S ovocem je jediný problém, a to ten, že většina lidí neví, jak je správně konzumovat, aby z nich lidské tělo efektivně načerpalo všechny živiny a vitamíny. Na rozdíl od ostatních potravin, u ovoce velmi záleží na tom, kdy jej sníme. Mění se tím zásadně jeho účinek. Jablko snědené po ránu, jako předkrm, anebo jako zákusek – to rozhodně není totéž. Nesprávnou konzumací si můžeme dokonce i přitížit!
Mělo by se konzumovat především samostatně, na lačný žaludek! Nekombinujte tedy s ostatními potravinami.
Nejvhodnější doba pro konzumaci ovoce je ráno, protože již od 4. hodiny ranní naše tělo začíná s vylučovacím, očišťujícím procesem. Ovocné šťávy pomáhají tělu odbourávat nežádoucí látky. Pamatujte, že takto fungují pouze šťávy čerstvé, vymačkané přímo z ovoce. V žádném případě se nedá nahradit kupovanými džusy, nebo konzervovaným ovocem.
Zůstaňte celé dopoledne právě s ovocem! Tento způsob stravování se doporučuje nejen pro očištění organismu, ale je to i skvělý způsob, jak ztratit nějaké to kilo navíc. Začněte ovocným koktejlem po ránu, a pokud budete mít dále hlad, sáhněte po jablku nebo nektarince. Větší pocit hladu můžete zahnat i banánem. Ovoce vám dodá potřebnou energii a uvidíte, že budete celkově mnohem „lehčí“. Samozřejmě naše typické české snídaně doprovázené kávou, kakaem či čajem v tomto kontextu nepřicházejí v úvahu.
Pomeranče jezte samotné. Citrusové plody obecně si dávejte po ránu, maximálně do 14 hodin, každopádně byste neměli přehánět konzumaci šťáv z kyselého ovoce. Zato sladké si můžete dát kdykoliv.
Doporučuje se šťavnaté ovoce, tedy nejlépe pomeranče, jablka, hrušky, broskve apod.
Jako jakákoliv jiná potrava, tak i ovoce by se mělo pořádně rozkousat.
V rámci jednoho jídla by se nemělo míchat ani se zeleninou.
Jezte dozrálé a čerstvé ovoce. Ve většině případů se nedoporučuje jíst ani slupky, ani jadérka. Před konzumací samozřejmě umyjte.
Nedávejte si ovoce po jídle, jako dezert. Pouze si ztížíte zažívání! V případě kombinace s jinou potravou dodržujte pauzu a ovocnou šťávu nebo ovoce si dejte hodinu před jídlem nebo hodinu po jídle. Tělo totiž ovoce začíná trávit až v tenkém střevě, a pokud je žaludek plný, ovocné šťávy začnou kvasit ještě předtím, než jsou rozloženy a stráveny.
Ovocné šťávy by se měly konzumovat vždy čerstvé a co nejdříve po zpracování. Pokud nápoj zkvasí, může naopak způsobit bolesti a nemoci, nebezpečné hlavně pro játra a mozek.
Zdroj: http://www.bezkonzervantu.cz/clanky/jak-efektivne-nacerpat-vitaminy-z-ovoce/
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz