Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Jak pečovat o bazalku nebo petržel? Chce to hlavně hodně světla

16/4

Neobejdou se bez nich polévky, saláty, ani hlavní jídla. Hodí se do zálivek nebo třeba na přípravu domácího bylinkového másla. Bylinky jsou důležitou a chutnou součástí jídelníčku. Právě teď je pravý čas na to začít přemýšlet o tom, jaké si pořídit.

U většiny bylinek se vyplatí zainvestovat v zahradnictví, kde je o ně dobře postaráno. Prodávají se již předpěstované a ty ze supermarketů se s nimi nedají srovnávat. Takové většinou bývají určené k okamžité konzumaci a vydrží maximálně měsíc. Pokud jste si přeci jen pořídili bylinku ze supermarketu, doma ji přesaďte a nechte aklimatizovat.

I u bylinek zakoupených v zahrádkářství je lepší přesadit je. Původní květináč nahraďte trochu větším, aby měla rostlina více prostoru, nebo rovnou truhlíkem. Při výběru květináče dejte pozor, aby měl dostatečně velké drenážní otvory a přebytečná voda bylinky nedusila a mohla odtékat.

Mezi nejoblíbenější bylinky patří rozmarýn, šalvěj nebo majoránka, bazalka, pažitka nebo petržel. Jak se o ně doma postarat?

Většina bylinek není na pěstování náročná. Co ale opravdu potřebují, je světlo, teplo (ale ne přetopeno) a dostatek vody. Nevyplácí se ani přehnaná péče a hnojení. To může bylinkám spíše uškodit. Většina z nich pochází ze Středomoří a jsou zvyklé na „chudší“ půdu. Pokud chcete bylinky hnojit, kupte speciální směs, která je k hnojení bylinek určená. Bylinky jsou určené ke konzumaci, při vybírání hnojiva dbejte na to, aby mělo organický původ.

A jaké bylinky si pořídit? Milovníci italské kuchyně zvolí nejspíše bazalku. Nejlépe vyniká v italských jídlech a hodí se k sýrům a rajčatům. Mladé lístky můžete použít do salátů nebo jen tak na těstoviny. Sušené listy se hodí hlavně na ryby, luštěniny, ale i k masu nebo do polévek a omáček.

Jednou z nejoblíbenějších bylinek je petržel kadeřavá, která se v českých jídlech objevuje hojně, především v pomazánkách či polévkách. Mátu peprnou ocení doma každý, koho občas zlobí žaludek. Na ten je máta nejlepší. Podporuje totiž vylučování trávicích šťáv a působí protizánětlivě. Hodí se ale také do salátů a nepřekonatelná je v moučnících nebo v mléčných, ale i alkoholických koktejlech.

Jemné cibulkové aroma pažitky z ní dělá pikantní bylinku, která se hodí do salátů, polévek či pomazánek. Navíc obsahuje vitaminy E i B, vitaminu C je v ní dokonce více než například v rajčatech. Stejně jako máta peprná ulehčuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu.

Aromatický rozmarýn má jednu velkou zvláštnost. Konzumace zároveň uklidňuje mysl a vnitřní napětí, ale současně zvyšuje krevní oběh a stimuluje tak celé tělo. Používá se především při nespavosti a pro uklidnění. Z rozmarýnu si můžeme udělat čaj, nebo jej používat v bylinkové směsi. Díky krásné vůni se hodí pro zvýraznění pokrmů.

 

Zdroj: http://www.lidovky.cz/

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru