Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Jablka (1. díl): Po přečtení tohoto článku se na jablka budete dívat úplně jinak

11/6

Neodolatelný vzhled a ještě lepší obsah. Krásné červené či zelené, sladké nebo kyselé, voňavé, chutné, šťavnaté…. Tolik komplimentů si zaslouží snad jen král všeho ovoce – jablko.

Můžeme ho jíst syrové, pečené, vařené, přidat jej do koláčů, salátů, nápojů nebo kompotů. Je vynikající, vypěstovat ho můžeme téměř kdekoliv, a hlavně je neuvěřitelně zdravé. Zařadit jej do našeho každodenního jídelníčku by díky jeho dostupnosti a výjimečné chuti neměl být problém.

Jeden středně velký kus je až z 84 % tvořen vodou a kromě kopy vlákniny a antioxidantů obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Anglické přísloví říká, že jedno jablko denně nepustí lékaře, aby se k vám přiblížil. Proč bychom tedy denně měli sníst alespoň jeden kousek tohoto skvělého ovoce?

Snižují cholesterol a posilují srdce – díky dvěma klíčovým komponentům, kterými jsou pektin (vláknina) a polyfenoly (silné antioxidanty), mohou jablka snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jedno jablko obsahuje asi 5 gramů vlákniny, která se podílí na snižování úrovně LDL – špatného cholesterolu – tak, že pomáhá tělu spíše ho využít než ukládat. Pokud z něj chcete dostat co nejvíce, nikdy nevyhazujte slupku, která má dva až šestkrát více antioxidantů než jeho vnitřek. Jablka jsou také spojována s nižším počtem úmrtí na ischemické choroby srdeční a kardiovaskulární onemocnění.

Bojují i proti rakovině – některé sloučeniny nacházející se v tomto ovoci podle studií omezují růst nádorových buněk. Lidé, kteří snědí alespoň jedno jablko denně, snižují riziko vzniku rakoviny ústní dutiny, jícnu, tlustého střeva, prsu, vaječníků, prostaty a dalších orgánů o 9 až 42 %. Nejúčinněji však bojuje proti rakovině tlustého střeva, a to pomocí tzv. triterpenoidů. Vláknina kvasí v tlustém střevě déle a produkuje látky, které pomáhají proti vzniku nádorových buněk.

Udrží vás fit – kyselina ursolová, složka nacházející se hlavně ve slupce, pomáhá spalovat tuk a současně budovat svalovou hmotu. Díky antioxidantu quercetinu vám zase jablko pomůže s vytrvalostí při cvičení, a to tak, že pomáhá se zpracováním kyslíku, čímž zvyšuje vaši výdrž. Jablka obsahují málo kalorií a tuků, také mají nízký obsah sodíku, ale hodně vitamínů, minerálů, vlákniny a vody. To vše vám pomůže při hubnutí. Vláknina zajistí delší pocit sytosti a nízký obsah sodíku pomáhá zamezit nadměrnému zadržování vody v těle.

Zdroj: http://www.deed.sk/clanok/po-precitani-tohto-clanku-sa-na-jablka-budete-pozerat-uplne-inak/222/

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru