Máta patří k nejmocnějším bylinám. Už středověký herbář praví: Kdo jí každý den mátu, má pěknou barvu a je v každém čase zdráv. U nás je máta určitě jednou z nejčastěji pěstovaných bylinek. Navíc je nenáročná, doslova se o ní dá říct, že roste jako z vody.
Název máta je odvozen z latinského slova „mente“ neboli myšlení, protože se věřilo, že máta stimuluje činnost mozku. Mattioli – italský lékař, který od roku 1554 působil v Praze – o mátě napsal: „Máta vzbuzuje žádost tělesnou a utvrzuje všechny údy. Vůně mátová posiluje mozek i paměť, působí dobrou mysl a dává chuť k jídlu.“ Dnes se používá jako prostředek, který stimuluje proudění krve do hlavy, posiluje paměť, soustředění, osvěžuje a vyvolává kreativitu a tvůrčí inspiraci a zlepšuje náladu. Pití mátového čaje působí i jako uklidňující prostředek při silných psychických výkyvech, bolestech hlavy a při nespavosti.
Máta patří k nejčastěji užívaným bylinkám, její uvolňující a protizánětlivé účinky z ní činí skvělý prostředek pro všechny potíže spojené s bolestí a křečemi, jako je bolest žaludku, nadýmání, kolika, nevolnosti, svíravý průjem a křečovitá zácpa. Stimuluje také játra a žlučník. Mátový čaj povzbuzuje chuť k jídlu, je vhodným doplňkem při nechutenství a poruchách trávení, pokud si ho dáte po tučném jídle, kdy je vám „těžko“.
Máta provoní omáčky, polévky, saláty a nápoje, přidává se i k pečenému či grilovanému masu a rybám. Hodí se rovněž do tvarohových pomazánek, dresinků a omáček, bylinkového másla a k ochucení rýže.
Lístky máty přidávejte až ke konci vaření. Dodají čistou a svěží chuť asijským, arabským a řeckým specialitám. Báječně zvýrazní i chuť luštěnin, okurky, kozího sýra, melounu, krevet, telecího, jehněčího a drůbežího masa, koření se jimi i ryby a mleté maso.
Mátu lze přidávat i do různých sladkostí – krémů, zmrzlin, pudinků, ovocných salátů, mátovými listy se zdobí různé poháry a nápoje. Labužníkům je určený tip: do palačinkového těsta vmíchejte lžíci nasekaných lístků máty.
2 lžičky sušených listů máty, 500 ml vody
Mátu dejte do vody, nechte krátce přejít varem a pijte po malých dávkách po celý den.
Vyzkoušet můžete i marocký mátový čaj, který připlavíte ze zeleného čaje s čerstvými nebo sušenými lístky máty.
10 čerstvých lístků máty, 1‑2 lžičky cukru (nejlépe přírodního), ledová tříšť, sodovka, limetková či citronová šťáva
Lístky máty a cukr lehce rozmačkejte ve sklenici, přidejte rum, citronovou šťávu, ledovou tříšť, dolijte sodovkou a ozdobte plátkem citronu.
Zdroj: Jarmila Mandžuková, Kniha pro váš mozek, nakladatelství Start
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz