Bělení zubů podle mnoha stomatologů vlastně ničí sklovinu. A ještě stojí dost peněz. Pokud chcete zářivější úsměv, zkuste šetrnější přírodní prostředky…
Citrón, který doporučují mnohé babské rady, si ale raději nechte na kůžičku kolem nehtů, kterou krásně vybělí a zjemní. Zuby by vám mohl ale rozežrat stejně účinně jako profesionální dryáky, nebo občas doporučovaný ocet.
Totéž platí o mnoha dalších ovocných kyselinách – proto se třeba nedoporučuje čistit si zuby po vypití džusu nebo freshe. Poté co kyselina rozpustí usazené vápenaté soli na povrchu, se totiž zuby odvápní a „otevřou se“ bakteriím zubního kazu nebo mechanickému poškození. Mnohem mírněji působí jablko, ale i hruška a některé druhy zeleniny. Zkusit můžete květák, celer nebo okurku, samozřejmě v syrovém stavu.
Šampionem v domácím bělení jsou ale jahody. Používají se jako rozmačkaná pasta, nanesená na chrup nejdéle na pět minut a nejčastěji jednou za dva týdny. Obsažené enzymy působí jako přírodní odbarvovač. Jahodovou směs můžete vylepšit ještě špetkou jedlé sody, která je i samostatně považována za osvědčené domácí bělidlo chrupu.
Na stejném principu funguje i prášek do pečiva, a pro ty, kteří mají dost odvahy, se nabízí i popel.Ten byl sice běžným prostředkem ve starém Římě, ale způsobil spíš obroušení a větší náchylnost k poškození zubu.
Barva skloviny je do značné míry geneticky podmíněná, takže od žádných prostředků nečekejte zázraky. Pozor si ale dejte spíš na jídla a nápoje, které nežádoucí ztmavnutí způsobují. Zjednodušeně se dá říct, že za odstín zubů může nezdravá strava: perlivé limonády, káva, čokoláda, čaj, a samozřejmě cigarety.
Možná vás překvapí, že zažloutlé či našedlé zbarvení a skvrny způsobuje nejen červené, ale i bílé víno, a také iontové nápoje. Nemělo by vás také zaskočit, že ztmavnutí se objeví po některých antibiotikách. Někdy však po určité době samo odezní.
K prevenci patří žvýkání po jídle (vytvoří se víc slin, které se „opláchnou“ a nedovolí usazeninám ulpět), a také čištění mezizubních prostor pomocí dentální nitě a mezizubního kartáčku. Kromě lepší barvy se pak zuby i méně kazí.
Doma se můžete pustit do bělení zubů i koupenými prostředky. Bělicích past je v regálech spousta, stačí si vybrat a obrnit se proti zklamání…
Méně známé jsou bělicí proužky a bělicí pudr. Používá se stejně jako pasta – obsahuje mikročástečky, které jemně obrušují, a malý obsah peroxidu, takže ani po něm se hollywoodský efekt nejspíš konat nebude.
K domácímu bělení slouží i volně prodejné přípravky z lékárny. Obvykle jde o plastové nosiče, do kterých se aplikuje bělicí gel. Pokud je gel na bázi nízké koncentrace peroxihydrátu močoviny (10 až 16 %), lze bělit i ve spánku. Jestliže však obsahuje peroxid vodíku nebo vyšší koncentraci peroxihydrátu močoviny (více než 15 %), je určen pro bělení ve dne – aplikace trvá kratší dobu. Domácí bělení probíhá obvykle 4 až 6 týdnů, dokud nedojde k dosažení žádoucího odstínu, v některých případech i déle.
U těchto profesionálních přípravků se však dostáváme zpět na políčko jedna. Fungují, ale jak už bylo řečeno v úvodu, za cenu, že zeslabí sklovinu a mohou vést k poškození chrupu, jak tvrdí někteří odborníci.
Zdroj: zena.centrum.cz/zdravi/domaci-lekar/clanek.phtml?id=799147
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz