Jíst přílohy je důležité i v době, kdy držíte dietu…
Když si místo porce vařených brambor dáte jen zeleninový salát, ochudíte se o důležité sacharidy, které jsou pro lidský organismus zdrojem energie. Jaké přílohy jsou ty správné a jak velké porce byste měli konzumovat? S tím vám poradí ve videoseriálu „Vím, co jím“ odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.
Zelenina je sice v jídelníčku důležitá, ale obsahuje málo sacharidů a nikdy vám nenahradí klasickou velikost přílohy. Některé přílohy jsou zdrojem vlákniny a řady vitaminů a minerálních látek. „Úplně optimální jsou přílohy celozrnné. Tedy takové, kde zůstává zachovaný i přirozený obsah vlákniny z původní cereálie,“ říká výživový specialista Petr Havlíček. Jedná se například o celozrnné těstoviny nebo celozrnnou rýži.
Rýže je lehce stravitelná, pomáhá proti průjmu, zlepšuje trávení a dobře sytí. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící nesnášenlivostí lepku. Ideální je nejen rýže celozrnná, ale i natural. Dalším možným kompromisem je i rýže parboiled. „Tato rýže je upravena zvláštním postupem, při němž se živiny z vnějších vrstev rýže uvolní a pod tlakem se dostanou do středu zrna. Povrch zrna ztvrdne, dojde k přeměně škrobů, takže se rýže při vaření nelepí a vitaminy a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vylouhují,“ popisuje dietoložka Karolína Hlavatá.
Také způsob přípravy hraje důležitou roli. Rozvařená rýže má vyšší glykemický index, také těstoviny je lepší vařit al dente, tedy na skus. Potraviny s vysokým glykemickým indexem dodají tělu rychlou energii, ale nedodají mu delší pocit sytosti jako potraviny s nižším glykemickým indexem.
U brambor výživoví specialisté doporučují vařit ve slupce a v páře, protože brambory při vaření v horké vodě ztrácejí asi polovinu vitaminu C, který obsahují.
„Pro průměrnou ženu je to 50 gramů sacharidů, což odpovídá asi 80 gramům kuskusu nebo těstovin, 70 gramům rýže či 250 gramům brambor. Míněno v suchém nebo syrovém stavu,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.
Zdroj: zeny.iprima.cz/diety/
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz