Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Jak vybrat správnou přílohu pro štíhlou linii? Seriál

3/4

Jíst přílohy je důležité i v době, kdy držíte dietu…

Když si místo porce vařených brambor dáte jen zeleninový salát, ochudíte se o důležité sacharidy, které jsou pro lidský organismus zdrojem energie. Jaké přílohy jsou ty správné a jak velké porce byste měli konzumovat? S tím vám poradí ve videoseriálu „Vím, co jím“ odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Dobrou volbou jsou celozrnné přílohy

Zelenina je sice v jídelníčku důležitá, ale obsahuje málo sacharidů a nikdy vám nenahradí klasickou velikost přílohy. Některé přílohy jsou zdrojem vlákniny a řady vitaminů a minerálních látek. „Úplně optimální jsou přílohy celozrnné. Tedy takové, kde zůstává zachovaný i přirozený obsah vlákniny z původní cereálie,“ říká výživový specialista Petr Havlíček. Jedná se například o celozrnné těstoviny nebo celozrnnou rýži.

Dejte si rýži

Rýže je lehce stravitelná, pomáhá proti průjmu, zlepšuje trávení a dobře sytí. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící nesnášenlivostí lepku. Ideální je nejen rýže celozrnná, ale i natural. Dalším možným kompromisem je i rýže parboiled. „Tato rýže je upravena zvláštním postupem, při němž se živiny z vnějších vrstev rýže uvolní a pod tlakem se dostanou do středu zrna. Povrch zrna ztvrdne, dojde k přeměně škrobů, takže se rýže při vaření nelepí a vitaminy a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vylouhují,“ popisuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Vařit, ale nepřevařit!

Také způsob přípravy hraje důležitou roli. Rozvařená rýže má vyšší glykemický index, také těstoviny je lepší vařit al dente, tedy na skus. Potraviny s vysokým glykemickým indexem dodají tělu rychlou energii, ale nedodají mu delší pocit sytosti jako potraviny s nižším glykemickým indexem.

U brambor výživoví specialisté doporučují vařit ve slupce a v páře, protože brambory při vaření v horké vodě ztrácejí asi polovinu vitaminu C, který obsahují.

A jaká je správná porce?

„Pro průměrnou ženu je to 50 gramů sacharidů, což odpovídá asi 80 gramům kuskusu nebo těstovin, 70 gramům rýže či 250 gramům brambor. Míněno v suchém nebo syrovém stavu,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.

Zdroj: zeny.iprima.cz/diety/

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru