Při procházce přírodou můžete v těchto dnech snadno zaznamenat štiplavou vůni medvědího česneku. Pokud ještě nemáte nasbíráno, neváhejte a přineste si domů minimálně plnou hrst zdraví.
Česnek medvědí (Ursinum) roste planě ve velké části Evropy. Listy jsou podobné listům konvalinek, ovšem s typickou vůní po česneku, přičemž chuť je mnohem jemnější než vůně. Tento druh česneku se snadno pěstuje a rostlina si často vydobude své místo na úkor ostatních rostlin. Listy medvědího česneku se začínají objevovat od předjaří, kdy nejprve vidíme typické přízemní podlouhlé lístky, pak se rozvíjejí výrazněji voňavé bílé rozestálé květy. Nejsilnější chuť z celého medvědího česneku mají pacibulky.
Medvědímu česneku se daří ve vlhkém prostředí – v živinami bohatých lesích, parcích a na zahrádkách pod ovocnými stromy.
Pokud chceme mít medvědí česnek stále nablízku, není nic jednoduššího než cílená výsadba, tu provádíme od srpna do listopadu (podle počasí i později). Cibulky medvědího česneku sázíme do trsů (1 trs = 10 a více cibulek), takto se česnek nejlépe ujímá a roste.
Medvědí česnek má rád kyprou a vlhkou půdu, stinná místa a časté zalévání. Vysazený česnek nehnojíme a ani jej nesázíme do vyhnojené půdy.
V medvědím česneku jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allicin, alliin a další látky pozitivně působící na naše zdraví. Pokud medvědí česnek zařadíme do jídelníčku (nejlépe v čerstvém stavu), dopřejeme si pár dní půstu a upravíme jídelníček, skvěle tělo detoxikujeme a vyplavíme z těla nahromaděné škodliviny, navíc regenerujeme játra.
Česnek medvědí patří mezi nejzdravější byliny vůbec. Na jaře je jednou z prvních volně rostoucích rostlin, které našemu tělu dodávají po zimě tolik chybějící a organismu potřebné látky přímo ze země. Čerstvé zelené lístky nám dodají řadu vitamínů a medvědí sílu, jak tvrdili už staří Germáni. Na konzumaci medvědího česneku by si měli dávat pozor lidé s alergií na allicin (látku obsaženou i v klasickém česneku), protože způsobuje podobné reakce.
Česnek medvědí samozřejmě používáme nejlépe čerstvý, pár dní nám vydrží v lednici zabalený do vlhké utěrky. Sušením listy pozbývají léčivé účinky i aroma. Pokud však máme velkou úrodu, kterou si chceme uchovat, listy omyjeme, osušíme, nasekáme, dáme do plastové krabičky a zmrazíme. Listy česneku se také dají použít pro ovonění olivového oleje, stačí jen pár lístků, nechat odležet týden a máme hotovo. Vznikne nám po česneku krásně voňavý olej. Další možností, jak uchovat medvědí česnek, je výroba tinktury.
Přestože se může zdát, že ze zelených lístků toho moc nevymyslíme, opak je pravdou. Z medvědího česneku můžeme tvořit saláty, pomazánky, přílohy, dipy, polévky a doplňovat jimi řadu pokrmů. Ke konkrétním receptům a tipům na zpracování se dostaneme v příštím článku.
Zdroj: clanky.vareni.cz/
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz