Taková nespravedlnost! Usilovně se snažíte, abyste do sebe nacpali co nejvíc vitaminů a jiných živin, a skrytí sabotéři je zatím ničí. Co jsou to antinutriční látky a jak se proti nim bránit?
Dělají samou neplechu. Ruší účinky vitaminů, snižují stravitelnost potravin a narušují normální metabolismus. Přesto jsou takzvané antinutriční látky většinou přírodní, mnohé z nich tvoří přirozenou součást potravin a samy o sobě většinou nejsou nijak škodlivé. Prostě se jen „tlučou“ s některými látkami, které jsou pro lidské tělo důležité. Seznamte se s nimi!
Jako antivitaminy se označují látky, které brání využití vitaminů ze stravy. Jdou na to chytře: reagují s vitaminy, chemicky se na ně vážou a vytváří s nimi větší útvary, které už tělo – na rozdíl od těch původních – nedokáže nijak využít. Jiné zase vitaminy mění na odlišné, neúčinné látky, případně reagují s bílkovinami, které vitaminy v těle přenášejí. Jsou to třeba tyhle:
Látky, které nejrůznějším způsobem blokují činnost trávicích enzymů a snižují tak využitelnost bílkovin a sacharózy (řepného cukru) z potravy, se nazývají inhibitory.
Najdete je především v bramborách, v luštěninách a v sóje. Většinu z nich lze ovšem také „zneškodnit“ uvařením, naklíčením nebo – v případě sóji – fermentací. Proto jsou nejzdravější a nejlépe stravitelné fermentované sójové výrobky jako miso, tempeh, tofu a sójové omáčky. „Takzvané sójové maso, jogurt, mléko ani sójovou mouku ovšem doporučit nemohu,“ upozorňuje Eva Cikrytová, spoluautorka portálu Jímejinak.
Na jedné straně pomáhají, na druhé straně likvidují vitaminy ve velkém. Týká se to celé řady běžně používaných léčiv, například prakticky všech projímadel včetně těch bylinných. Nejhorší je v tomto směru parafinový olej, který váže ve střevě vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K) a brání jejich vstřebávání. Pro dlouhodobé užívání je tedy naprosto nevhodný.
Kyselina acetylsalicylová, obsažená například v aspirinu, zase způsobuje značné ztráty vitaminu C a vitaminů skupiny B. Totéž platí o diuretikách, lécích na odvodnění, používaných například při léčbě vysokého krevního tlaku. A samozřejmě, pěknou spoušť za sebou zanechávají i antibiotika, zvlášť když je užíváte opakovaně brzy po sobě. Antibiotika ničí střevní mikroflóru, která za normálních podmínek produkuje vitamin K a vitaminy skupiny B. Jejich nepříznivý vliv je možné zmírnit pojídáním zakysaných mléčných výrobků s živými probiotickými kulturami.
Zdroj: www.prozeny.cz,
foto: thinkstock
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz