Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Jak efektivně načerpat vitamíny z ovoce

5/5

S ovocem je jediný problém, a to ten, že většina lidí neví, jak je správně konzumovat, aby z nich lidské tělo efektivně načerpalo všechny živiny a vitamíny. Na rozdíl od ostatních potravin, u ovoce velmi záleží na tom, kdy jej sníme. Mění se tím zásadně jeho účinek. Jablko snědené po ránu, jako předkrm, anebo jako zákusek – to rozhodně není totéž. Nesprávnou konzumací si můžeme dokonce i přitížit!

JAK TEDY OVOCE SPRÁVNĚ KONZUMOVAT?

Mělo by se konzumovat především samostatně, na lačný žaludek! Nekombinujte tedy s ostatními potravinami.

Nejvhodnější doba pro konzumaci ovoce je ráno, protože již od 4. hodiny ranní naše tělo začíná s vylučovacím, očišťujícím procesem. Ovocné šťávy pomáhají tělu odbourávat nežádoucí látky. Pamatujte, že takto fungují pouze šťávy čerstvé, vymačkané přímo z ovoce. V žádném případě se nedá nahradit kupovanými džusy, nebo konzervovaným ovocem.

Zůstaňte celé dopoledne právě s ovocem! Tento způsob stravování se doporučuje nejen pro očištění organismu, ale je to i skvělý způsob, jak ztratit nějaké to kilo navíc. Začněte ovocným koktejlem po ránu, a pokud budete mít dále hlad, sáhněte po jablku nebo nektarince. Větší pocit hladu můžete zahnat i banánem. Ovoce vám dodá potřebnou energii a uvidíte, že budete celkově mnohem „lehčí“. Samozřejmě naše typické české snídaně doprovázené kávou, kakaem či čajem v tomto kontextu nepřicházejí v úvahu.

Pomeranče jezte samotné. Citrusové plody obecně si dávejte po ránu, maximálně do 14 hodin, každopádně byste neměli přehánět konzumaci šťáv z kyselého ovoce. Zato sladké si můžete dát kdykoliv.

Doporučuje se šťavnaté ovoce, tedy nejlépe pomeranče, jablka, hrušky, broskve apod.

Jako jakákoliv jiná potrava, tak i ovoce by se mělo pořádně rozkousat.

V rámci jednoho jídla by se nemělo míchat ani se zeleninou.

Jezte dozrálé a čerstvé ovoce. Ve většině případů se nedoporučuje jíst ani slupky, ani jadérka. Před konzumací samozřejmě umyjte.

Nedávejte si ovoce po jídle, jako dezert. Pouze si ztížíte zažívání! V případě kombinace s jinou potravou dodržujte pauzu a ovocnou šťávu nebo ovoce si dejte hodinu před jídlem nebo hodinu po jídle. Tělo totiž ovoce začíná trávit až v tenkém střevě, a pokud je žaludek plný, ovocné šťávy začnou kvasit ještě předtím, než jsou rozloženy a stráveny.

Ovocné šťávy by se měly konzumovat vždy čerstvé a co nejdříve po zpracování. Pokud nápoj zkvasí, může naopak způsobit bolesti a nemoci, nebezpečné hlavně pro játra a mozek.

Zdroj: http://www.bezkonzervantu.cz/clanky/jak-efektivne-nacerpat-vitaminy-z-ovoce/

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru