Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Není šťáva jako šťáva. Jak poznáte ty kvalitní z čerstvého ovoce?

16/12 MOJE ZDRAVÍ

Šťáva, džus nebo nektar? Po kterém nápoji sáhnout, abyste měli záruku, že jde o šťávu z čerstvého ovoce či zeleniny, bez konzervantů a přidaných sladidel? Ovocné šťávy jsou podle platné legislativy rozděleny do několika kategorií: ovocné šťávy, ovocné nektary, ovocné nápoje a limonády. Přinášíme vám přehled, jak se v kategoriích vyznat a co znamenají.

Ovocná šťávaOvocný nektarOvocný nápoj
100 % podíl ovocné složky min. 25% ovocné šťávy (podle druhu ovoce) ovocný podíl je nižší než 25 %
Vyrábí se z čerstvého ovoce nebo z koncentrátu Může být obohacený o vitamíny a minerály Může obsahovat přídatné látky (konzervanty, barviva, aromata)

Jediné označení ovocná šťáva má 100% podíl ovocné a zeleninové složky. Ovšem i ve 100% džusech mohou být rozdíly. Většina 100% džusů v obchodech (v EU 87,6 %) je vyráběná ze zmrazeného koncentrátu. Ten předtím vznikl z čerstvého ovoce, ze kterého se odpařila voda. Koncentrát však může být často dovážen, nejčastěji z Číny. O původu koncentrátu se však na obale nic nedočteme.

Druhou možností je čerstvá 100% šťáva z ovoce a zeleniny. Bez pasterizace (zahřátí na 80° C) však vydrží pouze 3 dny. Ovocná šťáva z čerstvého vylisovaného ovoce se proto pro lepší uskladnění a trvanlivost pasterizuje. Tepelnou úpravou se zničí nežádoucí mikroorganismy, ale zachovají si vitamíny. Teplá šťáva se pak stáčí a je připravena k distribuci. Jedině takové šťávy, navíc z ovoce z českých a moravských regionů, najdete mezi výrobky oceněnými značkou Regionální potravina. Ta vám zaručuje, že jde o šťávu z konkrétního regionu v Čechách či na Moravě. Její přítomnost na obale navíc zaručuje, že šťáva bude i chuťovým zážitkem pro vaše buňky.

Lhenická ovocná šťáva jablko jahoda nebo jablko - rakytník

Pěstitelská pálenice a moštárna Karel Gregora navazuje na staletou tradici pěstování ovoce ve Lhenicích v jižních Čechách. Šťávy z moštárny Karla Gregory jsou zcela přírodní a zachovávají si jedinečné vlastnosti místního ovoce. Jeden litr ovocné šťávy obsahuje cca 1,4 kg čerstvého ovoce nebo zeleniny.

 

Jablečný a hruškový mošt z Podorlické sodovkárny

Mošty z ovoce z oblasti čistého Podorlického podhůří vyrábí firma Podorlická sodovkárna. Při jejich výrobě nepoužívá žádnou chemii. „Ovoce se umyje, nadrtí, vylisuje se šťáva, ze které se odstraní mechanické nečistoty a po pasteraci se stočí do obalů. Jedná se tedy o čistě přírodní produkt," upřesňuje majitel Jan Mikš.

 

 

Nebílovský mošt

Nebílovský mošt se vyrábí pouze z ovoce z místních sadů v Nebílově na Plzeňsku. Firma Lukrena dbá na důkladný výběr a kontrolu jablek pro moštování. „Používáme jablka bez jakéhokoliv poškození. Při výrobě moštu zpracováváme jablka šetrně, nepoužíváme žádnou chemii. Mošt projde pouze jemnou pasterizací, která zaručí jeho trvanlivost," říká vedoucí sadů v Nebílově Jana Zikmundová.

 

Co je značka Regionální potravina?

Značku Regionální potravina uděluje ministr zemědělství těm nejlepším výrobkům z českých a moravských krajů. U těchto potravin si můžete být jisti kvalitou, poctivými místními surovinami i tradičním zpracováním. Více informací najdete na www.regionalnipotravina.cz.

 

 

 

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru