Neodolatelný vzhled a ještě lepší obsah. Krásné červené či zelené, sladké nebo kyselé, voňavé, chutné, šťavnaté…. Tolik komplimentů si zaslouží snad jen král všeho ovoce – jablko.
Můžeme ho jíst syrové, pečené, vařené, přidat jej do koláčů, salátů, nápojů nebo kompotů. Je vynikající, vypěstovat ho můžeme téměř kdekoliv, a hlavně je neuvěřitelně zdravé. Zařadit jej do našeho každodenního jídelníčku by díky jeho dostupnosti a výjimečné chuti neměl být problém.
Jeden středně velký kus je až z 84 % tvořen vodou a kromě kopy vlákniny a antioxidantů obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Anglické přísloví říká, že jedno jablko denně nepustí lékaře, aby se k vám přiblížil. Proč bychom tedy denně měli sníst alespoň jeden kousek tohoto skvělého ovoce?
Snižují cholesterol a posilují srdce – díky dvěma klíčovým komponentům, kterými jsou pektin (vláknina) a polyfenoly (silné antioxidanty), mohou jablka snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jedno jablko obsahuje asi 5 gramů vlákniny, která se podílí na snižování úrovně LDL – špatného cholesterolu – tak, že pomáhá tělu spíše ho využít než ukládat. Pokud z něj chcete dostat co nejvíce, nikdy nevyhazujte slupku, která má dva až šestkrát více antioxidantů než jeho vnitřek. Jablka jsou také spojována s nižším počtem úmrtí na ischemické choroby srdeční a kardiovaskulární onemocnění.
Bojují i proti rakovině – některé sloučeniny nacházející se v tomto ovoci podle studií omezují růst nádorových buněk. Lidé, kteří snědí alespoň jedno jablko denně, snižují riziko vzniku rakoviny ústní dutiny, jícnu, tlustého střeva, prsu, vaječníků, prostaty a dalších orgánů o 9 až 42 %. Nejúčinněji však bojuje proti rakovině tlustého střeva, a to pomocí tzv. triterpenoidů. Vláknina kvasí v tlustém střevě déle a produkuje látky, které pomáhají proti vzniku nádorových buněk.
Udrží vás fit – kyselina ursolová, složka nacházející se hlavně ve slupce, pomáhá spalovat tuk a současně budovat svalovou hmotu. Díky antioxidantu quercetinu vám zase jablko pomůže s vytrvalostí při cvičení, a to tak, že pomáhá se zpracováním kyslíku, čímž zvyšuje vaši výdrž. Jablka obsahují málo kalorií a tuků, také mají nízký obsah sodíku, ale hodně vitamínů, minerálů, vlákniny a vody. To vše vám pomůže při hubnutí. Vláknina zajistí delší pocit sytosti a nízký obsah sodíku pomáhá zamezit nadměrnému zadržování vody v těle.
Zdroj: http://www.deed.sk/clanok/po-precitani-tohto-clanku-sa-na-jablka-budete-pozerat-uplne-inak/222/
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz