Neobejdou se bez nich polévky, saláty, ani hlavní jídla. Hodí se do zálivek nebo třeba na přípravu domácího bylinkového másla. Bylinky jsou důležitou a chutnou součástí jídelníčku. Právě teď je pravý čas na to začít přemýšlet o tom, jaké si pořídit.
U většiny bylinek se vyplatí zainvestovat v zahradnictví, kde je o ně dobře postaráno. Prodávají se již předpěstované a ty ze supermarketů se s nimi nedají srovnávat. Takové většinou bývají určené k okamžité konzumaci a vydrží maximálně měsíc. Pokud jste si přeci jen pořídili bylinku ze supermarketu, doma ji přesaďte a nechte aklimatizovat.
I u bylinek zakoupených v zahrádkářství je lepší přesadit je. Původní květináč nahraďte trochu větším, aby měla rostlina více prostoru, nebo rovnou truhlíkem. Při výběru květináče dejte pozor, aby měl dostatečně velké drenážní otvory a přebytečná voda bylinky nedusila a mohla odtékat.
Mezi nejoblíbenější bylinky patří rozmarýn, šalvěj nebo majoránka, bazalka, pažitka nebo petržel. Jak se o ně doma postarat?
Většina bylinek není na pěstování náročná. Co ale opravdu potřebují, je světlo, teplo (ale ne přetopeno) a dostatek vody. Nevyplácí se ani přehnaná péče a hnojení. To může bylinkám spíše uškodit. Většina z nich pochází ze Středomoří a jsou zvyklé na „chudší“ půdu. Pokud chcete bylinky hnojit, kupte speciální směs, která je k hnojení bylinek určená. Bylinky jsou určené ke konzumaci, při vybírání hnojiva dbejte na to, aby mělo organický původ.
A jaké bylinky si pořídit? Milovníci italské kuchyně zvolí nejspíše bazalku. Nejlépe vyniká v italských jídlech a hodí se k sýrům a rajčatům. Mladé lístky můžete použít do salátů nebo jen tak na těstoviny. Sušené listy se hodí hlavně na ryby, luštěniny, ale i k masu nebo do polévek a omáček.
Jednou z nejoblíbenějších bylinek je petržel kadeřavá, která se v českých jídlech objevuje hojně, především v pomazánkách či polévkách. Mátu peprnou ocení doma každý, koho občas zlobí žaludek. Na ten je máta nejlepší. Podporuje totiž vylučování trávicích šťáv a působí protizánětlivě. Hodí se ale také do salátů a nepřekonatelná je v moučnících nebo v mléčných, ale i alkoholických koktejlech.
Jemné cibulkové aroma pažitky z ní dělá pikantní bylinku, která se hodí do salátů, polévek či pomazánek. Navíc obsahuje vitaminy E i B, vitaminu C je v ní dokonce více než například v rajčatech. Stejně jako máta peprná ulehčuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu.
Aromatický rozmarýn má jednu velkou zvláštnost. Konzumace zároveň uklidňuje mysl a vnitřní napětí, ale současně zvyšuje krevní oběh a stimuluje tak celé tělo. Používá se především při nespavosti a pro uklidnění. Z rozmarýnu si můžeme udělat čaj, nebo jej používat v bylinkové směsi. Díky krásné vůni se hodí pro zvýraznění pokrmů.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz