Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Máta a naše paměť

12/5

Máta patří k nejmocnějším bylinám. Už středověký herbář praví: Kdo jí každý den mátu, má pěknou barvu a je v každém čase zdráv. U nás je máta určitě jednou z nejčastěji pěstovaných bylinek. Navíc je nenáročná, doslova se o ní dá říct, že roste jako z vody.

Název máta je odvozen z latinského slova „mente“ neboli myšlení, protože se věřilo, že máta stimuluje činnost mozku. Mattioli – italský lékař, který od roku 1554 působil v Praze – o mátě napsal: „Máta vzbuzuje žádost tělesnou a utvrzuje všechny údy. Vůně mátová posiluje mozek i paměť, působí dobrou mysl a dává chuť k jídlu.“ Dnes se používá jako prostředek, který stimuluje proudění krve do hlavy, posiluje paměť, soustředění, osvěžuje a vyvolává kreativitu a tvůrčí inspiraci a zlepšuje náladu. Pití mátového čaje působí i jako uklidňující prostředek při silných psychických výkyvech, bolestech hlavy a při nespavosti.

Máta patří k nejčastěji užívaným bylinkám, její uvolňující a protizánětlivé účinky z ní činí skvělý prostředek pro všechny potíže spojené s bolestí a křečemi, jako je bolest žaludku, nadýmání, kolika, nevolnosti, svíravý průjem a křečovitá zácpa. Stimuluje také játra a žlučník. Mátový čaj povzbuzuje chuť k jídlu, je vhodným doplňkem při nechutenství a poruchách trávení, pokud si ho dáte po tučném jídle, kdy je vám „těžko“.

Máta provoní omáčky, polévky, saláty a nápoje, přidává se i k pečenému či grilovanému masu a rybám. Hodí se rovněž do tvarohových pomazánek, dresinků a omáček, bylinkového másla a k ochucení rýže.

Lístky máty přidávejte až ke konci vaření. Dodají čistou a svěží chuť asijským, arabským a řeckým specialitám. Báječně zvýrazní i chuť luštěnin, okurky, kozího sýra, melounu, krevet, telecího, jehněčího a drůbežího masa, koření se jimi i ryby a mleté maso.

Mátu lze přidávat i do různých sladkostí – krémů, zmrzlin, pudinků, ovocných salátů, mátovými listy se zdobí různé poháry a nápoje. Labužníkům je určený tip: do palačinkového těsta vmíchejte lžíci nasekaných lístků máty.

Mátový čaj – nápoj pro chytré hlavy

2 lžičky sušených listů máty, 500 ml vody

Mátu dejte do vody, nechte krátce přejít varem a pijte po malých dávkách po celý den.

Vyzkoušet můžete i marocký mátový čaj, který připlavíte ze zeleného čaje s čerstvými nebo sušenými lístky máty.

Povzbuzující a osvěžující nealkoholické mojito

10 čerstvých lístků máty, 1‑2 lžičky cukru (nejlépe přírodního), ledová tříšť, sodovka, limetková či citronová šťáva

Lístky máty a cukr lehce rozmačkejte ve sklenici, přidejte rum, citronovou šťávu, ledovou tříšť, dolijte sodovkou a ozdobte plátkem citronu.

 

Zdroj: Jarmila Mandžuková, Kniha pro váš mozek, nakladatelství Start

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru