Každý rok provedou vědci po celém světě mnoho studií a výzkumů. Pojďme se podívat, co za uplynulých dvanáct měsíců odhalili v oblasti zdraví, hubnutí a zdravého životního stylu.
Rok 2013 byl na různé studie a vědecké výzkumy zabývající se zdravím velmi bohatý, a tak je obtížné vybrat a shrnout ty nejzajímavější. Přečtěte si, které studie rozhodně stojí za zmínku podle renomovaného serveru Health.com.
Samozřejmě není tuk jako tuk a lednová studie publikovaná v Nutrition Journal se zabývala zkoumáním vlivu avokáda na lidské zdraví. Ukázalo se, že milovníci tohoto ovoce mají oproti těm, kteří avokádo nejedí, nejen vyšší příjem vlákniny, vitamínů E, K, hořčíku a draslíku, ale také váží méně a mají užší pas, aniž by jedli méně.
Další studie, která proběhla v září na univerzitě Loma Linda, ukázala, že i bez omezení příjmu kalorií pomáhá konzumace avokáda snižovat pocit hladu u dospělých s nadváhou a snižovat hladiny inzulínu.
Na rčení "jste to, co jíte" asi něco bude. Autoři lednové studie publikované v British Journal of Health Psychology přišli s tím, že lidé, kteří jedí více ovoce a zeleniny, jsou klidnější, šťastnější a mají více energie. Jiná studie z března ukázala, že nezdravá strava ještě více zhoršuje špatnou náladu.
A do třetice autoři zářijové studie z univerzity Eastern Finland zjistili, že zdravá strava sestávající ze zeleniny, ovoce, celozrnných potravin a libových bílkovin může snižovat riziko deprese, zatímco strava bohatá na zpracované maso, sladké nápoje, dezerty a zpracované potraviny riziko deprese zvyšuje.
Doplňky stravy obsahující omega-3 mastné kyseliny jsou sice momentálně velkýmhitem, ale říjnová studie vědců z Oregonské univerzity ukázala, že nadměrné množství omega-3 mastných kyselin může pozměnit funkci imunitního systému, a narušit tak schopnost těla bránit se virovým a bakteriálním infekcím.
Podle vědců hrozí největší riziko z předávkování při konzumaci několika zdrojů omega-3 najednou a jako příklad uvedli konzumaci mořských ryb a užívání potravinových doplňků s rybím olejem.
Zvýšení hladiny cukru v krvi není radno podceňovat. Únorová studie španělských vědců přišla se závěrem, že chronicky vysoké hladiny krevního cukru ničí buňky, které jsou tak náchylnější k rozvinutí rakoviny.
Jiná studie ze srpna publikovaná v New England Journal of Medicine spojila vyšší hladiny cukru v krvi se zvýšením rizikem demence, a to i u lidí bez cukrovky druhého typu.
Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je důležitý nejen pro zdravé fungování celého organismu, ale také k udržení hmotnosti. Vědci z University of Texas Southwestern Medical Center v únorové studii zjistili, že málo spánku vede k přejídání a k tloustnutí, zatímco dostatek spánku snižuje konzumaci sacharidů a tuků, a tím přispívá k hubnutí.
Červnová studie vědců z Chicagské univerzity zase odhalila, že 4,5 hodiny spánku oproti 8,5 hodinám spánku zvyšuje hlad a chuť k jídlu zvláště brzy odpoledne. Skoro to vypadá, že pro hubnutí a udržení váhy může být spánek důležitější než cvičení.
I když nemáte zájem stát se vegetariánem či veganem, snížení konzumace masa není podle vědců rozhodně na škodu. Červencová studie odborníků z Harvardu zjistila, že v průběhu čtyř let zvýšení konzumace červeného masa o více než polovinu porce denně zvýšilo riziko cukrovky druhého typu o 48 procent a naopak snížení stejného množství masa snížilo riziko o 14 procent.
V listopadu zase francouzští vědci přišli na to, že vyšší příjem kyseliny z živočišných bílkovin značně zvyšuje riziko cukrovky druhého typu. Během čtrnácti let měli lidé s nejvyšším příjmem kyseliny oproti lidem s nejnižším příjem kyseliny o 58 procent vyšší šanci na rozvinutí cukrovky druhého typu.
Studie španělských vědců publikovaná v časopise Nutrition byla jistě nejvýznamnější studií roku pro všechny milovníky čokolády. Vědci totiž spojili zvýšenou konzumaci čokolády s nižší tělesnou hmotností a menším obvodem pasu.
Tento závěr podpořila i další studie odborníků z Penn State. Tamní vědci vypozorovali, že konzumace kakaa u myší snižuje záněty spojené s obezitou a zároveň snižuje hladinu inzulínu a brání nárůstu hmotnosti.
Březnová studie publikovaná v magazínu Nature ukázala, že nadměrné množství sodíku ve stravě může mít spojitost s autoimunními nemocemi, jako jsou roztroušená skleróza a cukrovka prvního typu. Snížení příjmu soli tak může pomoci ochránit zdraví a zdaleka se to netýká jen pacientů s vysokým krevním tlakem.
Přibližně 70 procent sodíku pochází ze zpracovaných a balených potravin, proto je vhodnější konzumovat více čerstvých potravin a polotovarům se vyhýbat.
I když se na toto téma uskutečnilo už mnoho protichůdných studií, březnový výzkum vědců ze Southern Methodist University ukázal, že octomilky (sdílejí 75 procent genů, které způsobují nemoci u lidí) krmené bio potravinami, byly celkově zdravější. Žily o 25 procent déle a byly také plodnější.
Podle zprávy French Agency Food Safety obsahují bio potraviny více minerálů, antioxidantů a zdraví prospěšných tuků. Bio potraviny navíc obsahují méně zbytkových pesticidů a podporují udržitelné zemědělství.
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz