidantů, chrání buňky před agresivními volnými radikály. A v mozzarelle je relativně málo tuku, ale spousta vápníku a bílkovin.
Nezapomeňte rajčata pokapat olivovým olejem, v této kombinaci je lykopen nejaktivnější! A neloupejte je, nejvíc lykopenu je ve slupce.
Sušší pleť je přirozená součást stárnutí. Tenhle proces nelze zastavit, můžete ho ale přibrzdit jídelníčkem, ve kterém bude hodně tučných mořských ryb (makrely, sardinky, losos). Jejich maso obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které zvyšují pružnost pokožky, brání poškození zvenku a vysychání spodní vrstvy kůže, a tím i tvorbě vrásek. Zkuste občas vynechat přílohu a dopřát si rybu jen se zeleným salátem, který obsahuje antioxidanty (vitamin C, A), kyselinu listovou, draslík a zinek.
Odborníci spočítali, že průměrný člověk sní během života přibližně 25 tun potravin. To všechno projde trávicím traktem – není-li v dobré kondici, můžete jíst sebelepší věci, ale tělo je nedokáže správně využít. Zakysané mléčné výrobky obsahují bakterie, které zlepšují metabolickou aktivitu střev, tvorbu trávicích enzymů a podporují imunitu. Ne náhodou je Kavkaz, odkud pochází kefír, vyhlášený dlouhověkostí svých obyvatel! Užitečné vám budou všechny typy zakysaných výrobků, tedy i acidofilní mléko, zákys, kyška nebo jogurtová mléka.
„Zakysané mléčné výrobky většinou dobře tolerují i lidé, kteří špatně tráví laktózu,“ říká profesorka Jana Dostálová z pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Pokud to ale opravdu nejde, nahraďte je kysaným zelím.
Průmyslově připravená hotová jídla, uzeniny, víc než dvě skleničky alkoholu denně, smažená jídla, aditiva a konzervanty, cukr, sladkosti a bílé pečivo.
Rajčata, brokolice, květák (syrové nebo vařené v páře), červené grepy, brusinky, maliny, přírodní jogurt, zakysané nápoje, česnek, kurkuma, zázvor, klíčky a semena, plody moře, sardinky, losos, olivový olej.
Pokud takový jídelníček doplníte aspoň 5 sklenicemi čisté vody denně, dostatkem spánku a pravidelným pohybem, nemusíte si s ubíhajícím časem dělat přílišné starosti. A v jakém věku začít? Ještě dnes. „Změnu životního stylu neodkládejte, ideální podmínky nenastanou nikdy. Stres, hodně práce, děti, únava, něco z toho tu bude vždycky,“ říká ing. Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.
Zdroj: prozeny.cz, foto: thinkstock
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz