Šťáva, džus nebo nektar? Po kterém nápoji sáhnout, abyste měli záruku, že jde o šťávu z čerstvého ovoce či zeleniny, bez konzervantů a přidaných sladidel? Ovocné šťávy jsou podle platné legislativy rozděleny do několika kategorií: ovocné šťávy, ovocné nektary, ovocné nápoje a limonády. Přinášíme vám přehled, jak se v kategoriích vyznat a co znamenají.
Ovocná šťáva | Ovocný nektar | Ovocný nápoj |
---|---|---|
100 % podíl ovocné složky | min. 25% ovocné šťávy (podle druhu ovoce) | ovocný podíl je nižší než 25 % |
Vyrábí se z čerstvého ovoce nebo z koncentrátu | Může být obohacený o vitamíny a minerály | Může obsahovat přídatné látky (konzervanty, barviva, aromata) |
Jediné označení ovocná šťáva má 100% podíl ovocné a zeleninové složky. Ovšem i ve 100% džusech mohou být rozdíly. Většina 100% džusů v obchodech (v EU 87,6 %) je vyráběná ze zmrazeného koncentrátu. Ten předtím vznikl z čerstvého ovoce, ze kterého se odpařila voda. Koncentrát však může být často dovážen, nejčastěji z Číny. O původu koncentrátu se však na obale nic nedočteme.
Druhou možností je čerstvá 100% šťáva z ovoce a zeleniny. Bez pasterizace (zahřátí na 80° C) však vydrží pouze 3 dny. Ovocná šťáva z čerstvého vylisovaného ovoce se proto pro lepší uskladnění a trvanlivost pasterizuje. Tepelnou úpravou se zničí nežádoucí mikroorganismy, ale zachovají si vitamíny. Teplá šťáva se pak stáčí a je připravena k distribuci. Jedině takové šťávy, navíc z ovoce z českých a moravských regionů, najdete mezi výrobky oceněnými značkou Regionální potravina. Ta vám zaručuje, že jde o šťávu z konkrétního regionu v Čechách či na Moravě. Její přítomnost na obale navíc zaručuje, že šťáva bude i chuťovým zážitkem pro vaše buňky.
Pěstitelská pálenice a moštárna Karel Gregora navazuje na staletou tradici pěstování ovoce ve Lhenicích v jižních Čechách. Šťávy z moštárny Karla Gregory jsou zcela přírodní a zachovávají si jedinečné vlastnosti místního ovoce. Jeden litr ovocné šťávy obsahuje cca 1,4 kg čerstvého ovoce nebo zeleniny.
Mošty z ovoce z oblasti čistého Podorlického podhůří vyrábí firma Podorlická sodovkárna. Při jejich výrobě nepoužívá žádnou chemii. „Ovoce se umyje, nadrtí, vylisuje se šťáva, ze které se odstraní mechanické nečistoty a po pasteraci se stočí do obalů. Jedná se tedy o čistě přírodní produkt," upřesňuje majitel Jan Mikš.
Nebílovský mošt se vyrábí pouze z ovoce z místních sadů v Nebílově na Plzeňsku. Firma Lukrena dbá na důkladný výběr a kontrolu jablek pro moštování. „Používáme jablka bez jakéhokoliv poškození. Při výrobě moštu zpracováváme jablka šetrně, nepoužíváme žádnou chemii. Mošt projde pouze jemnou pasterizací, která zaručí jeho trvanlivost," říká vedoucí sadů v Nebílově Jana Zikmundová.
Značku Regionální potravina uděluje ministr zemědělství těm nejlepším výrobkům z českých a moravských krajů. U těchto potravin si můžete být jisti kvalitou, poctivými místními surovinami i tradičním zpracováním. Více informací najdete na www.regionalnipotravina.cz.
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz