Voda k vínu neodmyslitelně patří. Stejně tak jako pečlivě vybrané víno může podtrhnout zážitek z jídla, správně zvolená voda dokáže zintenzivnit chuť tohoto ušlechtilého nápoje. Naopak s nekvalitní vodou se velmi snadno vše pokazí. Základním poznávacím znamením vody vhodné k vínu je její přírodní původ, garantované složení a jemná chuť, která nenarušuje ostatní chuťové vjemy.
Láhev kvalitní přírodní podzemní vody by měla být nedílným doplňkem ke každé sklenici vína. Jejím pitím se totiž pročišťují chuťové kanálky, díky čemuž se zážitek z vína zintenzivní. Není ale voda jako voda. „Jen díky čisté, pramenité vodě bez příchutí nebo pachutí může víno vyznít ve všech svých tónech tak, jak ho vinař připravil,“ vysvětluje Pavel Krška, someliér a ředitel Národního vinařského centra, které pořádá soutěž Salon vín České republiky.
Ideální vodou k vínu je například pramenitá voda Aquila. Její jemná chuť totiž nenarušuje ostatní vjemy, takže se chuťové spektrum vína může komplexně rozvinout. Právě proto je Aquila oficiální vodou prestižního Salonu vín ČR. Důležité také je, že Aquila vyvěrá z chráněných podzemních pramenů v okolí Karlových Varů, má tedy vždy stabilní a kontrolovanou kvalitu.
„Teplota správně servírované vody k vínu? Neměla by být studenější než podávané víno,“ říká Pavel Krška a dodává: „Pokud je totiž teplota nižší, chuťové receptory se stáhnou, a to se samozřejmě projeví na chuti vína v ústech.“ Vedle špatné teploty je častým „zabijákem“ chuti vína chlorovaná voda z vodovodu. I když se chemické pachuti u odtočené vody zbavíte tím, že ji necháte 30 minut odstát, chlorování zdaleka není jedinou chemickou úpravou, kterou tato voda prochází. Kohoutková voda má nadto většinou původ ve smíšených nebo povrchových zdrojích, je proto nestálého složení. Na její kvalitu má také vliv materiál a havárie vodovodního potrubí. Všechny tyto aspekty se negativně odráží na její výsledné chuti.
Zdroj: http://zena-in.cz/clanek/k-vinu-patri-voda-pomaha-vstrebavat-alkohol/kategorie/gastronomie
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz